Apple попереджає журналістів та активістів про стеження та атаки на їхні пристрої

Apple попереджає журналістів та активістів про стеження та атаки на їхні пристрої

16:25,
25 Листопада 2021
1980

Apple попереджає журналістів та активістів про стеження та атаки на їхні пристрої

16:25,
25 Листопада 2021
1980
Apple попереджає журналістів та активістів про стеження та атаки на їхні пристрої
Apple попереджає журналістів та активістів про стеження та атаки на їхні пристрої
Автори:
Попередження від компанії отримали активісти з Таїланду та Гани, опозиційний політик з Уганди та близько 10 журналістів із Сальвадору.

Компанія Apple попередила щонайменше 20 активістів, журналістів та правозахисників із різних країн, що «спонсоровані державою зловмисники» могли атакувати їхні пристрої та стежити за ними. Про це повідомляє Reuters.

Попередження від Apple, за даними Reuters, отримали щонайменше шість активістів та дослідників, які критикували уряд Таїланду, двоє політичних активістів у Гані, опозиційний політик в Уганді та близько 10 журналістів із Сальвадору.

У попередженнях компанія писала: «Ваш пристрій може бути зламаний зловмисниками, спонсорованими державою. Вони можуть отримати віддалений доступ до ваших конфіденційних даних, комунікацій або навіть камери та мікрофона».

Нагадаємо, компанія Apple 23 листопада подала до суду позов проти виробника шпигунського програмного забезпечення Pegasus NSO Group. Ізраїльську компанію звинуватили в стеженні за користувачами iPhone та хочуть заборонити їй використовувати будь-які продукти, послуги та присторї Apple. Від NSO Group також вимагають відшкодування за грубі порушення федерального законодавства та законодавства США.

Ізраїльська компанія NSO Group розробила мобільний застосунок Pegasus для стеження за терористами, які потенційно загрожують державній безпеці. Pegasus, на відміну від інших шпигунських програм, встановлює повний контроль над пристроєм: мікрофоном, камерою, всіма додатками, в тому числі й тими, які використовують наскрізне шифрування. Pegasus також краде всі паролі. Власник смартфона, «інфікованого» шкідливою програмою, не бачить жодних змін у його роботі. 

Однак Pegasus використовували для стеження за політиками, журналістами, активістами і правозахисниками в понад 20 країнах. 18 липня 2021 року опублікували результати журналістського розслідування «проєкт Pegasus», до якого було залучено 16 редакцій. ЗМІ отримали список із 50 тисяч телефонних номерів – потенційних цілей стеження – з кількох десятків країн. У понад 1000 випадків вдалося ідентифікувати власників цих номерів: це політики, адвокати, журналісти і правозахисники. Зокрема, у списку потенційних цілей виявилися більше 180 журналістів, включаючи керівництво Financial Times, CNN, New York Times, France 24, Economist, Associated Press, Reuters та інших світових ЗМІ. Як заявляють автори розслідування, стеження вели спецслужби не менше десяти країн, серед яких Мексика, Угорщина, Казахстан, Азербайджан, Бахрейн, Марокко, Руанда, Саудівська Аравія, Індія та Об'єднані Арабські Емірати.

3 листопада 2021 року США звинуватили чотири компанії з Ізраїлю, Росії та Сінгапуру у торгівлі інструментами для несанкціонованого доступу до інформації та ввели щодо них санкції, які забороняють постачати цим компаніям американські технології та продукти. Під санкції потрапили дві ізраїльські компанії (NSO Group і Candiru, обидві займаються розробками інструментів для кібершпигунства), а також російська Positive Technologies та сінгапурська Computer Security Initiative Consultancy (COSEINC).

Фото: Christine Sandu / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду