Лише 3% лікарів у США курять, в Китаї - аж 45%

00:00,
9 Січня 2013
1003

Лише 3% лікарів у США курять, в Китаї - аж 45%

00:00,
9 Січня 2013
1003
Лише 3% лікарів у США курять, в Китаї - аж 45%
Професор Дерек Сміт (Derek Smith) з Національного інституту професійної безпеки та здоров’я японського міста Кавасакі 2007 року опублікував глобальне дослідження «Міжнародний огляд поширеності куріння серед працівників медичної сфери: 1974-2007». 

За його даними ще у 1960-х роках у США, Новій Зеландії, Австралії та Великобританії близько 40% лікарів були курцями. Тоді про шкоду від куріння знали мало, тож образ лікарів використовували навіть у рекламі сигарет. 

Рекламний постер сигарет Lucky Srtike: «20679 лікарів кажуть: від Lackies не перчить у горлі. Ваше горло захищене від подразнення і кашлю», зображення - ajcigarettes.com

Рекламний постер сигарет Viceroys: «Ваш дантист рекомендує Viceroys», зображення - cbsnews.com

Рекламний постер сигарет Camel: «Більшість лікарів курять Camel», зображення - unsoughtinput.com

Рекламу за цим же мотивом крутили і по телебаченню. В ній лікарі додавали, що сигарети заспокоюють, змімають стрес і поліпшують самопочуття. 

Проте, вже у1980-х кількість курців серед лікарів впала до 21%, на початку 2000-х – до 2-3%. Аналогічна картина спостерігається і у країнах Скандинавії та Нідерландах.

Поряд з цим, в низці інших держав кількість курців серед працівників медичної галузі й надалі лишається високою: Греція – 49%, Китай – 45%, Японія – 43%, Туреччина – 40%, Італія – 28%.

Невтішна картина і в Росії. У дослідженні доктора медичних наук Володимира Левшина сказано, що курцями були 58% російських лікарів-чоловіків і 28% лікарів-жінок. З них 38% чоловіків і майже 16% жінок (тобто 27% всіх лікарів) продовжують курити, решта – кинули.

Цікаво, що 15% російських лікарів не змогли назвати хвороби, які виникають внаслідок куріння. При цьому лікарі-курці в два рази частіше не могли відповісти на це питання порівняно з  тими їх колегами, які ніколи не курили. Показовим є й той факт, що 17% опитаних лікарів не збираються кидати курити, а 12% медиків-курців вважають, що відмова від куріння жодних позитивних наслідків для здоров’я не матиме.

«Якщо пацієнт бачить, що лікар курить – значить, думає він, це не страшно. В західних країнах поширеність куріння в 2-3 рази за останні десятиліття впала так: спочатку кидали курити лікарі, через кілька років – їх пацієнти, потім – решта населення. Співвідношення кількості курців серед російських лікарів приблизно таке ж як і загалом серед населення по Росії. Тоді як в розвинених країнах, приміром у США, курить лише 3% лікарів і 21% населення загалом», – розповідає Володимир Левшин.  

На його думку, лікарі є ключовими фігурами, які формують ставлення громадян до здорового способу життя, а «поширеність куріння серед лікарів є одним з головних бар’єрів на шляху зниження цього показника серед населення».

Нагадаємо, що 2012 року на російському телебаченні пройшла антитютюнова кампанія «Бросай курить. Сегодня!», в якій знялися відомі лікарі. Українські адаптації цих роликів, з вітчизняними лікарями в головних ролях, мають невдовзі з’явитися і на українському телебаченні.

Подібну, але більш насичену натуралістичними деталями і, відповідно, більш шокуючу рекламу«Час кинути палити?», показували на початку 2012 року на кількох телеканалах Норвегії. Її дозволили транслювати лише після 21.00, оскільки деякі кадри, зроблені під час операції, могли надто вразити дітей. Цей же ролик перед тим крутили на телебаченні Австралії та США. Перегянути відео можна тут.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
anythingbeautiful.blogspot.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду