Мережа телеграм-каналів «Труха» поширила фейкові повідомлення про виплати від ООН українцям

Мережа телеграм-каналів «Труха» поширила фейкові повідомлення про виплати від ООН українцям

11:13,
13 Квітня 2024
1897

Мережа телеграм-каналів «Труха» поширила фейкові повідомлення про виплати від ООН українцям

11:13,
13 Квітня 2024
1897
Мережа телеграм-каналів «Труха» поширила фейкові повідомлення про виплати від ООН українцям
Мережа телеграм-каналів «Труха» поширила фейкові повідомлення про виплати від ООН українцям
Посилання в повідомленнях про начебто грошові виплати від ООН ведуть на інші телеграм-канали, які пов'язані «Трухою». В деяких з цих несправжніх повідомленнях використані логотипи BBC

Мережа телеграм-каналів «Труха» поширює фейкову інформацію про можливість отримання грошової виплати від ООН у розмірі 10 800 гривень для різних вікових категорій у квітні. Для начебто отримання цих грошей читачам пропонують отримати персональну інструкцію на виплату соціальної допомоги, натиснувши на гіперпосилання. Проте, як з’ясував MediaSapiens, воно не веде до сторінок благодійного фонду, що офіційно збирає заявки на виплати ООН, а веде на інші телеграм-канали, що пов'язані з мережею «Труха». Зокрема лінки ведуть до каналу «Батальйон Монако» та «Адвокат Мілер».

Такі повідомлення про виплати від ООН MediaSapiens виявив у телеграм-каналах «Труха. Кропивницький», «Труха Запорожье», «Труха Днепр», «Труха Одесса», «Труха-Київ»«Труха Кривой Рог».

У телеграм-каналі «Труха Запорожье» 10 квітня було опубліковане  повідомлення із заголовком «Виплати 10 800 грн від ООН отримають всі вікові категорії населення: як подати заявку», під логотипом «BBC news Україна», що нібито має вказувати на першоджерело інформації. Проте на сайті BBC Україна новини із таким заголовком не публікували, що свідчить, що повідомлення у телеграм-каналі є фейковим.

Зміст повідомлення наступний: «Шановний підписник, тобі доступна виплата від ООН в розмірі 10 800 грн. ЇЇ отримують всі українці, які в термін до 10 квітня подали заявку. Вибери свій вік та отримай персональну інструкцію, як забрати соціальну допомогу».

Однак натискання на запропоноване гіперпосилання перекидає у наступний телеграм-канал — канал «Батальйон Монако / Україна / Новини», але не на інформацію про допомогу від ООН, а на рекламні оголошення з пропозиціями перейти в інший канал, або вступити у фінансовий клуб для заробітку.

Якщо у телеграм-каналі «Батальйон Монако» у пошуку ввести «10 800 грн від Організації Обʼєднаних Націй», то знаходиться повідомлення, яке закликає користувачів знову натиснути на гіперпосилання: «‼️Вам оформлена виплата 10 800 грн від Організації Обʼєднаних Націй за квітень 2024. Щоб забрати її, виберіть свою категорію населення. Тільки особи з українськими громадянством!».

Натискання на кнопки категорій, серед яких «Я працюю», «Я ВПО», «Я безробітний», «Я студент» перекидає користувачів до телеграм-каналу «Адвокат Мілер» (368 тисяч підписників). На цей же канал потрапляєш з оголошення про «10 800 грн виплати українціям від ООН» на каналі «Труха-Київ» (588 тисяч підписнків).

На самом каналі «Адвокат Мілер» теж є повідомлення про грошові виплати від ООН із логотипом ВВС - і посилання на ньому веде на канал «Батальйон Монако»

MediaSapiens виявив, що в телеграм-каналах «Труха Кривой Рог», «Труха Одесса» , «Труха Кропивницький» поширили схожі повідомлення з заголовком «Українці отримають нову грошову допомогу!» з використанням логотипу Норвезької ради у справах біженців в Україні (NRC).

Текст оголошень наступний: «⚠️ООН 9 квітня оголосив про нову виплату у розмірі 2200 грн! Отримати гроші зможуть усі українці, які мешкають в Україні. Інструкцію залили сюди, подати заявку можна до 14 квітня 2023».

Проте запропоноване посилання знову веде до тг-каналу «Батальйон Монако» з лінком на бот для реклами.

У телеграм-каналі «Батальйон Монако» через пошук також знаходиться інше повідомлення, пов’язане з виплатами від ООН. Для нього справжнє коротке відео, проте гіперпосилання під ним веде у телеграм-канал «Доброго вечора, ми з України», що також належить до мережі «Трухи».

Схоже повідомлення в телеграм-каналі «Труха Днепр»

У згадуваних телеграм-каналах в інших постах є також посилання на сторінки реального благодійного фонду «Право на захист», який є офіційним партнером УВКБ ООН, та уповноважений збирати заяви для реєстрації на отримання грошової допомоги та потім проводити призначені виплати. Але переважна більшість постів про начебто допомогу від ООН фактично рекламують канали мережи. 

Хто дійсно допомогає отримати фінансову допомогу від УВКБ ООН

Операторка гарячої лінії фонду Наталія підтвердила MediaSapiens, що достовірну інформацію про умови отримання допомоги від УВКБ ООН можна знайти на сайті фонду та у його офіційному телеграм-каналі «Допомога ВПО від УВКБ ООН», де публікують інформацію про можливість податися на отримання виплати. Вони стосуються не «усіх українців», як в згадуваних оголошеннях на міських телеграм-каналах, а cімей, які відповідають  чітко визначеним критеріям.

Йдеться про cім’ї, які не отримувала раніше допомогу від міжнародних організацій, та мають дохід, менший за 5400 гривень на особу.

Програма поширюється на сім’ї, котрі постраждали від війни та сім’ї, які вважаються вразливими.

Постраждалими від війни вважаються такі категорії сімей:

  • переселенці, які перемістилися в межах країни після 24 лютого 2022,
  • особи, які не переміщувалися після 24 лютого 2022, але постраждали від воєнних дій у таких областях, як Дніпропетровська, Одеська, Запорізька, Харківська, Чернігівська, Сумська, Миколаївська, Херсонська, Донецька,
  • люди, що через воєнні дії були вимушені залишити свої домівки, але повернулися до постійного місця проживання, і з-за кордону також.

До категорії вразливості віднесли:

  • cім’ї, в яких є лише один з батьків (або батько, або мати) з однією або кількома дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку, від 55 років і старше;
  • сім’ї людей похилого віку, або якщо йдеться про особу похилого віку з однією дитиною чи кількома дітьми віком до 18 років;
  • сім’ї з однією або кількома особами з особливими потребами, а саме ті, що мають: інвалідність, хронічні захворювання.
  • прийомні сім'ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (потрібне документальне підтвердження).

У телеграм-каналі «Допомога ВПО від УВКБ ООН» також опублікований графік роботи регіональних пунктів реєстрації на отримання допомоги з інформацією щодо черги та її формату. При частині з них також діють мобліьні бригади, що здійснюють виїзди. Також подані лінки на міські тг-канали таких центрів реєстрації, де можна відслідковувати їх роботу. Цей перелік можна знайти і на сайті фонду.

При цьому адміністратори телеграм-каналу «Допомога ВПО від УВКБ ООН» застерігають користувачів, як не потрапити на гачок шахраїв.

Шахраї полюють на шукачів допомоги

На початку квітня Пенсійний фонд України помітив у телеграмі низку каналів та чатботів, які від імені відомства збирають персональні дані українців. Зокрема, йшлося про фейковий чатбот «Клуб пенсіонерів». ПФУ наголосив, що не причетний до роботи подібних ресурсів, і комунікує в месенджері лише в офіційному верифікованому каналі «Пенсійний фонд України». ПФУ вже звернувся до правоохоронних органів з проханням вжити заходи для припинення діяльності шахраїв.

Після цього випадку Кіберполіція ще раз застерегла громадян, як не стати жертвою шахраїв. Громадянам рекомендують:
  • не переходити за сумнівними посиланнями;
  • отримувати дані про доступні соціальні послуги чи благодійну допомогу лише на офіційних сайтах організацій, які їх пропонують, або безпосередньо на їх території;
  • перевіряти правильність URL-адреси сайту перед в веденням конфіденційних даних - навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;
  • не вводити на сумнівних сайтах дані банківських карток (CVV-коди, терміни дії картки тощо) для отримання коштів;
  • не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки;
  • при розголошенні платіжної інформації — негайно звернутися до банку та заблокувати карту.

Не тільки в Телеграм

Медіаюрист, експерт з медійного права та модерації контенту в соціальних мережах, заступник директора «Центру демократії та верховенства права» Ігор Розкладай у коментарі MediaSapiens зазначив, що поширення оголошень з ознаками фейковості про соціальні виплати у соцмережах, зокрема телеграм-каналах, виглядає як намагання залучити якомога більше підписників для них. Аргументом цього є те, що обираючи будь-які типологічні категоризації за віком або соціальними ознаками у таких оголошеннях, де нібито для кожної є свої умови, користувачі все одно переходять за посиланням на один і той же телеграм-канал.

За його словами, намагання збільшувати кількість підписників, маніпулюючи чутливими темами, як тема соціальних виплат, спостерігається у різних соцмережах. «Це —  крос-платформенна історія, що робиться з метою накруту», — сказав Ігор Розкладай.

Експерт радить пересвідчуватися в автентичності джерел поширення інформації, та не передавати «чутливу інформацію», якою можуть скористатися шахраї та дезінформатори.

Фото: скриншот з тг-каналу «Труха Запорожье»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду