В Україні з'явиться Єдиний державний реєстр домашніх тварин

В Україні з'явиться Єдиний державний реєстр домашніх тварин

10:21,
4 Листопада 2023
1648

В Україні з'явиться Єдиний державний реєстр домашніх тварин

10:21,
4 Листопада 2023
1648
В Україні з'явиться Єдиний державний реєстр домашніх тварин
В Україні з'явиться Єдиний державний реєстр домашніх тварин
Система міститиме дані про наявність вакцинації, ветеринарний паспорт, інформацію про власника чи утримувача тварини, а також функцію пошуку загублених улюбленців.

В Україні запустять Єдиний державний реєстр домашніх тварин, який міститиме дані про кількість тварин в Україні, наявність вакцинації, відомості з ветеринарного паспорта та інформацію про власника чи утримувача. Відповідну постанову уряд ухвалив 3 листопада.

«Коли в родині народжується дитина, ні в кого не виникає сумнівів, що її треба зареєструвати, оформити документи, зробити потрібні щеплення. З домашніми улюбленцями має відбуватися те ж саме, і зараз ми створюємо підґрунтя для того, щоб власники вчасно здійснювали ветеринарний огляд тварин, зокрема, регулярно вакцинували їх від сказу», — зазначив керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік.

Спершу в реєстр вноситимуть інформацію про котів і собак, а згодом послугу масштабують і на інших тварин. Інформацію про свого улюбленця можна буде внести в реєстр безкоштовно під час огляду у державного або приватного ветеринара.

Система також передбачатиме можливість пошуку домашніх тварин. Користувачі зможуть повідомити про знайденого улюбленця або сповістити про втрату власного.

«Впровадження Єдиного державного реєстру домашніх тварин — це позитивний меседж для країни, яка інтегрується до європейської системи. Ідентифікація домашніх котів та собак — це вимога законодавства Європейського Союзу. На сьогодні в країнах ЄС на національному рівні немає Єдиного реєстру тварин. Тому Україна фактично стане флагманом у цьому напрямі», — зауважила заступниця голови Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко.

Дані в реєстрі стануть основою для запуску цифрового ветеринарного паспорта в «Дії». Про повноцінний запуск проєкту повідомлять згодом, після завершення технічної частини й тестування ветеринарами.

Реєстр розробляють з ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України і Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за участі Мінцифри.

Раніше Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals створив платформу донорства крові для тварин, якою можуть скористатися як ті, хто потребує переливання крові для своєї тварини, так і ті, хто готовий долучити свого улюбленця до донорства. 

Ми також писали про те, що в Києві створили платформу «єКуточок», за допомогою якої власники домашніх улюбленців, а також волонтери та опікуни безпритульних тварин зможуть знаходити для них тимчасовий прихисток.

Окрім перетримки, у сервісі можна знайти пропозиції щодо вигулу, догляду, дресирування та ветеринарного супроводу тварин.

Фото: Pexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду