В Азербайджані триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим

В Азербайджані триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим

00:00,
18 Липня 2014
1428

В Азербайджані триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим

00:00,
18 Липня 2014
1428
В Азербайджані триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим
В Азербайджані триває суд над журналістом Рауфом Міркадировим
На судовому процесі у Баку адвокати колишнього власного кореспондента опозиційної російськомовної газети у Туреччині «Айна-Зеркало» Рауфа Міркадирова відкинули звинувачення у його співпраці  зі спецслужбами Вірменії.

Раніше їх висунули у спільному повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури та Міністерства національної безпеки (МНБ). Адвокати звинуватили правоохоронців у порушенні презумпції невинуватості, повідомляє сайт «Кавказский узел».

Слідство стверджує, що з квітня 2008 року Рауф Міркадиров передавав спецслужбам Вірменії відомості «про суспільно-політичну та військову сфери Азербайджану».

У спільній контрзаяві його адвокати спростували звинувачення у тому, що журналіст вчинив «особливо тяжкі злочини» аж до держаної зради.

Те, що Міркадиров розкривав військові таємниці, передавав знімки мілітарних частин, аеродромів та інших стратегічних об'єктів позбавлено будь-якого реального підґрунтя.  «Він не мав ані супутників, ані інших розвідувальних систем», - заявив «Кавказскому узлу»  адвокат Фуад Агаєв.

На зустрічі Міркадирова 2009 року у Тбілісі з керівницею вірменського дослідницького центру «Регіон» Лаурою Багдасарян, за даними захисту, він згодився співпрацювати не з державними структурами Вірменії, а брати участь у проекті одного із західних дослідницьких інститутів щодо Південного Кавказу й  підписав відповідний договір. Однак за логікою слідства, стверджує адвокат, переговори стосовно міжнародних грантових проектів неприйнятні й розцінюються як шпигунство.

Захист відкинув також інкриміноване Міркадирову звинувачення у тому, що 2008 року на конференції у Туреччині, організованій фондом Фрідріха Науманна, він висловив згоду із  позицією колишнього міністра національної безпеки Вірменії, нині відомого опозиціонера Давида Шахназаряна з проблеми Нагірного Карабаху. Однак при цьому не уточнюють, що його позиція стосовно статусу цього регіону по суті відповідала мадридським принципам врегулювання конфлікту, які підтримував офіційний Баку.

В інтерв'ю кореспонденту «Кавказького вузла» Агаєв заявив,  що представлений у заяві Генпрокуратури й Служби безпеки  як «викривальний»  факт передачі Міркадировим жорстких дисків з інформацією не свідчить про  скоєння ним злочину. Насправді він тільки підтверджує версію захисту про те, що спецслужби Вірменії здійснили спецоперацію, яка мала  на меті усунути Міркадирова, котрий «гідно висвітлював позицію Азербайджану з карабахського конфлікту, вважає адвокат.

Захисники не вбачають логіки у твердженні бакинських правоохоронних органів про те, що спецслужби Вірменії спочатку завербували Міркадирова, а потім здали свого цінного секретного агента.

«Насправді арешт Міркадирова, звинувачення в особливо тяжких злочинах та відсторонення його у такий спосіб від журналістської діяльності слід сприймати як успішну операцію спецслужб Вірменії», - резюмують адвокати журналіста.

Раніше вони відзначали, що Міркадиров міг стати жертвою геополітичних ігор. Перед арештом він жорстко критикував уряд Реджепа Таїпа Ердогана за придушення у Туреччині демократичних свобод і обмеження свободи в Інтернеті та керівництво Росії через війну проти України й анексію Криму. Азербайджанський   журналіст опублікував на цю тему ряд статей, остання з яких - «Бэтмен, Спайдермен и “зеленые человечки”. «За  велінням Путіна, - застерігав Міркадиров, - вони можуть з'явитися у будь-якій точці пострадянського простору».

Спільна заява адвокатів привертає увагу до того факту, що Європейський суд з прав людини неодноразово визнавав порушення Азербайджаном статей Європейської конвенції прав і свобод людини стосовно презумпції невинуватості.

«Азербайджанські правоохоронні органи без винесення судових вироків поширювали твердження про винуватість громадян у вчиненні злочинів, -наголошується у заяві. - Тим самим вони впливали на громадську думку, розповсюджуючи повідомлення і зумовлюючи у такий спосіб результати майбутніх судових розглядів».

18 квітня Рауфа Міркадирова затримала у Туреччині поліція, а 21 квітня бакинський  суд санкціонував арешт депортованого журналіста. Підсудний вважає, що у ході цьогорічного квітневого візиту до Баку прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан погодився із вимогою азербайджанської влади стосовно його екстрадиції.

За статтею 274 Кримінального кодексу Азербайджану («Державна зрада») йому загрожує довічне ув’язнення. Національна спілка журналістів України та Незалежна медіапрофпілка України висловлювали уряду Азербайджану занепокоєння арештом свого колеги і закликали звільнити його.

«Рауф Міркадиров відомий своїми гострими публікаціями на внутріполітичні й міжнародні теми. У тому числі - про ситуацію в Україні. Його статті для азербайджанського читача про події в Україні слугували об'єктивним, інформативним і незалежним джерелом інформації», - йшлося у заяві організацій.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Рауф Міркадиров, vesti.az
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду