Російська агресія проти України: Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду

Російська агресія проти України: Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду

12:42,
22 Жовтня 2022
2837

Російська агресія проти України: Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду

12:42,
22 Жовтня 2022
2837
Російська агресія проти України: Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду
Російська агресія проти України: Тімоті Снайдер виокремив шість головних ознак геноциду
Тімоті Снайдер: У ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів політики геноциду.

Історик та філософ, професор Єльського університету Тімоті Снайдер переконаний, що Росія веде політику, засновану на геноциді, і це стосується не лише українців.

Як повідомляє «Українська правда», про це Снайдер розповів на конференції «Міжнародне право проти геноциду», яку організував у Німеччині Центр ліберальної сучасності (LibMod).

За словами Снайдера, під час здійснення геноцидів намір вдатися до цього злочину наростає поступово, і навіть під час голокосту «не було моменту, коли хтось дає наказ: от відтепер це геноцидна війна. Геноцид реконструюють історики за певними ознаками».

У своєму виступі Снайдер виокремив шість основних ознак режиму, який веде політику геноциду. Зокрема, історик вважає, що геноцидальний режим застосовує деякі з таких прийомів:

  1. Заперечує існування певної держави;
  2. Заперечує існування народу;
  3. Дегуманізує певний народ;
  4. Заперечує геноциди минулого;
  5. Підтримує ідею витіснення одних націй іншими;
  6. Також може застосовуватися «постмодерний показник», коли суспільство настільки завантажують викривленою інформацією, що воно починає не помічати той геноцид, який здійснює.

«У ситуації з Росією ми маємо не брак, а надлишок доказів», – констатує Снайдер.

Так, очевидним є російське заперечення того, що Україна є державою, про що Путін писав у своїй «статті» у 2021 році. Так само відомо, що Росія стверджує, що українці не є народом.

«Путін стверджує, що справжні люди в Україні – це росіяни, але є якийсь незрозумілий прошарок чужинців, яких треба повиганяти. Така логіка була в книзі Адольфа Гітлера "Майн Кампф" і точно така є на російському телебаченні. За цією логікою треба якомога більше людей в Україні повбивати, доки ті, що залишилися, не визнають себе росіянами», – згадує Снайдер російські наративи.

Наявним є й третій критерій – позбавлення українців людської гідності в свідомості росіян.

«Це коли Соловйов говорить, що всі українці одержимі дияволом», – пояснив історик. Снайдер також зазначив, що абсурдність цих тверджень, які день за днем повторюються для росіян, є ефективною технологією.

Водночас Росія вдається до заперечення геноцидів, здійснених у минулому: «Це і "забуття" пакту Молотова-Ріббентропа. Це і заперечення Голодомору – в Маріуполі навіть скинули пам’ятник, (присвячений пам'яті жертв. – MS) Голодомору».

П’ятий критерій – підтримка теорії витиснення націй іншими, що діє у путінській Росії з особливим розмахом і призводить до знищення не лише українського народу: «Ця теорія не обмежується українцями. Саме виходячи з цієї теорії, на фронт відправляли велику кількість представників нетитульної нації з Росії, знищуючи ці нації».

Окремо Тімоті Снайдер пояснив шосту ознаку, яку він назвав «постмодерною», яка полягає у абсурдному перекручуванні реальності путінським режимом: «Наприклад, коли Росія говорить що всі українці – фашисти, і це спантеличує усіх».

Снайдер доходить висновку, що в державній політиці Росії наявні усі без винятку історичні ознаки геноцидів у світі, тож ці дії є геноцидом.

24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України. ЗСУ та тероборона відбивають атаки російської армії, планомірно звільняючи українські землі від російської окупації.

Росіяни не дотримуються правил ведення війни, обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та цілеспрямовано вбивають цивільне населення, зокрема дітей та жінок. Воєнні злочини росіян можуть бути кваліфіковані як геноцид українського народу.

Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росією злочини війни. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже розпочав роботу в Україні.

Фото: Heinrich-Böll-Stiftung/Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду