В Україні стартувала інформаційна кампанія про митців, яких забрала війна

В Україні стартувала інформаційна кампанія про митців, яких забрала війна

16:28,
14 Листопада 2023
1177

В Україні стартувала інформаційна кампанія про митців, яких забрала війна

16:28,
14 Листопада 2023
1177
В Україні стартувала інформаційна кампанія про митців, яких забрала війна
В Україні стартувала інформаційна кампанія про митців, яких забрала війна
Українців закликають розповідати про загиблих митців у соцмережах із гештегом #EmptyChairWeek.

В Україні стартувала інформаційна кампанія #EmptyChairWeek, присвячена пам’яті митців, які загинули внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Її ініціював Український ПЕН.

15 листопада за ініціативою Міжнародного ПЕН з кінця 1980-х років світ відзначає День порожніх стільців. Порожні стільці на правозахисних акціях цього дня символізують авторів, які не можуть бути присутніми через ув’язнення, переслідування, зникнення чи вбивство. Цьогоріч до Дня порожніх стільців Український ПЕН ініціює #EmptyChairWeek — інформаційну кампанію, мета якої — згадати якнайбільше імен полеглих у війні українських митців та зробити так, щоб вони якомога ширше прозвучали в публічному просторі.

Організатори закликають протягом тижня — з 13 до 19 листопада — долучитися до ініціативи та зробити на своїх сторінках у соцмережах під гештегом #EmptyChairWeek дописи про українських письменників, музикантів, акторів, істориків, художників, мовознавців та інших культурних діячів, чиї життя обірвалися після 24 лютого 2022 року.

Від початку повномасштабної війни Український ПЕН відстежує втрати серед діячів культури, історії яких з’являються в медіа. Станом на 13 листопада 2023 року ПЕН зібрав 71 ім’я — про митців, які вже не з нами, можна прочитати тут у моніторингу за 2022 рік та за цим посиланням у моніторингу за 2023 рік.

Це неофіційний моніторинг: команда ПЕН усвідомлює, що митців, загиблих після 24 лютого 2022 року, більше, ніж відомо публічно, і про багатьох поки що немає інформації.

«Саме тому цінним буде кожен допис — як про тих, з ким ви були знайомі особисто, так і про тих, чиї імена дізналися лише після їхньої загибелі», — зазначили в ПЕН.

За інформацією Українського ПЕН, до кампанії пам’яті долучаться: акторка Римма Зюбіна, режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв, журналістка й телеведуча Мирослава Барчук, журналіст Віталій Портников, журналістка Ольга Герасим’юк, філософ та письменник, президент Українського ПЕН Володимир Єрмоленко, поетеса Катерина Калитко, режисерка та письменниця Ірина Цілик, письменниця Мар’яна Савка, письменниця Марія Титаренко та інші культурні й медіадіячі.

На фото — інформаційна кампанія #EmptyChairWeek

Фото: Український ПЕН / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду