Український ПЕН запустив проєкт про українських митців та діячів культури, яких убила Росія

Український ПЕН запустив проєкт про українських митців та діячів культури, яких убила Росія

12:46,
24 Листопада 2023
1882

Український ПЕН запустив проєкт про українських митців та діячів культури, яких убила Росія

12:46,
24 Листопада 2023
1882
Український ПЕН запустив проєкт про українських митців та діячів культури, яких убила Росія
Український ПЕН запустив проєкт про українських митців та діячів культури, яких убила Росія
Автори:
Спецпроєкт покликаний зберегти пам’ять про людей, яких українська культура втратила у війні, та водночас свідчити про геноцидальні наміри Росії.

Український ПЕН та The Ukrainians Media запускають онлайн-проєкт «Люди культури, яких забрала війна». Це серія текстових портретів, зібраних на окремому сайті, повідомила «Детектору медіа» комунікаційна менеджерка Українського ПЕН Ганна Устинова.

У процесі роботи над історіями, за її словами, команда вивчає доробок загиблих героїв і спілкується з їхніми близькими та колегами. Спецпроєкт покликаний зберігати пам’ять про людей, яких українська культура втратила у війні, та водночас свідчити про геноцидальні наміри Росії.

«Серед людей культури, вбитих під час повномасштабної війни Росії проти України, десятки письменників, музикантів, акторів, перекладачів, бібліотекарів, художників, скульпторів, фотографів, археологів, диригентів — як чоловіків, так і жінок. Часом це особи знані й публічні, часом відомі лише вузькому колу колег. Їх об’єднують дві речі: по-перше, їхня праця творить тканину української культури; по-друге, їх убила Росія», — написала в кураторській колонці Саша Довжик, кураторка спецпроєкту «Люди культури, яких забрала війна». 

Розпочати цю серію спонукала вбита російською ракетою Вікторія Амеліна, яка в передмові до окупаційного щоденника закатованого росіянами Володимира Вакуленка писала: «Поки письменника читають, він живий».

Спецпроєкт доступний українською та англійською мовами. Ілюстрації створює Дарія Ковтун. Над текстовими портретами працюють авторки Саша Довжик, Олена Козар, Мар’яна Матвейчук, Ганна Устинова. На сайті вже можна читати перші п'ять есеїв — це історії про письменницю Вікторію Амеліну, фотографа Дениса Кривого, історика В’ячеслава Зайцева, диригента Костянтина Старовицького та дослідницю української кухні Ольгу Павленко-Кольорово

«Ми часто говоримо, що наш обов'язок — знати і пам’ятати імена загиблих. Але також важливо, щоб вони не стали для нас лише переліком, статистикою, адже за кожним ім’ям стоять людські долі, мрії, невтілені задуми і незавершені справи. Мета нашого проєкту — збирати та ділитися історіями загиблих, щоб їхні голоси й далі звучали серед нас, а їхні справи тривали. Я часто розповідаю, до скількох проєктів та ініціатив мене спонукала Вікторія Амеліна. Великою мірою цей проєкт теж стався за невидимої підтримки і повсякчасної присутності Віки: її голос і поради, які й далі звучать у мені, допомогли нам розпочати цей спецпроєкт, в основі якого — наш біль, наша пам'ять, наша любов і наша вдячність», — говорить Тетяна Терен, виконавча директорка Українського ПЕН та ініціаторка спецпроєкту «Люди культури, яких забрала війна».

Від початку повномасштабної війни Український ПЕН відстежує втрати серед діячів культури, історії яких зʼявляються в інфопросторі або про які повідомляють організації рідні і колеги загиблих. Дані доступні у моніторингу за 2022 рік та 2023 рік і постійно оновлюються. Станом на сьогодні, після 24 лютого 2022 року загинуло щонайменше 76 українських діячів культури. Це неофіційний моніторинг: ПЕН наголошує, що загиблих митців більше, ніж відомо назагал, однак команда не має повних даних через відсутність інформації з окупованих територій України. 

Спецпроєкт «Люди культури, яких забрала війна» втілюється за підтримки Національного фонду демократії (NED). 

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що в Україні стартувала інформаційна кампанія про митців, яких забрала війна.

Крім того, ми повідомляли, що Премія Ґонґадзе та PEN створили платформу пам’яті журналістів, загиблих у війні.

Фото: Український ПЕН

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду