Популяризація куріння через додатки для смартфонів: як протидіяти

00:00,
3 Грудня 2012
500

Популяризація куріння через додатки для смартфонів: як протидіяти

00:00,
3 Грудня 2012
500
Популяризація куріння через додатки для смартфонів: як протидіяти
Публікуємо переклад інтерв’ю з науковцями Насером Бен Дімом (Nasser Bin Dhim), Беккі Фрімен (Becky Freeman) і Ліндою Треві (Lyndal Trevena), в якому вони розповідають про сучасні способи популяризації куріння через онлайн-додатки, боротьбу з цим явищем та антитютюновий досвід Австралії. 

Насер Бен Дім – фармацевт, який закінчив магістратуру з охорони здоров'я при Сіднейському університеті на початку 2011 року і зараз почав працювати над своєю докторською дисертацією в державній школі здоров'я. Він також є розробником програмного забезпечення, що практикує вже близько 10 років.

Доктор Беккі Фрімен працює у галузі боротьби з курінням протягом 10 років. Є науковим співробітником Сіднейського університету. Сфера її наукових інтересів: вплив нових медіа на боротьбу зі вживанням тютюну. У 2011 році захистила докторську дисертацію з теми: «Боротьба проти куріння 2.0: дослідження релевантності участі інтернет-ЗМІ у боротьбі з курінням».

Професор Лінда Треві є ключовим співробітником Центру медичної психології та обґрунтованого прийняття рішень (CeMPED). Вона – практикуючий науковець, яка цікавиться зокрема і передумовами виникнення раку та профілактикою серйозних захворювань.

Розкажіть, будь ласка, коли Австралія встала на шлях боротьби з рекламою тютюнових виробів?  

Австралія підписала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну в 2005 році. Це включає в себе заборону на всі форми реклами тютюну, в тому числі й в Інтернеті. Відповідно до статті №1, реклама тютюну визначається як «будь-який вид передачі комерційної інформації, рекомендації чи цілеспрямованої дії, результатом або ймовірним результатом якої є пряме чи опосередковане стимулювання продажу та вживання тютюнових виробів».

Скільки країн мають аналогічну заборону на рекламу тютюну?

Рамкова конвенція ВООЗ наразі прийнята у 173 країнах світу. Стаття 13 цього Договору вимагає, щоб усі країни ввели всеосяжну заборону на рекламу тютюну, але у випадку кожної окремої країни є допустимими певні варіанти та інтерпретації.

Винятки обмежені тими умовами, що через конкретні конституційні обмеження та чи інша країна не має можливості ввести повну заборону такої реклами. Австралія же є світовим лідером в області протистояння курінню, наразі вона є єдиною, яка ввела стандартну звичайну упаковку для усіх тютюнових виробів.

Не могли б ви пояснити, як деякі додатки для смартфонів популяризують куріння?

Річ у тім, що певна їх кількість своєрідним образом демонструє зображення різних марок тютюнових виробів – це не вважається прямою рекламою, але все ж таки є згадуванням бренду. Інші додатки часто використовують образи, які нагадують про процес куріння.

Такі програми можна знайти в численних категоріях додатків, навіть за ключовими словами у розділах «Здоров'я та фітнес», «Розваги», «Ігри», «Стиль життя». Аудиторії навіть дають можливість вивчити наявні марки сигарет та обрати ту, яка їм до вподоби. Це потенційно орієнтує їх на цілу низку вікових груп. Відповідно, такий додаток може вільно завантажити підліток, на якого дуже легко вплинути.

Наслідком цього явища є те, що збільшення кількості молодого покоління серед користувачів смартфонів посилює влив тютюнових інформаційних пасток на них. Завдяки таким, переважно безкоштовним, додаткам в головах молоді міцно засідає думка, що куріння – це круто, що воно – масове явище. І на жаль, масовість ними сприймається як поштовх до наслідування.

Як ваші недавні дослідження визначають «протютюновий контент»?

Під нашу класифікацію «протютюновий» підпадають будь-які додатки, які явно надають інформацію про куріння та бренди тютюнових виробів, пояснюють, де їх купити, зображають їхні логотипи тощо.

Скільки таких додатків наразі існує?

Наші пошуки в австралійському секторі станом на лютий 2012 року цього зафіксували 107 додатків, що були завантажені в середньому одинадцятьма  мільйонами користувачів.

Хто є основними користувачами таких додатків?

Ми не можемо сказати напевно, але єдине знаємо точно – одна з їхніх цільових категорій це діти і підлітки, адже основна мета тютюнових компаній – залучити нових курців. А у випадку молоді це зробити найлегше.

Як такі додатки порушують законодавство Австралії?

Їхня мета є абсолютно зрозумілою. Це у будь-якому випадку стимулювання продажів, тому вони і використовують зображення брендів. Відповідно, це є прямим порушенням австралійських законів щодо заборони реклами тютюнових виробів. Складність полягає у тому, що такі додатки через наявність у них також іншого контенту популяризує не тютюнова промисловість, а самі користувачі, ще й за власним бажанням. У цьому випадку тютюнові компанії свідомо не вживають належних заходів для запобігання несанкціоновану використанню їх товарних знаків. Адже це їм просто вигідно.

Чи існує наразі дієва інфраструктура, яка здана заблокувати такі додатки?  

Так, у нашій роботі ми пояснили, як такою інфраструктурою можуть стати самі магазини додатків та яким чином вони можуть контролювати цей процес в будь-якій країні. Ми також надали два приклади того, як Apple App Store відповів на місцеві закони в Китаї та Саудівській Аравії.

Чи є у вас плани щодо подальших досліджень у цій темі?

Наш головний науково-дослідний проект спрямований на вивчення реалізації та ефективності додатків до смартфонів, націлених на популяризацію здорового способу життя. Ми прагнемо залучити інформацію, обґрунтовану науковими даними, на поки що абсолютно нову платформу соціальних ЗМІ. Так, зараз ми спеціалізуємося на розробці інтерактивних додатків, що допомагають забути про куріння, які можуть допомогти курцеві відмовитися від цієї жахливої звички та почати нове життя.

Додаткова інформація

Джерело: News Medical

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
npr
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду