Трафік новинних видань на Facebook знизився на 16% з початку 2018 року

Трафік новинних видань на Facebook знизився на 16% з початку 2018 року

13:40,
8 Травня 2023
1367

Трафік новинних видань на Facebook знизився на 16% з початку 2018 року

13:40,
8 Травня 2023
1367
Трафік новинних видань на Facebook знизився на 16% з початку 2018 року
Трафік новинних видань на Facebook знизився на 16% з початку 2018 року
Зменшення кількості переходів із соцмережі на новинні сайти зазнали і великі, й малі видавці.

Для онлайн-видань суттєво знизився реферальний трафік, пов’язаний із переходом читачів на матеріали з соціальної мережі Facebook. Такого висновку дійшли аналітики фірми Chartbeat та платформи цифрової розвідки Similarweb, які проаналізували відвідуваність 1350 світових видань, повідомив PressGazette.

Якщо в січні 2018 року 27%, а це 2 мільярди, переглядів досліджуваних медіа припадало на Facebook, то у квітні 2023 року цей показник знизився до 11%, або 1,5 млрд.

Найбільше через зміну стратегії Meta падіння трафіку з Facebook відчули невеликі видавці, що мають до 10 тисяч переглядів на день. У квітні 2023 року кількість читачів, залучених із соцмережі, знизилася до 2%, у порівнянні з 2018 роком. Для середніх видань, які щодня переглядає від 10 до 100 тисяч читачів, кількість переходів з Facebook зменшилася за досліджуваний період на 46%. Для найбільших видавців, у яких щодня фіксується понад 100 тисяч переглядів сторінок, трафік із соцмережі зменшився на 24%.

Зміна алгоритму Meta стала однією з причин закриття американського видання Buzzfeed News, чия стратегія значною мірою була побудована на рефералах із соцмереж. Кількість відвідувань Buzzfeed News із Facebook упала на 110% за два останні роки.

Суттєвого падіння зазнало і британське новинне видання Reach. За перші чотири місяці 2023 року його цифрові доходи впали на 14,5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. У Reach заявили, що до падіння кількості переглядів сторінок призвели «нещодавні зміни в тому, як Facebook представляє новинний контент».

Зазначено, що у 2018 році відбулося оновлення алгоритму Facebook, покликане надати пріоритет контенту від «сім’ї та друзів» над контентом від видавців у стрічці новин, і це вплинуло на індустрію новин. Також у 2022 році Facebook оголосив, що відмовиться від «миттєвих» статей, які дозволяють відкривати посилання на новини у зручнішому для мобільних пристроїв форматі, який швидше завантажується в програмі Facebook.

Також, за даними видання, у квітні для Meta підготували аналітичний звіт, у якому зазначено, що тепер новинний контент відіграє невелику роль на платформі. За приблизною оцінкою авторів звіту, видавці отримують лише від 1% до 1,5% своїх доходів за рахунок переходів на їхні сайти з контенту, яким вони ділилися у фейсбуці.

Нагадаємо, кілька днів тому у Facebook виявили кілька зламаних сторінок Meta, з яких поширювали шахрайську рекламу.

Фото: MorningContext / твіттер

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду