В Україні обговорюють доцільність використання Telegram в умовах війни

В Україні обговорюють доцільність використання Telegram в умовах війни

16:50,
7 Квітня 2023
3990

В Україні обговорюють доцільність використання Telegram в умовах війни

16:50,
7 Квітня 2023
3990
В Україні обговорюють доцільність використання Telegram в умовах війни
В Україні обговорюють доцільність використання Telegram в умовах війни
Під прицільною увагою також перебуває Viber.

Український підприємець, засновник компанії Petcube Ярослав Ажнюк започаткував дискусію про доцільність використовувати популярні месенджери, зокрема Telegram і Viber, в умовах воєнного часу та консолідації зусиль у протидії ворожому наступу РФ. Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов поділився своєю оцінкою згадуваних месенджерів.

Минулого тижня Ярослав Ажнюк підготував блог, в якому закликав критично подумати, чи доцільно в Україні без застережень та обмежень продовжувати використовувати Telegram, створений росіянином Павлом Дуровим.

Услід за цим, керівники відомих українських ІТ-компаній почали давати коментарі в медіа щодо ризиків безпеки використання Telegram.

Напередодні, 6 квітня, Ярослав Ажнюк у Twitter повідомив, що поспілкувався з-приводу ризиків використання Viber і Telegram із керівником ГУР Кирилом Будановим та міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим.

В особистій бесіді керівник ГУР, генерал-майор Кирило Буданов заявив, що «у ФСБ, і лише у них є ключі від Telegram». А Viber, за його словами, є застосунком, створеним для шпигунства, причому, для цього необов’язково вести в ньому переписку.

Тим часом, за словами Ажнюка, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров пообіцяв допомогти детально вивчити факти про зв’язки Telegram і Кремля.

На згадувану дискусію відреагував генеральний директор «Rakuten Viber» Офір Еял, повідомило видання dev.ua.

«Чати та дзвінки в Rakuten Viber за замовчуванням захищені наскрізним шифруванням із 2016 року. Це означає, що ані треті особи, ані співробітники Viber не можуть перехопити та розшифрувати чати та дзвінки.

Ми будемо раді зустрітися з українськими офіційними особами, щоб детальніше розповісти про переваги безпеки та конфіденційності Viber», — заявив він.

Також Офір Еял запевниі, що Viber не має жодного зв’язку з будь-яким урядом, а протилежні твердження є хибними і необґрунтованими.

Нагадаємо, наприкінці березня російський центр «Досьє» опублікував розслідування про те, як влаштована так звана «фабрики тролів» Євгена Пригожина, засновника ПВК «Вагнер», працівники якої поширюють замовну інформацію, фейки, пропаганду у російській соцмережі VK та Telegram-каналах, поширюють проплачені публікації в медіа та соцмережах. Розслідування засноване на аналізі понад 1 мільйона документів компаній, пов’язаних з засновником ПВК «Вагнер».

Фото: Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду