IBM і NASA створюють модель ШІ для моніторигу стану планети

IBM і NASA створюють модель ШІ для моніторигу стану планети

16:27,
3 Серпня 2023
1189

IBM і NASA створюють модель ШІ для моніторигу стану планети

16:27,
3 Серпня 2023
1189
IBM і NASA створюють модель ШІ для моніторигу стану планети
IBM і NASA створюють модель ШІ для моніторигу стану планети
Моніторингова система має ефективно опрацьовувати дані з супутників про стан планети, отримувані NASA, для наукових цілей.

Американське космічне агентство NASA, корпорація IBM та компанія HuggingFace започаткували співпрацю, щоб створити модель штучного інтелекту нового рівня, яка буде допомагати науковцям відстежувати зміни клімату, стану лісів, повітря та інші екологічні аспекти, повідомило видання Engadget.

За оцінкою NASA, у  межах програми Earth science у 2024 році буде згенеровано близько чверті мільйона терабайт даних. Щоб науковці могли ефективно опрацьовувати ці масиви необроблених супутникових даних, IBM, HuggingFace і NASA створять геопросторову базу з відкритим вихідним кодом, яка слугуватиме основою для нового класу штучних інтелектів, здатних відстежувати вирубування лісів, прогнозувати врожайність сільськогосподарських культур, підраховувати викиди парникових газів тощо.

Для цього проєкту IBM застосовує нещодавно випущений Watsonx.ai як базову модель, що використовує річний обсяг гармонізованих даних супутника NASA Landsat Sentinel-2. Ці дані збираються парою супутників ESA Sentinel-2, які призначені для отримання оптичних зображень високої роздільної здатності над сушею та прибережними регіонами в 13 спектральних діапазонах.

Зі свого боку, HuggingFace розмістила базу на своїй платформі штучного інтелекту з відкритим вихідним кодом. За даними IBM, шляхом точного налаштування на «дані для картографування рубців від повеней і пожеж» команда змогла покращити продуктивність моделі на 15%, при цьому використовуючи вдвічі менший обсяг даних.

«Застосовуючи гнучкі багаторазові системи штучного інтелекту з репозиторієм даних з супутників NASA та розміщенням їх на провідній платформі штучного інтелекту з відкритим кодом Hugging Face, ми можемо використовувати потужність співпраці для реалізації швидших і ефективніших рішень, які покращать нашу планету», — зазначив віцепрезидент IBM Research AI Шрірам Рагаван.

Нагадаємо,  NASA анонсувало запуск стримінгової платформи NASA+ влітку цього року, де можна буде дивитися прямі трансляції агентства і серіали про космічні місії. 

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду