У NASA створили програму для інтерпретації даних на основі VR-технології

У NASA створили програму для інтерпретації даних на основі VR-технології

12:50,
26 Червня 2023
2125

У NASA створили програму для інтерпретації даних на основі VR-технології

12:50,
26 Червня 2023
2125
У NASA створили програму для інтерпретації даних на основі VR-технології
У NASA створили програму для інтерпретації даних на основі VR-технології
Інженери NASA допомагають створити віртуальний світ даних.

Фахівці NASA, долучені до досліджень Марса, створити програмне забезпечення, яке використовує 3D-візуалізацію для вивчення зв’язків між даними. Подібно до того, як перегляд тривимірної панорами Марса дає змогу краще інтерпретувати дані, перегляд даних у віртуальному просторі полегшує виявлення їхніх кореляцій, повідомили в NASA.

Розвитком нової технології займається команда Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA. У NASA звернули увагу на те, що коли геологи почали застосовувати VR для створення імерсивного середовища у дослідженні ландшафту Марса, то змогли швидше й точніше, ніж за допомогою плоского дисплея, визначати відстань і розмір об’єктів на планеті. Це підштовхнуло команду JPL до використання VR для роботи зі складнішими «багатомірними» даними, отриманими з марсохода Curiosity.

«Коли ви дивитеся на схему мережі як на систему в 3D, виявляється, що ваше сприйняття робить щось інше, — прокоментував керівник дослідницької команди Скотт Давідофф. — Ми створили світ даних, де аналітик може розглядати будь-яку наукову чи інженерну проблему та бачити закономірності та кореляції чіткіше, ніж у плоскій версії».

Програмне забезпечення, що використовує 3D-візуалізацію для вивчення взаємозв’язків між даними, створили у співпраці з дослідниками з Каліфорнійського технологічного інституту. Для підвищення його ефективності також інтегрували технологію штучного інтелекту: це спрощує знаходження закономірностей і взаємозв’язків.

«Ми називаємо це інтелектуальним дослідженням. Ви використовуєте штучний інтелект і 3D-візуалізацію, щоб швидко визначати драйвери та зв’язки у ваших даних, а також покращувати розуміння способами, на які не здатні 2D-графіки, — прокоментував технічний директор стартапу Virtualitics, що отримав ліцензію на розробку, Сіро Доналек. — Ви можете почати отримувати статистичні дані практично одразу».

За інформацією NASA, на сьогодні розроблене програмне забезпечення придатне для використання на настільних комп’ютерах, і воно сумісне з кількома популярними VR-гарнітурами. Нова технологія може знайти своє застосування скрізь, де є робота з великими масивами даних, зокрема у банківському секторі, роздрібній торгівлі та сфері медичних досліджень.

Про те, як за допомогою технологій доповненої та віртуальної реальності інформують про війну та допомагають людям, які постраждали від неї, читайте в публікації за посиланням.

Фото: NASA 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду