Українські хакери отримали доступ до російської системи медіамоніторингу «Катюша»

Українські хакери отримали доступ до російської системи медіамоніторингу «Катюша»

12:33,
27 Листопада 2023
1499

Українські хакери отримали доступ до російської системи медіамоніторингу «Катюша»

12:33,
27 Листопада 2023
1499
Українські хакери отримали доступ до російської системи медіамоніторингу «Катюша»
Українські хакери отримали доступ до російської системи медіамоніторингу «Катюша»
База «Катюші» становить 40 тисяч джерел. На «загальну картину» українські та західні джерела не впливають, до уваги беруться лише російські цензуровані й самоцензуровані джерела.

Українські хакери проникли в Департамент інформації та масових комунікацій Міністерства оборони Росії та отримали доступ до російської системи моніторингу та аналітики медіа «Катюша». Про це повідомила міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm, посилаючись на хакерів «Кібер спротиву».

«Співробітники департаменту та підконтрольні йому пресслужби військових округів та флотів постійно аналізують інформаційне поле РФ. Все, що прямо чи опосередковано повʼязано із новинами про діяльність ВС РФ, відображається у різних звітах. При чому окремо аналізуються публікації іноземних медіа», — повідомили в InformNapalm.

InformNapalm оприлюднив приклади «щоденних оглядів ЗМІ», які готує департамент. Спільнота повідомляє, що щотижня його очільнику Ігореві Конашенкову на затвердження надсилають звіт про кількість випущених матеріалів і темпи виконання планів.

Пізніше цей документ розсилають разом із запланованими на наступний тиждень у Збройних силах РФ інформаційними заходами та тижневим звітом щодо друкованих ЗМІ всім начальникам пресслужб округів, родів військ, флотів тощо.

Для збору інформації щодо діяльності ЗМІ використовується інформаційно-аналітична система онлайн-моніторингу «Катюша». InformNapalm повідомив, що хакери отримали доступ до цієї системи і мали змогу проаналізувати її властивості.

«Для обізнаних в системах моніторингу медіа "Катюша" — це система, яка є своєрідним російським аналогом SemanticForce (платформа для моніторингу та аналітики медіа — ред.).

Розробник — приватна компанія "M13". Вони стверджують, що спеціалізуються на інформаційних технологіях у сфері медіамоніторингу. Мають три системи: "Арсенал", "Арена" та "Катюша".

Їхнє ПЗ використовують в адміністрації президента РФ, уряді, федеральних міністерствах і відомствах, регіональних державних органах виконавчої влади, комерційних компаніях і громадських організаціях. У 2021 році МО РФ купила ліцензію на користування "Катюшею", виділивши на це 320 млн руб. до 2023 року включно», повідомили в InformNapalm.

Зазначено, що за даними розробника, база «Катюші» становить 40 тисяч джерел: російські федеральні та регіональні медіа, іноземні російськомовні та «ключові» іноземні медіа.

Розробник заявив, що система надає можливість класифікації інформації за часом, темами, рубриками, іменованими об’єктами й типами ЗМІ; оцінку якості інформації за тональністю та охопленням аудиторії; можливість моніторингу ключових російських друкованих медіа; моніторинг як традиційних ЗМІ, так і нових медіа (соцмережі); виведення головних інформаційних подій дня, тижня або обраного періоду; виявлення скоординованих інформаційних атак.

Також в систему «підтягуються» щотижневі та щомісячні звіти щодо іноземних ЗМІ.

При цьому «Катюша» в реальному часі показує пости, що публікуються в соцмережах «Вконтакті», «Телеграм», «ЖЖ», «Однокласники» тощо. Дописи з фейсбуку та інстаграму вона теж «підтягує», але в незначній кількості. Фіксуються відео з ютубу, в тому числі з українських ютуб-каналів.

Проте в InformNapalm вважають, що «Катюшу» в ДІМК МО РФ використовують у першу чергу для звітності.

«Система явно некоректно відображає тональність повідомлень. Негативні повідомлення про ЗС РФ та військово-політичне керівництво РФ або не враховуються, або позначаються нейтральними. Це таке собі окозамилювання — "всьо харашо, прєкрасная маркіза", жодного негативу про лучезарного Путіна чи армію, жодних невдач. Такий собі цифровий Конашенков — "патєрь нєт"», — зауважили в InformNapalm.

Крім того, як з’ясували дослідники, система аналізує переважно російський інформаційний простір. Західні та українські медіа присутні в базі, але їх потрібно шукати вручну. На «загальну картину» українські та західні джерела не впливають, а будь-який аналіз переважно базується тільки на російських цензурованих і самоцензурованих джерелах.

Отже, як зазначили в InformNapalm, цінність такої системи лише у віддзеркаленні російської інформаційної дійсності: чудово простежуються розгалужена мережа підконтрольних медіа, скоординовані інформаційні хвилі, тотальна цензура.

Негативні новини в системі теж були. Однак на одну негативну новину розгалужена російська система пропаганди накидує десятки позитивних новин.

Нагадаємо, у вересні активісти «Кіберспротиву» отримали набір технічної документації прототипу додатку для російський військових «Рєпєй».

На фото — вигляд російської моніторингової медіасистеми «Катюша»

Фото: InformNapalm

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду