В Україні зберігатимуть оцифровані зразки ДНК-матеріалу захисників

В Україні зберігатимуть оцифровані зразки ДНК-матеріалу захисників

17:40,
17 Квітня 2023
1953

В Україні зберігатимуть оцифровані зразки ДНК-матеріалу захисників

17:40,
17 Квітня 2023
1953
В Україні зберігатимуть оцифровані зразки ДНК-матеріалу захисників
В Україні зберігатимуть оцифровані зразки ДНК-матеріалу захисників
Порядок здійснення відбору наразі погоджують центральні органи влади.

В Україні готуються започаткувати відбір генетичного ДНК-матеріалу у військових, які йдуть на службу до Збройних сил України та у правоохоронців. Про це йшлося на сьогоднішній нараді під головуванням віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук за участі регіональних координаторів Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти, повідомила пресслужба Мінреінтеграції.

«Законодавством передбачено обов’язкове відібрання біологічного матеріалу у військовослужбовців, а також членів добровольчих формувань територіальних громад. На виконання відповідного закону вже розроблено порядок відібрання зразків геномної інформації людини. Документ наразі погоджується центральними органами виконавчої влади», — зазначено у повідомленні.

Згідно з цим порядком, ДНК людини буде оцифровуватися та зберігатися в особовій справі військового. Уже придбане обладнання, необхідне для відбору, оцифровування й зберігання ДНК-зразків.

«Безперечно, під час війни це надважливо. Генетичний матеріал усіх наших захисників повинен зберігатися в єдиній базі генетичних ознак. Саме завдяки наявності генетичних зразків буде спрощено процес ідентифікації. Сподіваюся, що відповідні органи прискорять процес запуску цієї процедури», — сказала Ірина Верещук.

Нагадаємо, закон, який регламентує створення в Україні Електронного реєстру геномної інформації людини був ухвалений Верховної Радою у липні 2022 року.

Відповідно до нього, державна реєстрація геномної інформації має проводиться для:

  • ідентифікації осіб, які вчинили кримінальні правопорушення;
  • розшуку осіб, зниклих безвісти;
  • ідентифікації невпізнаних трупів людей, їх останків та частин тіла;
  • ідентифікації особи, яка за станом свого здоров’я чи за віком не здатна повідомити відомості про себе.

Держателем реєстру буде Міністерство внутрішніх справ, а відомості з нього відноситимуться до інформації з обмеженим доступом, що не підлягає оприлюдненню.

Додамо, Медійна ініціатива за права людини створила мапу місць незаконного утримання українських полонених.

Фото: Ірина Верещук / Facebook

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду