Google врегулював позов про збір даних користувачів браузера Chrome у режимі інкогніто

Google врегулював позов про збір даних користувачів браузера Chrome у режимі інкогніто

10:10,
29 Грудня 2023
1543

Google врегулював позов про збір даних користувачів браузера Chrome у режимі інкогніто

10:10,
29 Грудня 2023
1543
Google врегулював позов про збір даних користувачів браузера Chrome у режимі інкогніто
Google врегулював позов про збір даних користувачів браузера Chrome у режимі інкогніто
Позивачі вимагали 5 мільярдів доларів компенсації.

Компанія Google заявила про готовність урегулювати колективний позов про порушення конфіденційності користувачів, коли вони переглядали вебсторінки в режимі інкогніто у браузері Chrome, поданий у 2020 році. Збитки в колективному позові оцінені у 5 мільярдів доларів, повідомило ВВС.

Окружний суддя США Івонн Гонсалес Роджерс призупинила запланований судовий процес у Каліфорнії 28 грудня після того, як адвокати заявили, що досягли попередньої угоди.

Раніше цього року суддя Роджерс відхилила пропозицію Google про припинення справи, оскільки не погодилася з аргументами компанії про те, що користувачі дозволили Google збирати інформацію про їхню активність у вебпереглядачі.

«Клопотання Google ґрунтується на ідеї, що позивачі дали згоду Google на збір їхніх даних, коли вони переглядали вебсторінки в приватному режимі. Оскільки Google ніколи прямо не повідомляв користувачів про це, суд не може погодитися, що користувачі давали згоду», — заявила тоді суддя.

У колективному позові, поданому юридичною фірмою Boies Schiller Flexner у 2020 році, стверджувалося, що Google відстежував дії користувачів, коли вони встановлювали браузер Google Chrome у режим «Інкогніто», а інші браузери — у «приватний режим».

Тож сайти, які використовують Google Analytics або Ad Manager, могли збирати інформацію браузера в режимі анонімного перегляду — вміст вебсторінки, дані пристрою та IP-адресу.

Зазначено, що це перетворило Google на «непідзвітне сховище інформації» про вподобання користувачів і «потенційно незручні речі».

Також у позові було зазначено, що Google не може «продовжувати брати участь у прихованому та несанкціонованому зборі даних практично від кожного американця, який має комп’ютер або телефон».

Google спочатку намагався відхилити позов, вказуючи на повідомлення, яке відображається, коли користувачі вмикають режим анонімного перегляду Chrome. Попередження говорить користувачам, що їхня діяльність «все ще може бути видимою для вебсайтів, які ви відвідуєте».

Зараз Google та позивачі погодилися на умови, які ведуть до припинення судового позову. Умови мирової угоди не розголошуються. Однак очікується, що до лютого 2024 року юристи подадуть її на затвердження суду.

Нагадаємо, у браузері Google Chrome інструмент безпеки паролів Safety Check перевели у роботу у фоновому режимі. Користувачі отримуватимуть сповіщення про необхідність оперативно змінити пароль. Раніше функція Safety Check, яка сканує збережені паролі на предмет витоків, потребувала ручного запуску.

Фото: браузер Chrome на смартфоні / Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду