МОЗ дало поради щодо пакування тривожної валізи на випадок теракту на Запорізькій АЕС

МОЗ дало поради щодо пакування тривожної валізи на випадок теракту на Запорізькій АЕС

12:00,
5 Липня 2023
1367

МОЗ дало поради щодо пакування тривожної валізи на випадок теракту на Запорізькій АЕС

12:00,
5 Липня 2023
1367
МОЗ дало поради щодо пакування тривожної валізи на випадок теракту на Запорізькій АЕС
МОЗ дало поради щодо пакування тривожної валізи на випадок теракту на Запорізькій АЕС
Спаковану валізу або рюкзак потрібно герметизувати харчовою плівкою або скотчем.

У разі вчинення теракту російськими окупантами на Запорізькій АЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до евакуації. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, які речі слід покласти у «тривожну валізу», повідомила пресслужба МОЗ.

«Якщо органи влади офіційно повідомили про радіаційну аварію, залиштеся на місці або якомога швидше дістаньтеся приміщення. Слідкуйте за подальшими повідомленнями та дотримуйтеся інструкцій від влади», — акцентували у МОЗ.

На випадок, якщо буде рекомендовано евакуюватися, у валізу чи наплічник потрібно зібрати:

  • документи та їх копії (документи, що посвідчують особу, медичні документи, правовстановлювальні документи, які засвідчують право власності на рухоме та нерухоме майно, контакти осіб, із якими можна звʼязатися в екстрених випадках);
  • маску для обличчя або респіратор;
  • аптечку і тижневий запас ліків (якщо ви маєте хронічні захворювання);
  • вологі серветки;
  • змінний одяг та взуття;
  • мінімально необхідний запас води і їжі.

Спаковану валізу або наплічник слід щільно обмотати харчовою плівкою або скотчем. Як пояснили в МОЗ, це значно полегшить процес їх дезактивації на санітарних постах.

«Якщо ви перебуваєте в зоні радіаційної аварії, виходити з будівель можна лише після відповідних вказівок влади. Органи місцевої влади повідомлять про розташування пунктів евакуації, а також найбезпечніші маршрути пересування, якщо ви здійснюватимете евакуацію власним автомобілем», — застерегли у відомстві.

Як відомо, раніше МОЗ оприлюднило загальні рекомендації на випадок радіаційної аварії.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі національного телемарафону повідомив, що українська влада підготувала план евакуації жителів кількох областей на випадок, якщо російські окупанти вчинять теракт на Запорізькій АЕС.

За його словами, у разі російського теракту на ЗАЕС катастрофа торкнеться кількох областей. У кожному регіоні створено окремі штаби з евакуації, опрацьовано питання вивезення людей із зон радіусом 30 і 50 км.

Додамо, напередодні росіяни поширювали в соцмережах фейки про те, що нібито Україна в ніч на 5 липня може атакувати Запорізьку АЕС безпілотниками. Про це повідомив представник Головного розвідувального управління Андрій Юсов. У розвідці наголосили, що вкиди російської пропаганди щодо ситуації на ЗАЕС — це «примітивна і брехлива ІПСО».

За оперативною інформацією Генерального штабу ЗСУ, 4 липня на зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС були розміщені предмети, схожі на вибухові пристрої. У Збройних силах заявили, що вони не порушують норм міжнародного гуманітарного права, контролюють ситуацію і готові діяти за будь-яких умов.

Нагадаємо, 22 червня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на захопленій нею Запорізькій АЕС і «все для цього підготувала».

25 червня очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій атомній електростанції. Біля чотирьох із шести енергоблоків розмістили техніку з вибухівкою.

Фото: МОЗ України

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду