У США видавці подали позов проти Флориди через закон про заборону книг

У США видавці подали позов проти Флориди через закон про заборону книг

10:40,
1 Вересня 2024
1004

У США видавці подали позов проти Флориди через закон про заборону книг

10:40,
1 Вересня 2024
1004
У США видавці подали позов проти Флориди через закон про заборону книг
У США видавці подали позов проти Флориди через закон про заборону книг
Видавці книг подали позов проти штату Флорида через закон, що дозволяє школам вилучати певні книги з бібліотек. Позивачі стверджують, що цей закон порушує свободу слова та створює режим жорсткої цензури в школах.

У США великі видавці книг подали позов проти штату Флорида через закон, який дозволяє школам забороняти певні книги у своїх бібліотеках. Серед позивачів — такі відомі видавці, як Penguin Random House та Simon & Schuster, які вважають, що закон штату Флорида порушує Першу поправку Конституції США, яка гарантує свободу слова.

Про це пише ВВС.

У позові згадується кілька книг, які були вилучені зі шкільних бібліотек за новим законом, серед яких твори відомих авторів Майї Енджелоу та Ернеста Гемінґвея. Офіційні особи штату Флорида відреагували на позов, назвавши його «трюком» та заперечивши заборону книг у штаті.

«У Флориді немає заборонених книг», — заявила представниця Департаменту освіти Флориди Сідні Букер.

Також вона додала, що «сексуально відвертий матеріал та інструкції не підходять для шкіл».

У центрі позову – закон, ухвалений у Флориді 2023 року, який зобов’язує школи розробити механізм, де батьки можуть заперечувати проти певних книг, що знаходяться в бібліотеках чи класах. Закон визначає книги, які підлягають вилученню, як ті, що «зображають або описують сексуальну поведінку» або є «невідповідними для рівня освіти та вікової групи» учнів у школі.

Згідно з доповіддю, опублікованою у квітні некомерційною організацією Pen America, яка виступає на захист свободи слова, у Флориді з липня 2021 року по грудень 2023 року було зафіксовано 3 135 заборон книг — найбільше у США.

Видавництво Pen America стверджує, що більшість вилучених книг «говорять про ідентичності ЛГБТК+, персонажів кольорової шкіри, обговорюють расу та расизм, містять зображення сексуальних переживань у найширшому розумінні».

Серед вилучених книг — «По кому подзвін» Ернеста Гемінґвея, «Найблакитніше око» Тоні Моррісон і «Анна Кареніна» Льва Толстого. До позову приєдналися також популярні автори, такі як Джон Ґрін та Джоді Піколт, а також батьки, які виступають проти закону Флориди.

Позивачі стверджують, що закон дозволяє школам автоматично забороняти книги без консультацій із «кваліфікованими професіоналами, такими як вчителі або медіаспеціалісти, щоб визначити, які книги є відповідними». Вони додають, що деякі школи забороняли книги, які містять фразу «займалися коханням», не беручи до уваги контекст книги загалом.

Ці обмеження «застосовуються до всіх класів, від дитячого садка до дванадцятого класу», йдеться у позові, який стверджує, що закон створив «режим жорсткої цензури» у школах.

В інтерв'ю CBS News мати зі штату Флорида Джуді Гейз, яка приєдналася до позову, зазначила, що закон заважає її сину вчитися.

«Ми не говоримо про журнал Playboy, розумієте, ми говоримо про "Анну Кареніну" і "Війну та мир"», — сказала пані Гейз.

Позов вимагає змінити закон. Серед відповідачів, зазначених у позові, — голова Державної ради освіти Флориди Бен Ґібсон та інші члени шкільних рад. Однак у позові не згадується губернатор Флориди Рон ДеСантіс, який раніше підтримував закон.

У квітні пан ДеСантіс підписав законопроєкт, який обмежує об’єкти для заперечень до книг у школах Флориди, заявивши, що він намагається «запобігти зловживанню з боку активістів», які використовували закон для оскарження таких книг, як Біблія.

«Я думаю, що сталося так, що деякі люди використовують прозорість навчальної програми і намагаються використати її в політичних цілях», — сказав він на пресконференції.

Згідно з новими правилами, жителі Флориди без дітей можуть оскаржити лише одну книгу на місяць. Ті, у кого є діти, мають необмежену кількість заперечень.

Нагадаємо, український інститут книги вивчає читацькі пріоритети молоді. Йдеться про онлайн-опитування, що здійснюється у партнерстві з МКІП та платформою U-Report.

Фото: Getty Images. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду