НАЗК пропонує запровадити санкції проти сервісів Яндексу

НАЗК пропонує запровадити санкції проти сервісів Яндексу

14:00,
5 Жовтня 2023
1484

НАЗК пропонує запровадити санкції проти сервісів Яндексу

14:00,
5 Жовтня 2023
1484
НАЗК пропонує запровадити санкції проти сервісів Яндексу
НАЗК пропонує запровадити санкції проти сервісів Яндексу
Сервіси Яндексу потрапили до переліку кандидатів на санкції як один з важелів російської пропаганди.

Національне агентство з питань запобігання корупції запропонувало долучити до списку кандидатів на міжнародні та українські санкції низку дочірніх компаній Яндексу: серед них внутрішньоросійські і міжнародні сервіси. Про це повідомила пресслужба НАЗК.

«Компанія працює в РФ і сплачує значні податки до держбюджету агресора. Сервіси Yandex давно працюють на російську пропаганду і тісно співпрацюють із ФСБ, надаючи їм доступ до масиву приватних даних користувачів», ідеться в повідомленні.

Зазначено, що мова не лише про компанію «Яндекс», а й про низку внутрішньоросійських та міжнародних сервісів. Перелік кандидатів на санкції відомство надіслало до СБУ та інших відповідальних органів.

У НАЗК пояснили, чому сервіси Яндексу небезпечні:

  • «Яндекс-пошук» працює за алгоритмами, які на перших сторінках надають інформацію, необхідну Кремлю: до видачі не потрапляє критика влади або правдива інформація про війну проти України;
  • «Яндекс-гроші» має дані про онлайн-переміщення грошей користувачів та на 75% належить російському «Сбербанку»;
  • «Яндекс-їжа» і «Яндекс-таксі» збирають інформацію про домашні та робочі адреси клієнтів, їхній робочий розклад, переміщення протягом дня. Через це сервіс Яндексу Yango обмежила влада кількох держав з міркувань безпеки.

У НАЗК нагадали, що співзасновник Яндексу Аркадій Волож потрапив до санкційних списків ЄС через фінансову підтримку російського уряду ще у червні 2022 року. У серпні цього року він вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну публічно засудив російську агресію. Після цього Волож також прибрав зі своєї біографії в інтернеті інформацію, пов'язану з роботою в РФ, та подав прохання до Євросоюзу щодо зняття з нього санкцій та відновлення роботи позаросійських яндекс-сервісів.

Також Волож заявив, що, мовляв, компанія «Яндекс» останніми роками зазнавала тиску з боку російської влади.

«Проте відомо, що компанія давно і добровільно співпрацювала із кремлем. Так, у 2009 році Яндекс продав за 1 євро державному російському "Сбербанку" одну так звану золоту акцію (актив, що дає широкі повноваження щодо контролю за пакетами акцій підприємства). Також співзасновник Яндексу  після анексії Криму неодноразово був на особистих зустрічах із Путіним. Відомо, що вони зустрічалися на заходах щодо розробки штучного інтелекту в 2017 році та щодо IT-інвестування в 2020-му. Також у 2017 році Яндекс за вказівкою влади відключив електронні гаманці російським опозиціонерам»,  повідомили в НАЗК.

Голова НАЗК Олександр Новіков вважає, що Яндекс від самого початку створювався як один із елементів обслуговування інтересів російської влади.

«Він залишається потужним інструментом пропаганди нарівні з російськими телеканалами. Масиви даних Яндексу зберігаються у трьох великих дата-центрах, які знаходяться в РФ. До них має цілодобовий доступ ФСБ, причому цілком офіційно. Я думаю, всі ми розуміємо, що про безпеку персональних даних тут не може йтися», сказав Новіков.

Нагадаємо, РНБО заблокувала діяльність ТОВ «Яндекс» в Україні 16 травня 2017 року. 15 квітня 2023 року указом Президента України Володимира Зеленського проти Яндексу запровадили санкції терміном на 10 років.

На фото: умовна ілюстрація про запровадження санкцій проти сервісів Яндексу

Фото: НАЗК

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду