У кіберполіції розповіли про найпоширеніші шахрайські схеми заволодіння персональними даними

У кіберполіції розповіли про найпоширеніші шахрайські схеми заволодіння персональними даними

16:45,
2 Серпня 2023
2125

У кіберполіції розповіли про найпоширеніші шахрайські схеми заволодіння персональними даними

16:45,
2 Серпня 2023
2125
У кіберполіції розповіли про найпоширеніші шахрайські схеми заволодіння персональними даними
У кіберполіції розповіли про найпоширеніші шахрайські схеми заволодіння персональними даними
Правоохоронці представили алгоритми дій для захисту від зловмисників.

Фахівці Департаменту кіберполіції спостерігають з початку війни в Україні значне поширення шахрайства, заснованого на вразливому емоційному стані та зловживанні довірою громадян. Громадян попередили про найпоширеніші схеми шахрайств з використанням комунікаційних технологій.

Одним з наймасовіших видів шахрайств є дзвінки зловмисників від імені представників банків.

«Вашу карту заблоковано», «з вашого рахунку хочуть списати гроші», «нові правила під час воєнного стану», — такі та інші приводи, за даними поліції, використовують для початку спілкування зловмисники, які представляються співробітниками банку і намагаються отримати доступ до банківських карток громадян.

«Як тільки невідомі просять надати номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії або ж ввести пароль, який надійшов у CMC, знайте: це — шахраї. Пам’ятайте: навіть в умовах війни справжні співробітники банку ніколи не запитують таку інформацію», — повідомили в кіберполіції.

У такому випадку радять припинити розмову та повідомити про такий вхідний дзвінок поліцейським за номером 102.

Ще одну поширену шахрайську схему умовно називають «Ваш родич у біді».

«Якщо вам телефонують, вночі або вранці, та повідомляють, що родич потрапив у біду, і просять передати гроші — це шахрайство. Зловмисники можуть видавати себе за сина/дочку, онука/онучку, які начебто потрапили у складну ситуацію, наприклад, скоїли ДТП або опинилися у поліції. Шахраї можуть представлятися лікарями або поліцейськими і пропонувати свою допомогу у вирішенні "проблеми" за винагороду, яка може становити від тисячі до десятків тисяч гривень, а інколи навіть кілька тисяч доларів США», — пояснили в кіберполіції.

У цій ситуації радять покласти слухавку. З’ясувати, де і в якому стані родич, та повідомити про подію поліцейським за номером 102.

Часто зловмисники намагаються зловживати темою соціальних виплат під час війни.

«Найчастіше шахраї надсилають смс-повідомлення про отримання різноманітних виплат від органів влади або благодійних фондів та просять надати таку інформацію: ваші анкетні дані, номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії, — повідомили в кіберполіції. — Пам’ятайте: назвавши ці дані, ви надаєте шахраям доступ до вашого рахунку, тож вони можуть вкрасти всі ваші заощадження».

У цій ситуації радять припинити спілкування та дізнатися, чи є підстави розраховувати на отримання виплат з офіційних джерел. У разі виявлення шахрайства просять зателефонувати на лінію 102.

Крім цього, зловмисники продовжують використовувати тему виграшів призів, наприклад, авто чи побутової техніки.

«"Ви виграли автомобіль або побутову техніку" — не поспішайте виконувати всі настанови незнайомців. Зазвичай у надісланому смс вказаний номер, за яким можна отримати детальну інформацію, — пояснили в кіберполіції. — Коли телефонуєте, вам розповідають умови, які потрібно виконати, щоб отримати "приз". Як правило, вам пропонують сплатити 1% від вартості виграного товару. Але як тільки ви це зробите, незнайомці перестають виходити на зв’язок і зникають. Пам’ятайте: так діють шахраї».

У такому випадку радять пригадати, чи брали ви участь в акціях або конкурсах, та рекомендують не перераховувати кошти незнайомцям, натомість повідомити про шахрайство за номером 102.

Нагадаємо, за підсумками опитування, проведеного серед 50 тисяч користувачів в офіційному каналі «Viber Україна» командою Rakuten Viber, 43% респондентів повідомили, що ставали жертвою зловмисників. Ще 38% отримували підозрілі повідомлення або дзвінки, проте не реагували на них. Лише 19% повідомили, що ніколи не стикалися з такими інцидентами.

Фото: Департамент кіберполіції, Pexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду