У США проти Meta подали позови генпрокурори 41 штату

У США проти Meta подали позови генпрокурори 41 штату

13:20,
25 Жовтня 2023
1183

У США проти Meta подали позови генпрокурори 41 штату

13:20,
25 Жовтня 2023
1183
У США проти Meta подали позови генпрокурори 41 штату
У США проти Meta подали позови генпрокурори 41 штату
Корпорацію звинувачують у сприянні кризі ментального здоров’я серед молоді через використання її соцмереж.

До федерального суду Каліфорнії подали колективний позов від генеральних прокурорів 33 штатів проти корпорації Meta, яку звинувачують у введенні громадськості в оману щодо ризиків використання соціальних мереж та їх сприянні кризі ментального здоров’я серед молоді. Ще вісім генеральних прокурорів штатів висунули подібні звинувачення у своїх власних позовах, повідомило Engadget.

У позові стверджується, що бізнес-модель Meta залежить від утримання уваги молодих користувачів у соцмережах «Фейсбук» та «Інстаграм», попри потенційну шкоду їхньому здоров’ю та добробуту.

«Meta розробила та розгорнула шкідливі та психологічно маніпулятивні функції продукту, щоб спонукати молодих користувачів до нав’язливого та тривалого використання платформ, водночас неправдиво запевняючи громадськість, що її функції безпечні та придатні для молодих користувачів», — ідеться в позові.

У позові зазначено, що Meta порушила закони про захист прав споживачів, вдаючись до «оманливої» поведінки. У ньому також сказано, що компанія збирала дані про дітей віком до 13 років, порушуючи вимоги закону про захист конфіденційності дітей в інтернеті.

Генеральний прокурор Каліфорнії Роб Бонта повідомив, що компанія «регулярно» ділиться звітами, які заперечують шкоду використання соцмереж підлітками та молоддю, незважаючи на «переважну кількість внутрішніх досліджень», які показують, що її функції шкідливі.

«Компанії соціальних медіа, включаючи Meta, сприяли національній кризі психічного здоров’я молоді, і вони повинні бути притягнуті до відповідальності», — прокоментувала позов BBC генеральна прокурорка Нью-Йорка Летиція Джеймс.

Представник Meta сказав, що компанія поділяє прагнення генеральних прокурорів «забезпечувати підлітків безпечним, позитивним досвідом онлайн» і «вже запровадила понад 30 інструментів для підтримки підлітків та їхніх сімей».

«Ми розчаровані тим, що замість того, щоб продуктивно працювати з компаніями по всій галузі для створення чітких, відповідних віковим стандартам для багатьох додатків, якими користуються підлітки, генеральні прокурори обрали цей шлях», — додав речник.

Додамо, у червні компанія Meta опублікувала розлоге пояснення того, як застосування штучного інтелекту впливає на алгоритми рекомендацій контенту для користувачів соцмереж «Фейсбук» та «Інстаграм».

На фото — логотипи Facebook та Instagram на смартфоні

Фото: Getty Images

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду