Верховний суд Азербайджану відмовився звільнити хворого редактора Гілала Мамедова з тюрми

Верховний суд Азербайджану відмовився звільнити хворого редактора Гілала Мамедова з тюрми

00:00,
27 Червня 2014
1110

Верховний суд Азербайджану відмовився звільнити хворого редактора Гілала Мамедова з тюрми

00:00,
27 Червня 2014
1110
Верховний суд Азербайджану відмовився звільнити хворого редактора Гілала Мамедова з тюрми
Верховний суд Азербайджану відмовився звільнити хворого редактора Гілала Мамедова з тюрми
Верховний суд Азербайджану не скасував вироку головному редактору газети Tolishi Sado   Гілалу Мамедову (Hilal Mammadov). У вересні 2013 року його засудили до п’ятирічного позбавлення волі у колонії суворого режиму. Його звинуватили у державній зраді, розпалюванні національної ворожнечі та у зберіганні наркотиків. 

Верховний суд Азербайджану відхилив касаційну скаргу Гілага Мамедова, повідомляє сайт «Кавказский узел».

Захист відомого журналіста і громадського діяча оскаржував вирок на тій підставі, що підсудний став жертвою багатьох процесуальних порушень і сфабрикованих проти нього свідчень.

В унісон із цим Комітет із захисту прав Хілала Мамедова (The Committee for the Defence of Hilal Mammadov’s rights) звертався до Верховного суду з петицією. У ній наголошувалося, що подальше ув’язнення серйозно загрожує його здоров’ю. В Мамедова проблеми із диханням та імунною системою. До того ж, перебуваючи в одному тюремному бараці з 130 іншими в’язнями, Халіл постійно наражається на інфекційні захворювання.

Небезпечний прецедент очевидний. Попередник Халіла Мамедова на посаді редактора газети Tolishi Sado Новрузалі Мамедов (Novruzali Mamedov) помер 2009 року у тюремному шпиталі через брак необхідної медичної допомоги. Його засудили до 10-річного ув’язнення за звинуваченнями у шпигунстві та розпалюванні ненависті.

Однак спроби вирвати Хілала Мамедова з-за тюремних ґрат виявилися марними.

Раніше, у грудні 2013 року, касаційну скаргу відхилив бакинський апеляційний суд. Тепер захист оскаржуватиме рішення в Європейському суді з прав людини по суті справи та за фактом порушення МВС і Генпрокуратурою Азербайджану презумпції невинності Хілала Мамедова.

Вища судова інстанція Азербайджану вдовольнила тільки одне прохання захисту – дозволити йому бути присутнім на касаційному слуханні.

Щоправда, таке проведення слухання до останнього дня лишалося під питанням, оскільки для цього його необхідно було попередньо перевести з колонії суворого режиму у СІЗО.

Для багатьох родичів Халіла це була рідкісна можливість побачитися із ув’язненим. Однак до судової зали їм не дозволили увійти.

Розгляд справи, що тривав близько півтори години, без пояснення причин відбувався фактично у закритому режимі.

Тільки тоді, як судді пішли на перерву, рідних, членів групи громадської підтримки та журналістів пустили до зали на 5 хвилин.

Своєї провини Хілал Мамедов не визнав. Як і від самому початку він наголошував на тому, що справа проти нього  політично вмотивована

«Зовні Мамедов був змарнілим. Однак він демонстрував бадьорість духу і впевненість у своїй правоті», - повідомив  кореспондент «Кавказького вузла».

Хілал закликав рідних не турбуватися за нього. «Насправді я почуваюся вільним. Це вони (судді) не вільні, - заявив він. -  Тож я побажав їм були вільними. Я говорив про важливість бути духовно вільним, чесним перед Всевишнім і власною совістю. Бо справжнє покарання - це Божа кара, яка невідворотно чекає усіх, хто порушує закони Справедливості й Чесності, визначені Всевишнім».

«Я пояснив тут, що таке політв'язень, - розповів головред газети. - Це людина, яка опозиційно ставиться до влади або займає іншу, ніж у неї, позицію. За це проти неї висувають кримінальні звинувачення на основі показів лжесвідків та сфальсифікованих доказів».

Адвокат Мамедова заявив: «Ми ставили питання про припинення кримінального провадження, маючи на увазі численні порушення законів під час слідства та збору доказів незаконними методами. Однак суд не задовольнив скаргу».

Він вказав, зокрема, на необґрунтованість звинувачення у державній зраді, побудованого на лжесвідченні особи, яка не приховувала, що є агентом КДБ-МНБ (Міністерства національної безпеки).

Звинувачення у торгівлі наркотиками, як стверджував адвокат, також абсурдне Сама операція по затриманню Хілала Мамедова здійснювалася на основі фальшивого доносу. Його фактично викрали насильницьким методом співробітники управління МВС по боротьбі з наркотиками.

Не було проведено дактилоскопічної експертизи для виявлення відбитків пальців Хілала Мамедова на пакетиках з наркотиками, а обшук у квартирі, яку він орендував, проводився без санкції суду.

Кримінальне переслідування Мамедова раніше засудили Міжнародна федерація за права людини і Всесвітня організація проти тортур. Amnesty İnternational визнала його «в'язнем совісті».

Натомість президент Азербайджану Ільхам Алієв, виступаючи цього тижня перед Парламентською Асамблею Ради Європи у Страсбурзі, всупереч очевидним фактам, стверджував, що в його країні  немає політв’язнів.

Ув’язнений Хілал Мамедов - автор відеоролика «Ты кто такой? Давай, до свидания!», що набув популярності в Інтернеті. За сюжетом відео на весіллях талишів і бакинців виконуються жартівливо-сатиричні вірші.

Ролик привернув увагу громадськості до проблеми прав талишів – національної меншини, що живе на півдні країни та розмовляє мовою, спорідненою з фарсі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Гілал Мамедов, kavkaz-uzel.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду