За 50 років антитютюнові кампанії у США врятували 8 млн. життів

00:00,
17 Січня 2014
663

За 50 років антитютюнові кампанії у США врятували 8 млн. життів

00:00,
17 Січня 2014
663
За 50 років антитютюнові кампанії у США врятували 8 млн. життів
Такі підрахунки оприлюднили вчені Єльського університету до п’ятдесятої річниці доповіді Головного лікаря США «Куріння і здоров'я», під час якої держава вперше заявила про незаперечну шкідливість куріння. 

Професор біостатистики Теодор Холфорд (Theodore R. Holford) та шість його колег проаналізували дані Національного бюро статистики. Точкою відліку взяли дату оприлюднення звіту «Куріння і здоров’я» – 11 січня 1964 року, адже саме опісля цього у країні почали вживати заходів щодо обмеження куріння і запустили перші антитютюнові кампанії.

З’ясувалося, що від хвороб пов'язаних з курінням за останні 50 років у США померло 17,6 млн. осіб.  За підрахунками вчених, ця цифра могла би бути на 8 млн. більшою, якби не антитютюнові кампанії.

З цих 8 млн. врятованих життів приблизно 5,3 млн. припадає на чоловіків і 2,7 – на жінок. Загальне ж сума збережених років життя оцінюється в 157 млн., тобто по 19,6 років на кожну людину.

Також встановлено, що передчасну смертність вдалося скоротити на 31%. І якщо у перші десятиліття цей показник ледь сягав 11%, то наприкінці – з 2004 по 2012 роки зріс аж до 48%. Сучасний 40-річний чоловік завдяки відмові від сигарет живе приблизно на 7,8 років довше, ніж його ровесник у 1964. Близько 30% цих додаткових років життя можна пов’язувати з позитивним випливом комплексу антитютюнових заходів. Серед жінок різниця дещо менша – 5,4 роки.  

Нагадаємо, в основу звіту, оприлюдненого 1964 року Головним лікарем США Лютером Террі (Luther Terry), лягли результати дворічної роботи 150 медиків і науковців. Вони проаналізували понад  7 тисяч наукових статей і провели низку власних досліджень, завдяки чому встановили – куріння напряму пов’язано з рядом хвороб.

Ця звістка стала сенсацією – протягом наступних днів у багатьох газетах матеріали про результати дослідження виходили на перших шпальтах, цій темі присвячували цілі програми й на телебаченні. Вже наступного року виробників сигарет зобов'язали розміщувати попередження про шкідливість куріння,  а в 1970 році повністю заборонили рекламу сигарет на радіо і телебаченні. 

Наразі курцями є 44 млн. американців або 20% населення. А поширеність куріння серед медиків є однією з найнижчих у світі – 2-3%. 

Джерело: news.yale.edu

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
dreamstime.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду