У Києві презентували сайт проєкту «Кібер Брама»

У Києві презентували сайт проєкту «Кібер Брама»

16:45,
4 Квітня 2024
1104

У Києві презентували сайт проєкту «Кібер Брама»

16:45,
4 Квітня 2024
1104
У Києві презентували сайт проєкту «Кібер Брама»
У Києві презентували сайт проєкту «Кібер Брама»
«Кібер Брама» має на меті підвищити рівень знань громадян про кіберзагрози та опірність російській пропаганді.

Проєкт «Кібер Брама», спрямований на протидію поширенню в мережі протиправного контенту, російської дезінформації, а також викриття та запобігання онлайн-шахрайствам, що реалізується спільно фахівцями кіберполіції та волонтерами, презентував власний сайт. Сайт «Кібер Брама» створений для підвищення обізнаності громадян про кібервиклики в різних сферах життя та в умовах війни, підвищення цифрової та медіаграмотності, розповів під час презентації перший заступник начальника департаменту кіберполіції Андрій Шаронов.

Презентація сайту проєкту «Кібер Брама»

«Ми вважаємо, що маємо підвищувати обізнаність наших громадян та рівень медіаграмотності. Сподіваємося, що “Кібер Брама” зможе допомогти навчити громадян, як критично сприймати та аналізувати інформацію, й це у подальшому допоможе їм не ставати жертвами шахраїв або російської пропаганди», зазначив він.

Партнерство, започатковане між волонтерами та кіберполіцією, підтримала Консультативна місія Євросоюзу в Україні (КМЄС). Її представник Конрад Вудтке під час презентації зазначив, що реалізація цього спільного проєкту демонструє готовність і адаптацію України до нових викликів, пов’язаних з веденням гібридної війни та кіберзагрозами. Він уточнив, що запуск сайту означає перехід до більш глибокої і плідної співпраці в майбутньому.

Значну увагу на сайті «Кібер Брама» приділено освітньому контенту про кібербезпеку в різних сферах життя: «Кібербекзпека в освіті», «Кібербезпека в роботі», «Кібербезпека в повсякденному житті», «Кібербезпека в розвагах і спілкуванні».

У них представлені основні виклики та поради фахівців щодо того, як їм запобігати. Кожен розділ доповнений аудіовізуальними матеріалами: відеоінструкціями, посиланнями на онлайн-курси, тренінги, онлайн-тренажери, ігри тощо.

Окремий розділ присвячено «Кібербезпеці під час війни».

«Кібербезпека під час війни надзвичайно важлива, оскільки ворог може використовувати кібератаки для проведення пропаганди та дезінформації. Ризики включають можливість впливу на громадську думку через розповсюдження фальшивих новин, маніпулювання соціальними мережами та злам медіаресурсів. Це може призвести до паніки серед населення, зниження морального духу та навіть до поширення розбрату та зневіри в українському суспільстві», йдеться в анотації розділу.

У ньому громадянам пропонують дізнатися більше про природу дезінформації, пропаганди, актуальність розвитку критичного мислення та кібергігієни.

Як розповіла Вікторія Омельянченко, співзасновниця ГО «Мінзмін», що долучилася до створення сайту, в окремому розділі представлений «Посібник». Це практичний гайд для будь-якої людини, щоб можна було зрозуміти, як використовувати різні застосунки і соцмережі, сайти, пошукові системи тощо. Також є розділ «Словник», у якому зібрані всі основні й актуальні терміни для розуміння онлайн-простору.

У розділі «Новини» кіберполіцейські публікують усі останні новини зі сфери кібербезпеки.

Також на цьому сайті є розділ «Повідомити про проблему». Йдеться про можливість повідомити в кіберполіцію про потенційний кіберзлочин, онлайн-шахрайство, а також про технічні проблеми в технічну підтримку соцмереж «Фейсбук», «Інстаграм» та месенджера «Телеграм».

Портал поки працює в режимі тестування і наповнення та постійно оновлює свій контент.

Фото: скриншот з трансляції «Укрінформу», сайт проєкту «Кібер Брама».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду