ms.detector.media
Юлія Поліковська
24.10.2023 16:12
Для старшокласників створили 20 коміксів за творами українських класиків
Для старшокласників створили 20 коміксів за творами українських класиків
Кожен комікс доповнений тестом для самоперевірки.

Інтерактивний проєкт «Українська література в коміксах», започаткований у 2022 році, цього року поповнився 15 коміксами за творами видатних українських письменників: Олександра Довженка, Василя Стефаника, Івана Котляревського, Пантелеймона Куліша, Івана Багряного та інших. Загалом їх на сайті проєкту уже 20, повідомила MediaSapiens його керівниця, співзасновниця ГО «‎Простір інноваційних рішень і технологій» Надія Грачова.

За її словами, проєкт має на меті залучити до читання української художньої літератури старшокласників. Формат коміксу шляхом графічної візуалізації сюжетів художніх творів дає змогу ознайомитися з відповідним історичним періодом та простежити зв’язок із сьогоденням.

«Ми створили комікс за кіноповістю “Україна в огні” Олександра Довженка, хоч він не включений до основної шкільної програми. Ми його спеціально обрали, бо в ньому відображені події, що відбувалися в Україні у період Другої світової війни, і це дає поштовх до розуміння того, за що ми боремося зараз», — розповіла Надія Грачова.

Вона додала, що загалом ілюстрації до художніх творів у проєкті «Українська література в коміксах» покликані пробудити емоційний зв’язок минулого з теперішнім.

За її словами, над коміксом за твором «Intermezzo» працювали у період, коли стався вибух на Каховській ГЕС: ілюстрації, створені креативною дизайнеркою Оленою Черкун, водночас пов’язані із враженнями від подій на Херсонщині та з цитатами з твору.

«Ми не можемо цим проєктом навчити, але можемо зацікавити та заохотити до вивчення української літератури», — зазначила Надія Грачова.

Додамо, кожен комікс доповнений короткою анотацією з зазначенням жанру та роду твору, визначенням його теми, ідеї, проблематики, головних героїв. Для зручності користувачі можуть перейти до оригіналу твору та до спеціально дібраних додаткових посилань, серед яких кіно- та аудіоверсії, у тому числі виконані самими авторами. Також до кожного коміксу пропонується тест для самоперевірки засвоєних знань. Сайт «Українська література в коміксах» доступний у настільній та мобільній версіях.

Проєкт «Українська література в коміксах», який розвивають співзасновниця ГО «‎Простір інноваційних рішень і технологій» Надія Грачова, авторка сценаріїв коміксів, докторка філософії, учителька української мови та літератури Ольга Ходацька та ілюстраторка і дизайнерка Ольга Черкун, реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Фото: «Українська література в коміксах»

 

ms.detector.media