Василь Апасов і пропаганда другого сорту

Василь Апасов і пропаганда другого сорту

09:00,
18 Червня 2024
999

Василь Апасов і пропаганда другого сорту

09:00,
18 Червня 2024
999
Василь Апасов і пропаганда другого сорту
Василь Апасов і пропаганда другого сорту
Рештки гвардії Медведчука все ще тримають євроскептичний фронт.

Коли військова Аліна Михайлова послала Василя Апасова на три літери, вона зробила йому солідний комплімент, адже згадала цього пропагандиста в одному ряду з Василем Головановим, Наташою Влащенко та Максом Назаровим. Насправді Апасов ніколи не належав до їхньої ліги — він не очолював канали, не вів праймові токшоу, не був обличчям масштабних пропагандистських трюків на кшталт інтерв’ю з Лукашенком. Апасов був медійним кілером категорії «Б».

Власне, і зараз Василь Апасов — це ютуб-канал на 144 тисячі підписників та 10,7 тисячі підписників у телеграмі. У рази менше, ніж аудиторія його «старших» колег-пропагандистів.

З іншого боку, варто визнати, що й риторика Апасова та його гостей не така токсична, як в умовного Макса Назарова. Вони не підтримують російську агресію, але продовжують давню любов пропагандиста — скепсис до українських реформ і євроінтеграції.

Антиантикорупціонер

Щоб зрозуміти, хто такий Василь Апасов, достатньо згадати історію його працевлаштування. Щонайменше з 2015 року цей ведучий працював на NewsOne, де дякував Сталіну за анексію Львова. У 2019 році, коли канал ZIK купив Віктор Медведчук і звідти звільнилися половина колективу, наш герой навпаки — прийшов на цей канал, щоб бути «одним із нових облич» кума Путіна. Коли на ZIK наклали санкції за «інформаційний тероризм», Апасов перейшов на ютуб-канал Медведчука «Перший незалежний». Коли з початком повномасштабної війни росіяни покинули цей проєкт напризволяще, Апасов опинився на ютуб-каналі «Вишка», ймовірній реінкарнації «Нашого» Євгенія Мураєва з відповідною командою. У квітні 2024 року проросійську «Вишку» теж заблокували. Це було третє закрите проросійське медіа Апасова за п’ять років.

До повномасштабної війни Апасова використовували насамперед для боротьби з реформами — одного з найширших фронтів російської пропаганди. Росія хотіла дискредитувати зовнішню підтримку України та внутрішні перетворення, щоб урешті змусити нашу державу відмовитися від обох.

Для цього Апасов, наприклад, був головою ГОшки «Національний інтерес України», яка на всі свої 202 підписники на ютубі боролася проти Уляни Супрун і Центру протидії корупції. Апасов звинувачував реформаторів у зловживаннях, розкидався термінами «соросята» та «грантоїди» і вважав, що сімейні лікарі — це технологія особистої агітації виборців. Одного разу фільм Апасова з критикою Центру протидії корупції навіть показували у Верховній Раді. Там серед аргументів неефективності антикорупціонерам закидали, що їхні прізвища не згадуються серед авторів жодного закону. Узагалі-то авторами законів указують народних депутатів.

З такими смаками очікувано, що Апасов розповідав глядачам і про «всюдисущого Сороса». І запитував на інтерв’ю у Віктора Медведчука, чи часом не лобіюють заборону російської «вакцини» американські фармкомпанії? І був частиною кампанії зі звинувачення України у втручанні у вибори в США.

Критика «зловживань» інших не заважали Апасову зловживати самому. Наприклад, у 2020 році він із Максом Назаровим накрутили голоси, щоб потрапити у громадську раду НАБУ. Урешті їх викрили та виключили зі списків.

Колись Василь Апасов вів токшоу на каналах Медведчука, виступав «експертом» із «соросят» і впевнено змінював одне закрите проросійське медіа на інше. Сьогодні в нього залишився тільки персональний канал на ютубі.

APASOV та друзі

Якщо ви промотаєте кілька місяців інтерв’ю на каналі APASOV, то побачите, що в його ведучого дуже вузьке, але стабільне коло знайомих. Фактично до пана Василя по колу ходять десять людей — і всі вони відомі вам із каналів Медведчука, численних баз замовних експертів і державних зрадників: Михайло Чаплига, Руслан Бортник, Дмитро Співак, Віталій Дикий, Андрій Вігірінський, Кость Бондаренко, Ігор Мосійчук, Генадій Дубов, Євген Шевченко й Андрій Єрмолаєв. Усе за традиційною формулою: скажи мені, хто твій друг, і я скажу, що ти поширюєш російську пропаганду.

Варто відзначити, що Апасов не підтримує Росію. На його каналі є критичний огляд на інтерв’ю Путіна та відео зі звинуваченнями російської влади в теракті в «Крокусі». Також позиція Апасова добре помітна на контрасті: у спільних оглядах новин із Максом Назаровим, які перестали виходити кілька місяців тому, Апасов не раз сперечався з колегою та виправляв Назарова, коли той намагався переплюнути Соловйова.

Якщо вже розбиратися у сортах пропагандистів, то Апасов представляє не проросійське, а антизахідне крило. Як і його гості.

Наприклад, із Чаплигою ведучий критикує необхідність знання англійської мови для українських чиновників і роздмухує скепсис навколо Саміту миру. З Дубовим висміює українських дипломатів, мовляв, усі ці піци з Ентоні Блінкеном віддають поведінкою якихось племен. З Віталієм Диким інтерв’юер просуває думку, що Україну ніколи не візьмуть в НАТО — цю ж позицію, згідно з голосуванням, начебто підтримує 92% його аудиторії.

Ігор Мосійчук із ведучим вигадує теорії змови про, власне, змови Росії та Заходу. Наприклад, Василь Апасов думає, що союзники могли розблокувати допомогу Україні в обмін на нашу згоду заплющувати очі на їхню торгівлю з Росією та Китаєм. Чи взагалі в обмін на мирні перемовини цього року. У Мосійчука божевільніші ідеї, наприклад, про обмін зброї на українську землю. Крім того, Мосійчук хвилювався, що удари по території Росії спровокують в агресора «серйозну відповідь» і він почне «стирати» українські міста. Нагадаємо, що, крім ядерної зброї, Росія вже на 100% використовує проти України свої можливості та жорстокість. А будь-які погрози «ескалації» — це спроба страхом обмежувати наші та союзні дії.

Загальний настрій інтерв’ю Апасова — пасивний скептицизм. Ведучий і гості не намагаються переконати глядачів, що Америка прагне знищити Україну. Вони радше стабільно виставляють новини в негативному світлі. Як у розмові з Костем Бондаренком, який примудрився звести неможливість російської біржі торгувати доларами після нових санкцій до незручностей для самої Європи, мовляв, доведеться торгувати в рублях. Про «незручності» для самої Росії гість чомусь не згадував, але їх цитує, наприклад, «Радіо Свобода»: «Обмеження конвертованості рубля, подорожчання виведення валюти з Росії, ускладнення продажу валюти за вигідним курсом для російських експортерів».

Також Бондаренко сказав, що це Захід штовхає Китай напасти на Тайвань, як раніше майже рік штовхав Росію напасти на Україну. Тут Апасов відвертій брехні та відбілюванню вбивць не заперечив.

Узагалі ведучий рідко висловлює в інтерв’ю власну думку. Але Апасов явно просуває вигідні Росії позиції, запрошуючи на розмови одних і тих же пропагандистів з одними й тими ж, усталеними роками, проросійськими поглядами.

Деякі персональні оцінки Апасова можна знайти на його телеграм-каналі, але ви вже чули їх раніше. Це критика декомунізації, роздмухування мовного питання, чергові звинувачення на адресу «грантоїдів», мовляв, хочуть закрити державний «Єдиний марафон», щоби потім створити власний. Подібні дописи чергуються з поверхневими спробами міжнародної «аналітики».

Василь Апасов заслуговує на згадку в будь-якому переліку російських пропагандистів, але сьогодні його ютуб-канал — це насамперед порожня говорильня, а не майданчик агресивної пропаганди. Колишній ведучий Медведчука та десять його друзів намагаються «аналізувати» новини, пропускаючи їх через власні фільтри євроскептицизму. А отже — свідомо деморалізують українців і, як раніше, відвертають їх від реформ і союзників. 

APSOV однозначно загрожує вашій інформаційній гігієні та, як будь-яка платформа, де збираються фігуранти баз державних зрадників, мусить повторити долю всіх інших проєктів Апасова. Але цей пропагандист однозначно належить до категорії «Б».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду