Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової представниці МЗС України, зазнала расистського хейту в соцмережах

Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової представниці МЗС України, зазнала расистського хейту в соцмережах

18:25,
8 Травня 2024
1633

Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової представниці МЗС України, зазнала расистського хейту в соцмережах

18:25,
8 Травня 2024
1633
Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової представниці МЗС України, зазнала расистського хейту в соцмережах
Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової представниці МЗС України, зазнала расистського хейту в соцмережах
Реакцію недалекоглядних українців підхопив пропагандистський рупор Кремля.

Міністерство закордонних справ України 1 травня першим у світі залучило до роботи цифрову представницю — ШІ-аватарку Вікторію. Її створили для озвучення офіційних заяв та важливих консульських новин для українців за кордоном. Прототипом для створення цифрової особи стала українка, співачка Розалі Номбре. Сьогодні в авторському блозі у медіа Platfor.ma вона розповіла про неоднозначну реакцію співгромадян на її участь у проєкті та оголила проблему расизму.

Розалі Номбре, яка народилася в Донецьку, вчилася в Харкові, живе в Києві, розповіла, що разом із сотнями повідомлень з підтримкою отримала після презентації ШІ-аватарки Вікторії також злісні хейтерські реакції, та оприлюднила їх.

«Всі ми знаємо, що навіть в умовах повномасштабної війни Україна продовжує розвивати цифрові технології. "Дія", "Монобанк", "Київ Цифровий", "Дія.Освіта", купа інших великих і маленьких сервісів — нічого такого немає в переважній більшості країн світу, навіть у тих, де про війну не чули вже століттями. І от тепер вперше в історії — цифрова спікерка. Саме в Україні!

Але знаєте, що при цьому найбільше зачепило тисячі українців? Я вам процитую лише кілька повідомлень.

Хотя бы вышиванку надели на эту не*ритянку.

Ахаха, е*ать, чорномазу поставили.

Обов’язково треба було робити не*ра, титульна нація України хулі.

Чому вона чорна? Білих немає?

А белой девушки не нашлось? Толерасты е*учие.

Вона чорно*опа?» — написала Розалі.

Розалі Номбре

Вона також відповіла на запитання хейтерів у коментарях. 

«Мій паспорт з народження український. Мій пологовий будинок — у Донецьку. Він, до речі, постраждав через російські обстріли. Як і частина моєї школи, мій університетський корпус у Харкові та вікна мого будинку вже у Києві. Востаннє я була в рідному Донецьку у січні 2022-го, коли на півтора тижня приїхала провідати свою сім’ю та песика Вольта. З того часу ми не бачилися, — повідомила Розалі Номбре. — Війна йде вже 11-й рік. І всі ці роки Україна послідовно каже: ми не росія. У нас інші цінності. Ми за свободу, за волю, за справедливість для всіх. Врешті, за рівність — навіть, уявіть, для тих, у кого трохи незвичайна зовнішність. Темніша шкіра. Або очі різного кольору. Або руде волосся».

Вона наполягає, що українці — політична нація. Тобто це суспільство, що об’єднане навколо цінностей через механізм власної політичної організації — держави. Незалежно від соціального статусу, віросповідання, походження. В основі нашої держави — не генетичний тест, а цінності.

«Україна — за рівність. Але, виявляється, не всі українці теж за неї. Ми не хочемо бути як росіяни, але при цьому принаймні в аспекті расизму тисячі людей поводяться саме як вони, — додала Розалі. — Наприклад, як інстаграм-користувач Андрій, який однією рукою викладає власне фото у вишиванці під Софією Київською, а другою пише мені: "Зачепило не*роїдне ї*ало"».

Все, що нас роз’єднує, — на руку ворогові. Тему зовнішності цифрової представниці МЗС України вже розкручує кремлівська пропаганда, застерегла Розалі Номбре.

Як інформував MediaSapiens, коментарі цифрова аватарка Вікторія надаватиме у відеоформаті, а відео позначатимуть QR-кодами з посиланнями на офіційну сторінку МЗС України з відповідними заявами, щоб уникнути поширення фейків щодо заяв відомства. Наразі вона озвучує заяви українською та англійською мовами, а в майбутньому буде й іншими іноземними мовами.

Фото: Розалі Номбре / МЗС України, Platfor.ma

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду