Фінляндія і Норвегія заборонили службі таксі Yango передавати персональні дані клієнтів у Росію

Фінляндія і Норвегія заборонили службі таксі Yango передавати персональні дані клієнтів у Росію

12:37,
9 Серпня 2023
1127

Фінляндія і Норвегія заборонили службі таксі Yango передавати персональні дані клієнтів у Росію

12:37,
9 Серпня 2023
1127
Фінляндія і Норвегія заборонили службі таксі Yango передавати персональні дані клієнтів у Росію
Фінляндія і Норвегія заборонили службі таксі Yango передавати персональні дані клієнтів у Росію
З вересня російське ФСБ матиме доступ до серверів Яндекса.

Фінські та норвезькі регулятори заборонили російській технологічній групі «Яндекс» та її нідерландському партнеру Ridetech International BV передавати до Росії персональні дані клієнтів служби таксі Yango, зібрані в цих країнах. Про це повідомило Reuters.

Причиною стало те, що з 1 вересня ФСБ Росії отримає доступ до баз даних агрегаторів таксі. У зв'язку з цим існує серйозний ризик для конфіденційності.

«DPA Фінляндії (органу захисту даних. — Ред.) стало відомо про законодавчу реформу, яка набуде чинності в Росії на початку вересня, згідно з якою ФСБ РФ здобуде право отримувати дані, що обробляються в операціях таксі. Інформація, зібрана в додатку таксі Yango, може включати, наприклад, інформацію про розташування клієнта та адресу поїздки на таксі», — зазначили в офісі фінського омбудсмана.

Регулятор вважає, що Yango не може захищати персональні дані, як цього вимагає законодавство ЄС.

«Існує серйозний ризик для конфіденційності, оскільки російська влада потенційно може відслідковувати пересування норвезьких громадян через Yango», — заявили представники DPA Норвегії.

Заборону на передачу даних наразі встановили до 30 листопада.

У Yango заявили, що вивчають запити норвезьких та фінських регуляторів та мають намір повністю відповідати новим вимогам. Там додали, що сервіс обробляє дані у суворій відповідності до Загального регламенту захисту даних (GDPR) та законодавства ЄС.

«Правові норми Російської Федерації не мають юрисдикції щодо міжнародного бізнесу Yango на замовлення таксі і не поширюються на користувачів Yango, оскільки вони здійснюють поїздки та використовують додаток за межами Росії. Це не зміниться після 1 вересня», — йдеться у заяві Yango.

Як стало відомо виданню Meduza, сервіс «Яндекс Go» працює під брендами Yango та Yandex Go у більш ніж двадцяти країнах світу, включаючи Ізраїль, Норвегію, Фінляндію, Білорусь, Казахстан, Грузію, Вірменію.

Дані клієнтів, які користуються сервісом «Яндекс Go», у тому числі за кордоном, після початку повномасштабної війни в Україні зберігаються лише в російських дата-центрах — у Московській, Рязанській та Володимирській областях.

Джерела видання повідомили, що співробітникам Яндекса рекомендували «уникати згадок про нинішнє місцезнаходження дата-центрів» у розмовах із клієнтами. Інформація про те, що сервіс таксі має право на зберігання та обробку даних у Росії, є в документах компанії, в тому числі в угоді користувача. Однак, як з'ясували журналісти, два з трьох гіперпосилань на англомовні документи в додатку не відкриваються.

У пресслужбі Яндекса заявили, що «дані про поїздки можуть отримати виключно правоохоронні органи тієї країни, де поїздка була здійснена за процедурами, прописаними в локальних законах». У компанії додали, що після 1 вересня «ця логіка не зміниться».

Нагадаємо, у червні за рішенням Московського суду Яндекс був оштрафований на близько 24 тисячі доларів за відмову передати дані користувачів ФСБ.

Фото: ixbt.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду