Як доповнена та віртуальна реальність інформують про війну та допомагають людям

Як доповнена та віртуальна реальність інформують про війну та допомагають людям

13:27,
26 Квітня 2023
2060

Як доповнена та віртуальна реальність інформують про війну та допомагають людям

13:27,
26 Квітня 2023
2060
Як доповнена та віртуальна реальність інформують про війну та допомагають людям
Як доповнена та віртуальна реальність інформують про війну та допомагають людям
Симулятори для військових, віртуальні екскурсії по зруйнованих містах, реабілітація поранених — це лише частина напрямків, де нові техології допомагають людям під час війни

Технології доповненої та віртуальної реальності поступово стають інструментами для привернення уваги до війни в Україні, а також допомоги людям, які постраждали від неї. Пропонуємо шість прикладів уже реалізованих українських AR/VR-проєктів, які можуть принести користь.

Under Sirens

Проєкт, покликаний нагадати у Європі про війну, яку розпочала Росія. На бирках  українських брендів одягу розміщено звукові доріжки, які оживають у доповненій реальності та перетворюються на сигнал повітряної тривоги. Це зроблено для того, щоб у Монако, Барселоні чи Мілані почули та відчули те, що відчувають українці щодня. Проєкт підтримали понад 20 відомих fashion-брендів.

Мурал пам’яті на вул. Жилянській у Києві 

Гурт Tvorchi 13 грудня 2022 року відкрив у Києві віртуальний мурал на розбитій російськими ракетами стіні будинку на вулиці Жилянській. Проєкт присвячений 145-річчю з дня народження українського композитора Миколи Леонтовича. Мурал на стіні розбитого будинку — це знак того, що культурна спадщина має стати фундаментом самоідентифікації кожного українця. На віртуальному стінописі можна побачити артілюстрацію самого композитора з символічними елементами: журавлями та розбитим серцем, яку виконала українська художниця Ольга Родзік. AR-зображення супроводжується треком Tvorchi під назвою Broken Heart, в якому артисти використали семпл народної пісні «Налетіли журавлі» в обробці Миколи Леонтовича. У всьому світі знають «Щедрик» Леонтовича, але крім нього у репертуарі композитора більш як 150 творів. Саме вони надихнули артистів на створення треку Broken Heart та реалізацію проєкту.

Календар «Лютий рік»

Проєкт розроблений до річниці початку повномасштабної війни. Його присвячено трагічним та переможним подіям 2022-го. Це — календар війни у доповненій реальності. У ньому відображено пам’ятні події минулого року, до яких було застосовано AR-технологію. Календар пам’яті покликаний допомогти усвідомити не лише трагічні події цього часу, а й міць українців. У цифровому форматі календар можна вільно завантажити з інтернету та внести донат.

Віртуальна екскурсія Бородянкою та Ірпенем

Немає технологій, які зможуть повернути довоєнний час. Але технології можуть допомогти згадати й розказати світові про війну та її наслідки. Зйомка у форматі 360 градусів дозволила втілити цей проєкт. За допомогою VR-окулярів можна вирушити на екскурсію у реалістичній віртуальній реальності, під час якої 5-річна дівчинка покаже свій зруйнований будинок, спустошений ракетами та снарядами район, дитячий садочок і гойдалку навпроти 9-поверхівки з дірою від обстрілу. Ці технології можуть перенести Ірпінь, Бучу, Бородянку та інші зруйновані куточки нашої країни прямо до кабінетів дипломатів, політиків і бізнесменів.

Реабілітаційні VR-тренажери

VR-симулятори допомагають реабілітації цивільних і військових, які втратили кінцівки та мають порушення опорно-рухового апарату. Це VR-тренажери, за допомогою яких пацієнт візуально занурюється у певний створений 3D-світ, перебуваючи в якому, фізично намагається балансувати та розробляти пошкоджені кінцівки. Пацієнт візуально занурюється у створений 3D-світ, може взаємодіяти з 3D-об’єктами, чути звуки. Контент у VR-шоломах буде м’яко переміщувати пацієнта до дуже конкретних елементів їхніх травматичних спогадів, включаючи образи, запахи та звуки. Психолог може підбирати з каталогу контенту такий, який відповідає конкретному пацієнту та дозволяє допомогти йому пережити складні спогади.

VR-симулятори штурмовиків A-10 Thunderbolt II для українських пілотів

Українські пілоти не гаять часу та вже опановують новітні технології. Україна стала першою країною, яка, ще не маючи західних літаків, уже навчає захисників необхідних навичок завдяки віртуальним симуляторам. Навчання відбувається в секретному тренувальному центрі, де розташовані самі симулятори. За приклад для побудови такої локації взяли навчальний центр американської 355-ї ескадрильї на авіабазі Девіс-Монтен в Аризоні. Українським льотчикам онлайн допомагають американські пілоти з досвідом керування літаками А-10. Вони кажуть, де шукати необхідне програмне забезпечення та посібники для використання у віртуальному навчальному центрі.

Фото: ipkey.com.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду