Розробники оновили розширення для браузера Chrome, яке розпізнає сайти російського походження

Розробники оновили розширення для браузера Chrome, яке розпізнає сайти російського походження

17:00,
3 Квітня 2024
2689

Розробники оновили розширення для браузера Chrome, яке розпізнає сайти російського походження

17:00,
3 Квітня 2024
2689
Розробники оновили розширення для браузера Chrome, яке розпізнає сайти російського походження
Розробники оновили розширення для браузера Chrome, яке розпізнає сайти російського походження
Оновлений плагін також дає можливість користувачам впливати на рейтинг довіри до сайтів та оцінювати профілі в соцмережах.

Українська компанія Softum оновила створене нею у 2022 році спеціальне розширення RWGFY (Russian Websites Go F Yourself) для браузера Chrome, яке розпізнає сайти російського походження. Оновлений плагін також дає можливість користувачам впливати на рейтинг сайтів та оцінювати профілі в соцмережах. Про це MediaSapiens розповів керівник Іван Воляник.

За його інформацією, RWGFY на основі аналізу доменної зони, інформації про реєстратора та деяких інших даних вебсайтів, які видає пошуковик Google, аналізує походження вебсайту, і якщо він має прямий стосунок до Росії, то вебсайт у гугл-видачі підсвічується як «сайт країни агресора». Звідси й назва цього розширення: «Russian Websites Go F Yourself» (російські сайти йдіть до себе. — Ред.).

«Нам хотілося зробити щось корисне з того, що ми вміємо в ІТ, і нам здається, що боротьба з ворожою пропагандою — це дуже важлива справа. Ми сподіваємось, що наше розширення зможе допомогти українцям відрізнити деякі ворожі вебсайти ще до переходу на них та ставитися більш обережно до профілів з низьким рівнем довіри і до ворожої пропаганди в цілому»—  зазначив Іван Воляник.

Нова версія RWGFY крім ідентифікації походження сайтів отримала додатковий функціонал. Зокрема, користувачам створили можливість впливати на рейтинг сайтів. Користувач може віддати свій голос за домен, натиснувши кнопки «Довіряю» чи «Не довіряю». Його голос буде доданий до загального рейтингу, який враховуватиметься під час переходу інших користувачів.

Також з'явилася можливість аналізувати та оцінювати профілі в соціальних мережах «Фейсбук» та «Х» (колишній «Твіттер») й відтак впливати на «рейтинг довіри» до них. RWGFY автоматично змінює забарвлення іконки профілю на позитивну, негативну або нейтральну залежно від оцінки, що надана.

«Під час тестування функції профіль Олексія Арестовича набрав негативний рейтинг 17 із 100, і тепер іконка плагіну підсвічується червоним кольором, даючи змогу зрозуміти користувачу, що цей профіль має низький рівень довіри, — прокоментував Іван Воляник. — Для того, щоб перший раз змінити рейтинг профілю, треба набрати щонайменше 10 голосів, після цього рейтинг вже буде адаптуватись під кожен голос».

Крім цього, використовуючи нову версію розширення RWGFY, користувач може дозволити плагіну нівелювати російські наративи на рівні слів. Зокрема, виправляти на сайтах вираз «на Україні» на «в Україні» й замінювати прізвище президента Росії на будь-яке інше слово, за замовчуванням пропонується «харківська інтерпретація цього прізвища».

Іван Воляник розповів, що на сьогодні розширенням RWGFY користується близько 3 тисяч людей на добу. Поки що проєкт не має жодної монетизації, натомість закликає долучатися до благодійних зборів фонду «Повернись живим», для цього в плагіні додали відповідне посилання.

Розширення RWGFY доступне за посиланням.

Нагадаємо, торік розробник Тарас Сливка запустив сайт, з якого можна завантажити браузерне розширення stopRU, що допомагає оперативно виявляти російськомовний контент на платформі YouTube, а відтак більше не рекомендувати його та відео відповідного каналу.

Фото: ілюстративне / Softum

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vadym
22:14 / 07.04.2024
Ще спробуйте розширення Boycott russian brands. Допоможе не купляти бренди спонсори тероризму
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду