«Море людей»: одеське медіа, яке хоче надихати й об’єднувати

«Море людей»: одеське медіа, яке хоче надихати й об’єднувати

10:00,
11 Квітня 2024
1020

«Море людей»: одеське медіа, яке хоче надихати й об’єднувати

10:00,
11 Квітня 2024
1020
«Море людей»: одеське медіа, яке хоче надихати й об’єднувати
«Море людей»: одеське медіа, яке хоче надихати й об’єднувати
Майже за рік існування проєкт започаткував низку акцій проти тендерів на другорядні, порівняно з воєнними, потреби, а також намагається протистояти просуванню пропагандистських тверджень, що «Одеса — російське місто».

До початку повномасштабного вторгнення Вероніка Полякова була головною редакторкою інтернет-видання «Pro_Одесса» медіапроєкту, в якому розповідають про успішних і талановитих одеситів, про їхні життєві історії, падіння та підйоми. Проте 24 лютого 2022 року на інстаграм-сторінці проєкту з’явився останній допис, а саме видання завершило свою роботу.

Згодом журналістка вирішила створити власний проєкт і 26 липня 2023 року було засновано «Море людей» — медіапроєкт, який розвінчує тези про те, що Одеса — російське чи проросійське місто, показує, як живе місто, розповідає про людей, які надихають, а також намагається привернути увагу до витрат бюджету, які, на думку журналістів проєкту, не потрібні або завеликі під час війни. Про те, як живе проєкт без фінансування, яка в нього аудиторія та чому іноді журналістам потрібно бути активістами, «Детектор медіа» поговорив із засновницею медіапроєкту «Море людей» Веронікою Поляковою.

«Ми бачимо свою аудиторію соціально-активною та проукраїнськи налаштованою. Хочемо створити корисне для українців медіа, яке може надихати й об’єднувати людей: мотивувати їх залишатися в країні та відбудовувати її, боротися за її незалежність. А також укотре довести, що Одеса — українське місто, і тут більше немає місця ніяким проросійським стереотипам. На жаль, ми настільки часто зустрічаємося з цим наративом, що й вирішили створити цей проєкт. Можу навести приклад особистого досвіду під час відрядження до Харкова, коли деякі жителі цього міста упереджено ставилися до мене тільки тому, що я — одеситка, а отже — начебто чекаю на “русскій мір”. Мене це ображало до сліз. Тим паче, що для мене Росія припинила існувати як країна ще у 2014 році, а не під час повномасштабного вторгнення», — розповідає Вероніка Полякова.

Зараз у команді «Море людей» працює сім журналістів, кожен із них має досвід роботи в медіа. Вероніка Полякова є керівницею медіапроєкту та головною редакторкою, а відповідальний за відеопродакшен — режисер та автор документальних фільмів Олександр Ткаченко. Він також співпрацює з ARTE France та суспільним мовником Баварії BR у створенні фільму про війну в Україні.

«Насправді кожен із членів нашої команди має досвід співпраці з важливими сьогодні для України організаціями та партнерами. Для прикладу, на першому етапі повномасштабного вторгнення наша команда співпрацювала з ВМС України. Ми також завжди відкриті до співпраці з усіма, хто має спільну для нашого суспільства мету», — розповідає Вероніка Полякова.

Вероніка Полякова, авторка медіапроєкту «Море людей»

Режисер Олександр Ткаченко

Зараз медіапроєкт не має фінансової підтримки. Але попри це щотижня виходять матеріали. «“Море людей” — це не про гроші, це про ідею», — говорить Вероніка Полякова.

«Із самого початку мої друзі підтримали мене та мою ідею, тож у нас був план запуститися і побачити, наскільки це необхідно аудиторії. Виявилося, це дійсно важливо, людям потрібне добре медіа, що мотивує. Бо насправді Одеса змінюється і її проукраїнський голос зараз сильний, як ніколи. Його потрібно підтримати. Одесити мають бачити приклади, на кого вони можуть рівнятися та від кого мотивуватися, аби бути більш соціально активними. Матеріали “Моря людей” спрямовані на те, щоб заохочувати людей створювати власний порядок денний у місті та вписувати його у загальноукраїнську картину».

Планірка команди «Море людей» 

Ескіз логотипа для медіапроєкту «Море людей»

«Море людей» розвивається у соцмережах, має свій телеграм- і ютуб-канали. Найбільшу кількість переглядів збирають відео в тіктоку — зараз понад 2 мільйони переглядів, і в інстаграмі — більш ніж мільйон (це сукупні показники, адже в інстаграмі станом на 10 квітня проєкт має 3017 читачів і 272 дописи, а в тіктоку — 4115 слідкувачів і 129,8 тисячі уподобань. — «ДМ»). Деякі відео набирають небагато, а деякі — по двісті тисяч. Також команда задумується над створенням власного сайту та подкастів, але Вероніка Полякова каже, що це можливо лише за підтримки донорів.

Основний формат, у якому працює «Море людей» — це відеоінтерв’ю з представниками бізнесу, соціально активними людьми, які виходять на мітинги, жертвують на потреби ЗСУ, а також із військовими.

«Герої наших матеріалів — це люди, які не зламалися під впливом різних складних життєвих обставин, а також продовжують надихати своїм прикладом інших. Сьогодні, мабуть, кожному з нас відомий той стан, коли руки опускаються і ти навіть не можеш піднятися з ліжка через постійний стрес і вигорання. Тому це так важливо — розповідати про незламних і демонструвати людям успішні приклади, ділитися досвідом тих, хто зміг побороти страх, невпевненість та інші труднощі», — розповідає Вероніка Полякова.

Окрема рубрика «Відчуття війни», яка виходить раз на тиждень, — це відеоінтерв’ю з військовими. Вони розповідають, як їх змінила війна, ким вони були до початку повномасштабного вторгнення і ким стали сьогодні, яким бачать майбутнє Одеси та загалом усієї України.

Також є популярний серед користувачів тіктоку формат соцопитування під назвою «Шо як вам?». Вероніка Полякова каже, що, на відміну від інших тікток-блогерів чи навіть медіа, які часто обмежуються публікацією вирізок з опитувань, яке представляє лише одну точку зору, журналісти з команди «Море людей» намагаються надавати повну інформацію. Є у медіа і формат, коли журналісти допомагають розібратися підписникам у складній для розуміння темі.

За словами Вероніки Полякової, в медіапроєкті немає новинного відділу, й журналісти намагаються повідомляти лише про суттєві події, які впливають на суспільне життя та приносять користь.

«Як у минулому журналістка-новинарка я знаю, як негативно на людей впливає купа інформаційного шуму. Тим паче сьогодні — коли новинний простір переповнений і засмічений. Тому ми вирішили висвітлювати винятково ті новини, які мають сенс. Наприклад, ви не знайдете на наших платформах новин про ДТП, але якщо Верховна Рада зареєструє законопроєкт, який вплине на життя суспільства, ми обов’язково проінформуємо нашу аудиторію про це та дізнаємося її думку».

Вероніка Полякова розповідає, що «Море людей» намагається робити нестандартні ракурси, ретельно обирати локації, шукати найцікавіших героїв, викладати матеріал лаконічно і ясно, а також робити креативний монтаж.

«Ми зробили сьогодні те, що до нас не робили одеські медіа взагалі ніколи — ми поєднали художній формат зйомки в репортажному форматі. Так, наші відео з наслідками ворожої атаки підписники часто називають “фільмом жахів”. Бо формат зйомки близький до кіношного підходу. Жанр портрета є базовим і підкреслює головний концепт — розповідати підписникам зворушливі історії сучасників. Людям про людей. Ми не використовуємо у роботі закадровий авторський текст, працюємо безпосередньо з інтервʼю. Це — трендово та чесніше».

Проте головною «фішкою» матеріалів «Море людей», каже Вероніка, є теми.

«Ми знаємо не як журналісти, а як звичайні люди, наскільки зараз складно мамам із дітьми або жінкам, які тільки готуються народити дитину. Всі вони можуть відчувати певні страхи. Тому ми знайшли вагітну одеситку, яка не збирається жити “за календарем Путіна” та готується до народження третьої дитини. Ми зробили з нею інтерв’ю, яке набрало понад 440 тисяч переглядів і купу позитивних коментарів від таких самих мам, для яких це відео стало своєрідною підтримкою в цей непростий час. Ми розповідаємо про те, як пенсіонери зібрали свою спільноту й тролять у соцмережах росіян; як подружжя з Херсона релокувало свій бізнес до Одеси й працює в плюс; говоримо про військових, які після поранень рвуться знову на фронт, або про тих, хто ще захищає нашу країну, але вже думає над реабілітацією побратимів. Усі ці люди — справжні герої сьогодення, які своїм прикладом надихають інших продовжувати жити та робити свою справу».

Команда «Моря людей» є не тільки групою журналістів, але й активістів. Наприклад, у кінці серпня 2023 року вони ініціювали та провели акцію проти міських тендерів, за якими, на думку журналістів проєкту, витратять кошти на непотрібні зараз проєкти.

Акція проти витрат, які, на думку співробітників проєкту, можна використати ефективніше

«Ми не знали, як надати розголосу цій проблемі, тому просто вирішили висловити свої побажання на плакатах. Але ми були дуже приємно здивовані, коли побачили, що в Одесі підтримали нашу акцію, і люди вийшли зі своїми плакатами-побажаннями на головну площу міста, щоб їх голос також почули».

@moreliudei Це перший масштабний мітинг в Одесі з початку повномасштабного вторгнення росії. Кілька сотень одеситів зібралися під стінами Одеської міськради, аби домогтися скасування тендерів, які на думку мітингувальників, не можуть проводитися під час війни. Це вже шостий день мітингу. Починався він з ініціативи одиночного пікету волонтерки Катерини Ножевнікової. І саме сьогодні, у «день міста» (читайте у попередньому пості, чого не варто його святкувати) зібралася найбільша кількість протестувальників. #морелюдей #мітингукраїна #україна #тендери #корупціявукраїні ♬ оригинальный звук - moreliudei

 Це перший великий мітинг в Одесі з початку повномасштабного вторгнення Росії. Кілька сотень одеситів зібралися під стінами Одеської міськради, аби домогтися скасування тендерів, які, на думку мітингувальників, не можуть проводитися під час війни. Це вже шостий день мітингу. Починався він з ініціативи одиничного пікету волонтерки Катерини Ножевнікової.

Команда «Море людей» вирішила не зупинятися й провела ще одну акцію. Журналісти виступили проти перекладання бруківки, ремонту суду та театру, вважаючи, що сьогодні всі можливі кошти мають іти на ЗСУ та наближати перемогу.

Акція проти витрати коштів на перекладання бруківки. На фото Вероніка Полякова

На фото Вероніка Полякова

Акція проти витрати коштів на ремонт суду в Одесі. Автор фото: Аліна Білоус

Авторка фото: Аліна Білоус

 

Авторка фото: Аліна Білоус

За майже рік роботи серед підписників «Моря людей» з’явилися не лише прихильники, а й критики. Після публікації матеріалу про те, що в Одесі пройшла вог-вечірка, серед коментарів з’явилися негативні, зокрема такий: «Проблема у вашій подачі такого контенту. На вашому каналі багато розповідей військових, які щиро розповідали про війну, а тут різко — контент про вечірку, ЛГБТ-спільноту тощо. Краще вирішити, що саме ви хочете бачити на вашому каналі, а вже потім кликати людей на інтервʼю. Іншим чином виходить щось не дуже якісне і незрозуміле».

Вероніка  каже, що негативна реакція з боку підписників була неочікуваною для неї та її колег.

«Ми просто подали цю новину, як звичайний факт, і не пропагували певні ідеї. Але у відповідь на наш матеріал ми отримали купу негативу. Та попри весь хейт, ми з командою вирішили не закривати коментарі та дати людям можливість висловити свою думку. Після цієї ситуації наша позиція залишилася незмінною — ми все одно плануємо продовжувати висвітлювати проблеми ЛГБТ-спільноти та вважаємо, що це важливо».

Попри відсутність фінансування, у «Моря людей» з’являються нові формати та відеоінтерв’ю. Зараз команда сподівається на отримання одразу двох грантів — від «Інтерньюз» та EED. Вероніка Полякова каже, що у випадку отримання грантів журналісти проєкту зможуть працювати повний робочий день.

«Перші пів року роботи “Моря людей” показали, що одеситам не вистачає якісного контенту. Особливо добре це видно за кількістю переглядів. Тепер уявіть, яким може бути результат за наявності якісного СММ-спеціаліста та таргету. Ми зареєстрували себе як неприбуткову ГО і плануємо отримувати підтримку донорів. Для нас це принципова позиція, аби бути дійсно незалежними та незаангажованими. Вважаю, що це сьогодні єдиний шлях для команди. Також плануємо в майбутньому впроваджувати функцію підтримки від аудиторії. Але оскільки ми ще зовсім молоді, я намагаюся відтягнути цей процес. Адже для того, щоб люди почали нас підтримувати, вони мають не лише знати про наш проєкт, але й закохатися в нього».

Фото надані проєктом «Море людей»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду