Поліція: У Харкові хакер створив фейкову «Дію» та найбільший канал розповсюдження підробки

Поліція: У Харкові хакер створив фейкову «Дію» та найбільший канал розповсюдження підробки

17:07,
3 Листопада 2021
2141

Поліція: У Харкові хакер створив фейкову «Дію» та найбільший канал розповсюдження підробки

17:07,
3 Листопада 2021
2141
Поліція: У Харкові хакер створив фейкову «Дію» та найбільший канал розповсюдження підробки
Поліція: У Харкові хакер створив фейкову «Дію» та найбільший канал розповсюдження підробки
Автори:
Хлопець розповів правоохоронцям, що почав розробляти фейковий додаток близько двох місяців тому, щоб заробити грошей.

Правоохоронці 3 листопада повідомили, що викрили в Харкові 17-річного хлопця, який створив фейковий додаток «Дія», що дозволяв оформити підроблені посвідчення, паспорти та COVID-сертифікати, і канал розповсюдження підробки з понад 20 тисячами підписників. 

«Кіберполіція у Харкові викрила 17-річного хлопця, який не просто підробив "Дію", а й створив найбільший канал розповсюдження підробки. На його телеграм-бот і канал, які вже заблоковані, було підписано понад 20 тисяч осіб», — розповів голова Національної поліції Ігор Клименко.

Хлопець розповів правоохоронцям, що почав розробляти фейковий додаток близько двох місяців тому, щоб заробити грошей. Він стверджує, що організував це сам.

Доступ до фейкової «Дії» коштував 200 гривень, фейковий паспорт громадянина України — 200, фальшиве посвідчення водія — 100, а підроблений сертифікат про вакцинацію від COVID-19 — 300 гривень.

«Система працювала за концептуально новою схемою: дані користувачів зберігалися на сервері, що генерував імітуючу веб-сторінку додатку "Дія»», і там можна було змінювати будь-яку інформацію про себе. Крім цього, веб-платформа відображала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації», — уточнив Ігор Клименко.

Поліція Харківської області відкрила за цим фактом провадження за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України. Хакеру може загрожувати до трьох років позбавлення волі.

«За місцем мешкання фігуранта правоохоронці провели обшук. Вилучено жорсткий диск, смартфони та банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності. До проведення обшуків також було залучено працівників полку поліції особливого призначення Харківщини», — повідомили правоохоронці та додали, що також встановлюють, хто отримав підроблені документи.

Як писав MediaSapiens, шахраї створили та продають фейковий додаток, який схожий на застосунок державних послуг «Дія». У ньому користувачі можуть самостійно створити та редагувати дані студентського квитка, паспорта громадянина України, картки платника податків, посвідчення водія та «зеленого» внутрішнього COVID-сертифікату. 25 жовтня Міністерство цифрової інформації  повідомило, що передало кіберполіції України інформацію, що шахраї створили та продають фейковий додаток. 27 жовтня правоохоронці повідомили, що викрили розробника фейкового додатку «Дія». Ним виявився 21-річний житель Запорізької області, який розповів, що додаток створив самостійно 26 серпня 2021 року задля жарту. 28 жовтня міністр Михайло Федоров повідомив, що автору фейкового додатку «Дія» запропонували стажування в Міністерстві цифрової трансформації

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду