Використання системи розпізнавання обличчя в Україні законодавчо не врегульовано, — правозахисник

Використання системи розпізнавання обличчя в Україні законодавчо не врегульовано, — правозахисник

13:49,
26 Травня 2023
2517

Використання системи розпізнавання обличчя в Україні законодавчо не врегульовано, — правозахисник

13:49,
26 Травня 2023
2517
Використання системи розпізнавання обличчя в Україні законодавчо не врегульовано, — правозахисник
Використання системи розпізнавання обличчя в Україні законодавчо не врегульовано, — правозахисник
Таку систему вже впроваджують на Київщині, попри те, що базові вимоги до неї не прописані в українському законодавстві.

23 травня Київська обласна військова адміністрація презентувала новітню систему відеонагляду з функцією розпізнавання облич «Безпечна Київщина». За офіційною інформацією, за кошти обласного бюджету закупили 1229 камер відеоспостереження. Як повідомив начальник Головного управління Національної поліції Київщини Андрій Нєбитов, останнім часом було інтегровано 500 камер з функцією розпізнання обличчя. «Наразі загалом функціонує 1883 камер відеоспостереження, з них 480 мають властивість розпізнавання номерних знаків транспортних засобів, та 905 оглядових камер. Завдяки цьому ми маємо значне зниження злочинності та оперативне розкриття злочинів за гарячим слідом», — сказав Нєбитов.

В ефірі «Громадського радіо» правозахисник, експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський звернув увагу на те, що систему розпізнавання обличчя встановлюють в Україні без жодного профільного закону.

Ця система може як сприяти, так і нести загрозу демократії, пояснив експерт.

«Наприклад, у Британії ці системи встановлюють ще з 1980-х років, і у них там найбільший досвід уже використання цього всього. Але зараз це також поширюється в не дуже демократичних урядах, тому що це дуже зручно для стеження за людьми. Тому що через розпізнавання облич, розпізнавання номерів машин зручно стежити за пересуваннями потрібних людей: журналістів, активістів, опозиції, бізнесменів, які владі не подобаються», — зауважив Яворський.

У демократичних суспільствах, де використовують подібну систему, базові вимоги до її застосування прописані в законодавстві. Наприклад, відповідний закон у Великій Британії налічує кілька десятків сторінок.

В Україні ж, наголошує експерт, немає жодного закону, який би унормовував встановлення камер спостереження в публічних місцях, збереження, використання та доступ до інформації, зібраної за допомогою такої системи, вимоги до захисту даних тощо.

«Має бути зазначено: хто може встановлювати камери, де вони можуть встановлюватися, де ні, яке обладнання може закуповуватись. Наприклад, очевидно, що не може закуповуватись обладнання китайських виробників, або російських, або ще чогось подібного, які перебувають під санкціями США. Якраз в Україні, я чув, закуповують дуже активно китайські системи», — сказав в ефірі «Громадського радіо» Володимир Яворський.

Використання системи розпізнавання обличчя, виробленої в Китаї, може нести загрозу державній безпеці, застерігає експерт.

«Бо що таке розпізнавання облич? Штучний інтелект отримає доступ до всієї бази біометричних даних українців. Тобто коли ви здавали на закордонний паспорт фотографії — це є ваші біометричні дані. По цих даних він шукає потрібних людей», — пояснює правозахисник.

Нагадаємо, раніше Media Sapiens писав про те, що Китай є найбільшим експортером технології з розпізнавання облич. Адміністрація президента Джо Байдена запровадила масштабну блокаду, яка перешкоджає китайським компаніям отримувати доступ до передових мікросхем. Також за Байдена було накладено санкції на китайських постачальників технологій із розпізнавання облич.

У квітні цього року директор американської компанії Clearview AI Хоан Тон-Тхат зустрівся з українськими прикордонниками. Його програма розпізнавання облич уже ідентифікувала 10 тисяч російських воєнних злочинців. 

Також ми повідомляли, що Apple тестує можливість розпізнавання обличчя в масці, а науковці Чиказького університету створили додаток для захисту фотографій від систем розпізнавання облич.

Фото: МВС України

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду