Блогер поставив під сумнів об’єктивність відповіді Telegram на звинувачення про зв’язки з Кремлем

Блогер поставив під сумнів об’єктивність відповіді Telegram на звинувачення про зв’язки з Кремлем

10:35,
3 Травня 2023
1706

Блогер поставив під сумнів об’єктивність відповіді Telegram на звинувачення про зв’язки з Кремлем

10:35,
3 Травня 2023
1706
Блогер поставив під сумнів об’єктивність відповіді Telegram на звинувачення про зв’язки з Кремлем
Блогер поставив під сумнів об’єктивність відповіді Telegram на звинувачення про зв’язки з Кремлем
Ярослав Ажнюк закликав журналістів продовжувати перевіряти інформацію про Telegram і його потенційні зв'язки з російською владою.

Telegram відповів на статтю про ризики його зв’язків із Кремлем, опубліковану українським підприємцем, засновником компанії Petcube Ярославом Ажнюком місяць тому. Ажнюк вважає їхню відповідь і заяви неповними, якщо не маніпулятивними.

За його словами, загальний підхід Telegram полягає в тому, щоб указати на невеликі неточності в заявах, опублікованих у статті видання Wired у лютому 2023 року та в його статті від березня 2023 року, намагаючись при цьому припустити, що ці неточності роблять всю точку зору недійсною.

«Хоча вони знайшли деякі неточності, основні тези залишаються абсолютно вірними. І це включає в себе все: від професійної критики Моксі на адресу Telegram за слабку кібербезпеку, до того факту, що ВТБ організував продаж їхніх облігацій, і до простого твердження про те, що Telegram має можливість ділитися майже будь-якою конфіденційною інформацією, яку запитає уряд. Користувачі просто повинні вірити, що цього не станеться», — написав Ярослав Ажнюк.

Зокрема, він вважає непереконливою заяву адміністрації Telegram про те, що вона не має жодних зв’язків із Росією.

«Тут так багато зв’язків, що я не знаю, з чого почати. Як щодо того, що віцепрезидент Telegram Ілля Перекопський спілкувався з губернатором Вологодської області Олегом Кувшинниковим близько 2,5 років тому, у вересні 2020 року? Олег перебуває під санкціями України, США, Великобританії та Канади з 2022 року за підтримку російського кривавого та геноцидного вторгнення в Україну. А як щодо всієї російської спадщини, зв'язків, друзів, інвесторів у TON та банку ВТБ (російський державний банк, під санкціями), який організував останнє розміщення облігацій Telegram на суму 1,75 мільярда доларів?» — написав Ярослав Ажнюк.

«Пан Ажнюк помилково називає засновника Telegram Павла Дурова "російським підприємцем". Насправді Павло Дуров зазнав переслідувань у Росії для захисту прав українських користувачів на свободу слова та приватність і був змушений виїхати. Зараз Павло живе в Дубаї з подвійним громадянством Франції та Еміратів», — заявили у Telegram, і зазначили про українське коріння Павла Дурова.

Ажнюк назвав це пояснення красивою піар-історією.

«До речі, я не думаю, що Павло Дуров або будь-хто з Telegram коли-небудь засуджував російське вторгнення в Україну. Вони лише називали це "трагічним конфліктом" і говорили, що «ми всі бажаємо негайного припинення конфлікту». Це, безумовно, не українська частина Павла Дурова. Українські засновники та компанії назвали цю війну тим, чим вона є — геноцидною загарбницькою війною, і визнали, що саме фашистська російська держава її розпочала. Після вторгнення українські засновники припинили будь-який бізнес з Росією та розірвали всі можливі зв'язки», — написав він.

Твердження про те, що «у Telegram немає обладнання, співробітників або компаній у Росії», за словами Ажнюка, потребує ретельної перевірки.

Також він вказав на те, що заяви Telegram про його безпечність не підкріплені надійними доказами.

«У статті помилково зазначено, що повідомлення Telegram є "незашифрованими". Усе, що надсилається та зберігається в Telegram, зашифровано. Десятки дослідників використовували код програми з відкритим вихідним кодом і протоколи шифрування, щоб довести цільність і реалізацію цього шифрування. Усе, що зберігається на серверах Telegram, зашифровано, а ключі шифрування ніколи не зберігаються разом із даними, які вони захищають», — заявили у Telegram.

«Хоча Telegram стверджує, що має мобільні додатки з відкритим вихідним кодом, вони не згадують, що ніхто ніколи не бачив вихідного коду їхнього серверного програмного забезпечення. І це найцікавіше. Для порівняння, серверний код Signal є частково відкритим», — пояснив Ажнюк.

Твердження, що Telegram також зберігає дуже обмежені дані про користувачів або загалом їх не зберігає, на думку Ажнюка, підтвердити або спростувати могли б інженери, які працюють або працювали в Telegram.

У підсумку він закликав журналістську спільноту продовжувати перевіряти і ставити під сумнів інформацію про Telegram і його потенційні зв'язки з Кремлем, з огляду на те, що Telegram є одним з найбільш використовуваних додатків в Україні під час війни, що триває.

Нагадаємо, в середовищі експертів триває дискусія про доцільність використовувати популярні месенджери, зокрема Telegram, в умовах війни. Нещодавно керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що, на його думку, «у ФСБ, і лише у них є ключі від Telegram».

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що в Україні саме час експертно оцінити діяльність месенджера Telegram, на основі чого можна визначати потребу в його регулюванні.

Фото: Ярослав Ажнюк / Facebook

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду