У Великобританії триває кампанія на підтримку уніфікованої пачки сигарет

00:00,
2 Січня 2013
795

У Великобританії триває кампанія на підтримку уніфікованої пачки сигарет

00:00,
2 Січня 2013
795
У Великобританії триває кампанія на підтримку уніфікованої пачки сигарет
Підписи під петицією на підтримку ініціативи поставили 210 тисяч британців.

На нещодавно створеному інформаційному ресурсі  Plainpacksprotect.co.uk  висвітлюють останні події у світі, пов’язані з введенням стандартного дизайну упаковки, пояснюють, чому це важливо і просять британців підписати петицію на підтримку цієї ініціативи.

Акцент в інформаційній кампанії поставлено на заклик до батьків вберегти своїх дітей від куріння – адже введення уніфікованої упаковки, 80% площі якої займатимуть страхітливі зображення наслідків куріння, має викликати у дітей огиду і страх, а значить – суттєво знизить привабливість продукту і бажання його спробувати.

На інфографіці, розробленій авторами ресурсу на основі результатів наукових досліджень і звітів Департаменту охорони здоров’я, вказано, що щорічно 340 тис. дітей у Великобританії вперше пробує сигарети. 14% дівчат та 10% хлопців у віці 15 років – вже мають досвід куріння. Дві третини курців почали курити до 18 років, і навпаки – якщо людина не набуде цієї звички до 21 року, то її шанси стати курцем у майбутньому суттєво знижуються. Саме тому антитютюновим кампаніям, орієнтованим на дітей, протягом останніх років приділяють чи не найбільше уваги у світі.  

Важливо те, що опитування британських дітей і підлітків у віці 10-17 років виявило, що 84% з них вважають уніфіковані пачки сигарет непривабливими і вони б не хотіли, аби їх побачили з такими пачками. В ході опитування дітям показували стандартизовану пачку сигарет і брендовані пачки різної конструкції і кольору. Виявилося, що чим світліші кольори в оформленні упаковки вжито, тим легшими і менш шкідливими ці сигарети здаються підліткам. Таким чином, сам лиш колір вводить в оману покупців.

Грає роль і форма пачки – третина опитаних зазначили, що їх більше приваблюють вузькі упаковки, слайдери (відкриваються збоку) або інші неформатні пачки, аніж сигарети у традиційних пачках. Перші – виглядають більш стильно і круто, ними хочеться похизуватися. Таким чином, резюмують дослідники, тютюнові компанії, використовуючи можливості дизайну упаковки, перетворюють сигарети та стильний і модний аксесуар, чим і приваблюють дітей та молодь.

Уряд Великобританії у квітні 2012 року створив комісію, яка мала дослідити доцільність введення єдиної упаковки сигарет у країні. До її складу увійшли науковці, представники міністерств охорони здоров’я та фінансів, представники профільних організацій. Завданням комісії було дослідження існуючих наукових робіт, які б підтверджували або спростовували необхідність стандартизації упаковки та її вплив на покупців. Всього в архівах 21 наукового ресурсу було знайдено 37 тематичних публікацій – їх протягом чотирьох місяців представники комісії всебічно вивчали та публічно обговорювали. Висловити свою думку моли і звичайні британці на сайті проекту. З усіма проаналізованими дослідженнями, а також їх обговоренням, можна ознайомитися тут.  

Очікується, що висновок комісії, а також план подальших дій уряду, буде оприлюднено у січні 2013 року.

Громадські організації по всій країні збирають підписи британців на підтримку ініціативи та проводять роз’яснювальну кампанію її необхідності. А британські ЗМІ активно висвітлюють рух зізбору підписів. 

Джолін Дженкінсон (Jolene Jenkinson) з донькою Люсі Хілтон (Lucie Hilton) та Кім, волонтеркою, яка збирала підписи на підтримку уніфікованої пачки сигарет (hmr.nhs.uk)

Всього петицію вже підписало 211653 британців. Її було передано до Британського уряду, аби продемонструвати, що населення країни підтримує це нововведення.

Нагадуємо, що наприкінці 2012 року Єврокомісія презентувала нову стратегію боротьби з тютюнокурінням, яка передбачає введення уніфікованої пачки сигарет у країнах ЄС до 2015 року.

Першою країною у світі, яка вже ввела уніфіковану упаковку сигарет – стала Австралія. Відповідний закон набув там чинності з 1 грудня 2012 року. 

Джерело: plainpacksprotect.co.uk, consultations.dh.gov.uk

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
theconversation.edu.au
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду