Нідерландська Yandex NV продає російські активи за $5,2 млрд

Нідерландська Yandex NV продає російські активи за $5,2 млрд

10:25,
5 Лютого 2024
1135

Нідерландська Yandex NV продає російські активи за $5,2 млрд

10:25,
5 Лютого 2024
1135
Нідерландська Yandex NV продає російські активи за $5,2 млрд
Нідерландська Yandex NV продає російські активи за $5,2 млрд
Найбільший технологічний гравець країни повністю переходить у російську власність.

Материнська технологічна компанія Yandex NV, зареєстрована в Нідерландах, досягла угоди про продаж своїх російських активів групі інвесторів з РФ, серед яких фонд, пов'язаний з нафтовою компанією «Лукойл», за 475 млрд рублів, що в еквіваленті становить 5,21 млрд доларів. Про це йдеться в заяві компанії.

«Ця угода призведе до того, що найбільший технологічний гравець країни повністю перейде в російську власність, що закріпить відхід Яндексу від західних технологічних кіл, до яких він колись прагнув», повідомило агентство Reuters і нагадало, що переговори про продаж з російською владою тривали 18 місяців.

Оцінка компанії в 475 млрд рублів складена з урахуванням обов'язкової 50-відсоткової знижки, встановленої російським урядом для іноземних інвесторів, які залишають країну. При цьому приблизно тільки половину суми буде виплачено грошима, решту акціями Yandex NV, уточнило The Bell.

Згідно з заявою компанії, новою головною компанією стане зареєстрована в Калінінградській області «Міжнародна компанія акціонерне товариство "Яндекс"».

Основним власником стане «Консорціум. Перший». Компанія вказала, що до консорціуму покупців увійшли чотири фінансові інвестори: фонд менеджерів, який належатиме топменеджерам російського Яндексу (у перспективі склад учасників може бути розширено приблизно до 50 осіб); комбінований фонд «Лукойлу» «Аргонавт»; Infinity Management; IT.Elaboration та «Меридіан-Сервіс».

Повідомляється, що серед оголошених покупців немає осіб, підданих санкціям у США, ЄС, Великій Британії та Швейцарії.

Це потрібно для того, щоб угоду могли схвалити іноземні директори та акціонери Яндексу. Частина оголошених покупців при цьому може виступати посередниками, повідомило The Bell з посиланням на джерела.

Нідерландська Yandex NV «збереже за собою портфель міжнародних підприємств та інших неросійських активів», зазначено в заяві. Йдеться про портфоліо з чотирьох технологічних бізнесів на ранній стадії, зосереджених на розвитку хмарних рішень, рішень для обробки даних, безпілотного керування та освітніх технологій.

Нагадаємо, окрім пошукової системи «Яндекс» у структурі бізнесу також є фінансовий сервіс «Яндекс. Гроші», додатки для замовлення харчів «Яндекс. Їжа» та виклику таксі «Яндекс. Таксі» тощо.

Фото: Switzerland Global Enterprise

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду