В Україні запрацював сайт «Архів мистецтва воєнного стану»

В Україні запрацював сайт «Архів мистецтва воєнного стану»

16:20,
13 Грудня 2023
1094

В Україні запрацював сайт «Архів мистецтва воєнного стану»

16:20,
13 Грудня 2023
1094
В Україні запрацював сайт «Архів мистецтва воєнного стану»
В Україні запрацював сайт «Архів мистецтва воєнного стану»
На сайті демонструють твори українських художників, створені після початку повномасштабного вторгнення, котрі є реакцією на перебіг війни.

Твори українських художників, створені після початку повномасштабного вторгнення, котрі є реакцією на перебіг війни, представлені для вільного огляду на сайті «Архіву мистецтва воєнного стану». Його створює ГО «Музей Сучасного Мистецтва», повідомило «Суспільне Культура».

«Ідея архівувати художні твори українських митців і мисткинь була нашою реакцією на вторгнення та способом зберегти важливу інформацію про український спротив, емоційно та контекстуально схоплений в мистецтві», — пояснили дослідники.

Засновники проєкту відстежують через соціальні мережі практикуючих українських художників та художниць у період дії воєнного стану. Тож створюваний архів — фіксація масиву мистецьких реакцій на події зі структурованою хронологічною й тематичною презентацією на сайті.

«Для нас є принципово важливим, що автори самостійно обирали зображення до публікації та добровільно розміщували їх у віртуальному полі, додаючи свій художній коментар до неперервної колективної публічної дискусії», — йдеться у поясненні на сайті архіву.

На момент презентації архіву сайт містить твори 15 авторів за перший рік повномасштабного вторгнення (з 24 лютого 2022 року – до 24 лютого 2023 року), а це близько 1600 робіт. Всього у базі архіву є приблизно 10 тисяч робіт авторства понад 220 художників, команда поступово викладатиме їх на сайт та продовжуватиме збирати нові.

Художні твори розміщені на сайті за хронологічним принципом, вони систематизовані поденно. У таймлайні дати публікації творів поєднані з подіями війни.

Також в архіві представлені інтерв’ю з художниками та художницями, проведені за методологією збору свідчень усної історії. У подальшому вони зможуть бути першоджерелом для наукового аналізу та академічних досліджень.

Команда планує завершити архівування творів митців у день припинення дії воєнного стану в Україні.

Нагадаємо, Мала галерея Мистецького арсеналу створила диджитал-видання «Україна в огні». Воно присвячене дослідженню українського сучасного мистецтва в умовах повномасштабної війни.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду