Керівник управління РЕБ розповів про особливості використання смартфонів у зоні бойових дій

Керівник управління РЕБ розповів про особливості використання смартфонів у зоні бойових дій

15:45,
12 Вересня 2023
4208

Керівник управління РЕБ розповів про особливості використання смартфонів у зоні бойових дій

15:45,
12 Вересня 2023
4208
Керівник управління РЕБ розповів про особливості використання смартфонів у зоні бойових дій
Керівник управління РЕБ розповів про особливості використання смартфонів у зоні бойових дій
Іван Павленко поділився застереженнями щодо месенджерів.

Керівник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу Збройних сил України Іван Павленко розповів, чому військовим та журналістам у зоні бойових дій радять переводити смартфони в режим «авіа» та про досвід користування месенджерами. Про це він сказав в інтерв’ю «Українській правді».

Павленко розповів, що 2014 року росіяни щонайменше двічі намагалися отримати віддалений доступ до його смартфона. Одного разу це сталося в районі Авдіївки, іншого — Красногорівки.

«Це виглядало так. Мій телефон працював, потім у нього заряд батареї раптом падає до нуля, я його перезаряджаю, але він знову показує 0% заряду батареї. Я виключаю повністю на певний час, включаю, і він мені показує, що заряд 100%. Деталі я розповідати не буду, але різке падіння заряду — це індикатор того, що з телефоном щось не так. Це примус перезавантажити телефон. Коли ви перезавантажуєте його, в телефоні з'являється закладка, яка дозволяє отримувати доступ до всіх файлів», — розповів він.

За його словами, йому двічі довелося змінювати телефон, «тому що 100% гарантій, що телефон чистий, вам жоден спеціаліст не дасть».

«Найдійніший спосіб — це просто відірвати себе від цього IMEI і номера (International Mobile Equipment Identity або міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання. — Ред.)», — сказав він.

Крім того, керівник Головного управління РЕБ та кібербезпеки Генштабу порадив купувати смартфони самостійно чи через довірених осіб у магазинах.

«Якщо ви хочете бути впевненими, що ваш телефон ваш, по-перше, ніколи не приймайте телефон у подарунок. Ідіть у магазин, а краще пошліть туди когось близького, хай купить перший ліпший, який не був призначений саме для вас. Це як розвідники у фільмах не сідають у перше таксі», — сказав він.

Також, на його думку, не варто користуватися соцмережами на смартфоні й передавати в них важливу інформацію, як і обговорювати її телефоном.

«Я вам скажу відверто: в телефоні не повинно бути нічого, крім телефонної книги. Telegram у мене в телефоні фізично не існує. Якщо ми спілкуємося, то використовуємо Signal, можливо WhatsApp. Ну і в будь-якому разі інформація, яка там передається, має бути обривчаста, якщо ви не знаєте суті, то ви її не зможете скласти до купи. Ну а взагалі переговори, які стосуються серйозних службових питань, телефоном просто не здійснюють. Десь так», — розповів він.

Крім того, Павленко зазначив, що військовим та журналістам, які працюють у зоні бойових дій близько до «нуля», важливо вмикати режим «авіа» на телефоні.

«Наприклад, у росіян є система "Леєр 3", яка створює оманну базову станцію, і вона може на якійсь території виявляти телефони й відсилати повідомлення. Вона не може послухати вашу розмову, але може визначити місцезнаходження телефону. Велика загроза — це скупчення телефонів. Ми розуміємо, що на території ведення бойових дій ніяких скупчень інших людей, крім військових, не буває. Тобто це однозначно військові. Тому, звичайно, потрібно вимикати телефони, щоб вас не могли відслідкувати. До речі, у 2014 році в нас було багато втрат саме через використання мобільних телефонів у зоні бойових дій. Це серйозна загроза», — сказав Іван Павленко.

Нагадаємо, нещодавно у Держспецзв'язку після звернень українських військовослужбовців розповіли, як максимально безпечно користуватися месенджером Signal.

Фото: Військовослужбовець зі смартфоном, Фокус.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду