Дослідниця дезінформації та соцмереж звинувачує Гарвард у звільненні під тиском Meta

Дослідниця дезінформації та соцмереж звинувачує Гарвард у звільненні під тиском Meta

10:17,
6 Грудня 2023
859

Дослідниця дезінформації та соцмереж звинувачує Гарвард у звільненні під тиском Meta

10:17,
6 Грудня 2023
859
Дослідниця дезінформації та соцмереж звинувачує Гарвард у звільненні під тиском Meta
Дослідниця дезінформації та соцмереж звинувачує Гарвард у звільненні під тиском Meta
У Гарварді відкидають звинувачення Джоан Донован та пояснюють, що закрили проєкт з об'єктивних причин.

Дослідниця дезінформації та соціальних мереж Джоан Донован звинувачує Гарвардський університет у звільненні на догоду представникам компанії Meta, що порушило її право на свободу слова. Про це повідомив The Washington Post.

Джоан Донован подала заяву до Федерального департаменту освіти Массачусетсу та генерального прокурора штату, у якій оскаржує своє звільнення та вимагає розслідування.

Вона стверджує, що її дослідницький проєкт, який вивчав шкідливий вплив соцмереж на суспільство, було закрито після того, як університет отримав рекордне пожертвування у 500 мільйонів доларів від благодійного фонду Марка Цукерберга, засновника Meta.

Торік декан школи повідомив Джоан Донован, що він згортає її основний проєкт і що вона повинна припинити збір коштів на нього. Цього року у школі ліквідували її посаду.

«Як дослідницька керівниця проєктів Гарвардської школи Кеннеді, присвячених маніпуляціям і дезінформації на платформах соціальних мереж, Донован збирала мільйонні гранти, давала свідчення перед Конгресом і була частою коментаторкою на телебаченні, часто звинувачуючи інтернет-компанії в тому, що вони отримують прибуток від поширення суперечливої інформації», — зазначено в публікації.

У своїй заяві Донован також вказує, що її проблеми в університеті почалися після того, як вона зайнялася розслідуванням скандалу з «документами Facebook», які, на її думку, викривали негативні наслідки соцмереж для здоров’я, демократії та прав людини.

Гарвард заперечує звинувачення Донован та називає її позов «абсолютно необґрунтованим».

«Звинувачення в документі про несправедливе ставлення та втручання донорів є неправдивими. Розповідь сповнена неточностей і безпідставних інсинуацій, зокрема припущення про те, що Гарвардська школа Кеннеді дозволила Фейсбуку диктувати свій підхід до досліджень, — повідомила електронним листом прессекретарка Школи Кеннеді Софія Кабалкінто. — За політикою та на практиці донори не мають впливу на цю чи іншу роботу».

У Гарварді пояснюють, що дослідницький проєкт закрили з об'єктивних причин: Донован не могла очолювати його, оскільки була штатною працівницею, а не викладачкою, а для того, щоб один із них наглядав за її роботою, не знайшли спонсора.

Також стверджують, що Донован натомість «запропонували можливість продовжувати працювати доценткою за сумісництвом, але вона вирішила цього не робити».

Meta відмовилася від коментарів, а благодійний фонд Chan Zuckerberg Initiative заявив, що вніс гроші, тому що піклується про науку.

«CZI не був причетний до від'їзду докторки Донован з Гарварду», — сказав речник благодійного фонду Джефф МакГрегор.

Нещодавно Донован взяли на посаду постійної професорки в Бостонському університеті.

Справа Донован розгортається в той час, коли дослідники, які зосереджуються на платформах соціальних медіа, все більше наражаються на нападки. Юридичний фонд радника Трампа Стівена Міллера подав до суду на академічних і незалежних дослідників, стверджуючи, що вони вступили в змову з урядовими установами з метою придушення виступів, а комітети Конгресу під керівництвом республіканців позиваються за їхні записи, що посилило тиск.

Крім того, великі технічні компанії самі спонсорували дослідження, виділяли гранти деяким коледжам та університетам і надавали дані професорам, які погоджувалися на конкретні напрямки дослідження.

На фото — дослідниця Джоан Донован

Фото: International Journalism Festival, Harvard Magazine

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду