Україна закликала Міжнародний суд ООН розглянути поданий проти РФ позов щодо геноциду

Україна закликала Міжнародний суд ООН розглянути поданий проти РФ позов щодо геноциду

14:27,
20 Вересня 2023
1347

Україна закликала Міжнародний суд ООН розглянути поданий проти РФ позов щодо геноциду

14:27,
20 Вересня 2023
1347
Україна закликала Міжнародний суд ООН розглянути поданий проти РФ позов щодо геноциду
Україна закликала Міжнародний суд ООН розглянути поданий проти РФ позов щодо геноциду
Росія спотворює поняття «геноцид» для виправдання повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Представник України у Міжнародному суді ООН Антон Кориневич 19 вересня презентував аргументи, чому суд має розглядати справу про притягнення до відповідальності Росії за спотворення поняття «геноцид» для виправдання повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року в Україну. Про це повідомило «Радіо Свобода».

У перший день попередніх слухань справи, 18 серпня, представник Росії Геннадій Кузьмін закликав Міжнародний суд ООН у Гаазі відхилити справу, яка оскаржує аргумент Москви про те, що її вторгнення в Україну було здійснене для запобігання геноциду.

Тим часом українська сторона вимагає притягти Москву до відповідальності за спотворення поняття «геноцид» для виправдання нападу, адже Росія заявляла, що намагалася запобігти геноциду на сході України. Київ відкинув це твердження, пославшись на Конвенцію ООН про геноцид, яка не допускає вторгнення з метою його запобігання.

Також Київ звинувачує Росію у «плануванні актів геноциду в Україні» та «умисному вбивстві й завданні тяжких поранень представникам української національності», а отже, в тому, що вона сама вчиняє геноцид.

Слід зазначити, Росія заявила, що ця справа взагалі не може бути підсудною Міжнародному суду, оскільки Конвенція не стосується застосування сили між державами.

«Росія веде війну проти моєї країни в ім’я цієї жахливої брехні про те, що Україна здійснює геноцид проти власного народу», заявив суддям 19 вересня представник України Антон Кориневич.

Він закликав Міжнародний суд вирішити, що він має юрисдикцію розглядати справу в повному обсязі, і врешті постановити, що Росія повинна виплатити репарації за вторгнення в Україну під вигаданим приводом.

«Чи може держава використовувати неправдиві звинувачення в геноциді як привід для руйнування міст, бомбардування цивільних жителів і депортації дітей з їхніх домівок? Коли Конвенцією про геноцид так цинічно зловживають, хіба цей суд безсилий? Відповідь на ці запитання має бути “ні”», сказав Кориневич.

Попередні слухання у справі триватимуть до 29 вересня. Міжнародний суд, починаючи від 20 вересня, заслухає представників 32 інших держав, які підтримують аргумент України про те, що суд має юрисдикцію для розгляду справи.

Як відомо, раніше цього року суд прийняв до розгляду клопотання 32 союзників України про приєднання до справи на боці Києва. Серед них: усі країни Європейського Союзу, крім Угорщини, Велика Британія, Канада, Австралія та інші.

Міжнародний суд у Гаазі був створений після Другої світової війни для розгляду правових скарг, поданих державами щодо ймовірних порушень міжнародного права. Це найвища судова установа ООН. Рішення Міжнародного суду є обов’язковими, але він не має прямих засобів їх виконання.

На фото — Міжнародний суд ООН у Гаазі / вікіпедія

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду