49 років тому вперше оприлюднили дослідження про шкідливість куріння

00:00,
11 Січня 2013
474

49 років тому вперше оприлюднили дослідження про шкідливість куріння

00:00,
11 Січня 2013
474
49 років тому вперше оприлюднили дослідження про шкідливість куріння
11 січня 1964 року Лютер Террі (Luther Terry), головний хірург США, оприлюднив перше в історії наукове дослідження, яке доводило: куріння шкодить здоров'ю.

Американські науковці і раніше намагалися вивчити вплив куріння на здоров'я, проте глобального дослідження і офіційної позиції держави щодо цього питання – не було. Тому в червні 1961 року низка американських медичних асоціацій звернулися з листом до президента Джона Кеннеді, в якому висловили припущення, що між куріння може підвищувати ризик розвитку раку, серцево-судинних та інших захворювань.

У відповідь на це президент наказав зібрати експертну комісію, яка б мала комплексно досдідити проблему. Протягом наступних двох років 150 медиків і науковців, які до неї увійшли, проаналізували понад 7000 наукових статтей, провели низку власних досліджень і дійшли висновку, що куріння напряму повязане з розвитком і ускладненнями великої кількості хвороб - свою позицію вони виклали у довіді, з якою 11 січня і виступив Лютер Террі (Luther Terry). 

Уривок з виступу Лютер Террі під час доповіді про шкідливість куріння для здоров'я, 11 січня 1964

Його заява стала сенсацією - протягом наступних днів у багатьох газетах матеріали про результати дослідження виходили на перших шпальтах, цій темі присвячували цілі програми й на телебаченні. 

Вже наступного року виробників сигарет зобов'язали розміщувати попередження про шкідливість куріння, а вже у 1970 році повністю заборонили рекламу сигарет на радіо і телебаченні. 

Нагадуємо, що доти образ лікарів часто використовували в рекламі сигарет. Їх вустами покупців переконували, що сигарети поліпшують травлення і допомагають подалати стрес. Брали участь в рекламі і спортсмени, які стверджували, що на відміну від їхніх колег-некурців, вони ніколи не страждають віддишкою. 

Реклама сигарет Lucky Strike, зображення - manchesteryounglabour.co.uk

Джерело: dailypress.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ebay.ie
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду