В Австралії графітчики-активісти 15 років замальовували біл-борди з рекламою сигарет

00:00,
19 Липня 2013
570

В Австралії графітчики-активісти 15 років замальовували біл-борди з рекламою сигарет

00:00,
19 Липня 2013
570
В  Австралії графітчики-активісти 15 років замальовували біл-борди з рекламою сигарет
Аж допоки не домоглися в уряду офіційної заборони зовнішньої реклами тютюнових виробів.

Наприкінці 1970-х років в Австралії зародився громадський рух спротиву рекламі сигарет, яка тоді була всюди – на транспорті, біл-бордах, у пресі і на телебаченні. По всій країні люди замальовували рекламу або лишали на ній надписи про шкідливість куріння, обіграючи слогани тютюнових компаній. Це тривало аж допоки уряд 1994 року офіційно не заборонив зовнішню рекламу сигарет.

Започаткували цей рух 1978 року троє жителів Сіднею – Білл Сноу (Bill Snow), Рік Бользан (Ric Bolzan) та Джеф Колман (Geoff Coleman) – художник, лікар та викладач. Протягом року вони таємно закидали біл-борди з рекламою сигарет пакетами з фарбою. А невдовзі вигадали назву для свого руху BUGA-UP, що є скороченням від Billboard Utilising Graffitists Against Unhealthy Promotions («Графітчики, які використовують біл-борди для боротьби з рекламою нездорових товарів»), і почали підписувати свої «роботи».

«Реклама сигарет - це суцільний обман. Їх змальовують, як щось тобі необхідне, те, що покращить твоє життя. Насправді ж сигарети тебе просто вбивають. А хтось на цьому заробляє мільйни. Ти платиш за своє ж вбивство. Ми більше не могли з цим миритися і хотіли, аби люди зрозуміли, що їх безсовісно обманюють. Тому і з’явився цей рух», - розповів Рік Бользан у документальному фільмі про  BUGA-UP.

Вже через два роки у Сіднеї в BUGA-UP було понад 50 послідовників, а ще невдовзі їх осередки з’явилися в інших великих містах Австралії. Тоді, 1980 року, провели перше відкрите засідання руху. На ньому активісти обговорювали свої роботи і ділилися порадами, як краще і швидше «оброблювати»біл-борди та не потрапити до рук поліцейських.

Приміром, для того, аби замалювати біл-борд, який знаходився достатньо високо, балончик з фарбою прив’язували до довгої палиці і, тримаючи її, намагалися нанести потрібний надпис. А рекламу на автобусах радили псувати, коли ті зупиняються на світлофорі – до них під’їжджали на машині, з її вікна кілька людей швидко зафарбовували зображення і їхали геть.   

«Діяльність BUGA-UP – це найкращий приклад пропаганди здорового способу життя і захисту громадського здоров’я за всю історію Австралії. Якщо ви хочете знати, чому Австралія однією з перших у світі повністю заборонила рекламу сигарет, то це сталося завдяки  таким громадським рухам як BUGA-UP», – переконаний один із колишніх активістів BUGA-UP, професор Артур Честерфілд (Arthur Chesterfield).

Учасники руху не тільки замальовували біл-борди, але й проводили вуличні акції, вимагаючи в уряду заборони реклами сигарет, і протести проти спонсорства і благодійності тютюнових компаній. Вони писали листи урядовцям і парламентарям, в яких обґрунтовували доцільність заборони реклами тютюнових виробів. Залучали на свій бік експертів з громадського здоров’я і лікарів. Врешті-решт вдалося привернути до проблеми увагу ЗМІ.

Після 1994 року рух припинив своє існування. Але відродився в оновленому складі 2010 року. Тепер його активісти протестують проти пластикової упаковки та фаст-фудів.

Більше інформації про рух можна знайти на сайті bugaup.org, а на Youtube-каналі переглянути документальні фільми і ролики про BUGA-UP.

Джерело: bugaup.org

Зображення: exiledonline.comwikileakssupportersforum.comwww.forumosa.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
acidone.bloog.pl
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду