Погляд у майбутнє. Чого досягли окуляри доповненої реальності

Погляд у майбутнє. Чого досягли окуляри доповненої реальності

10:32,
15 Грудня 2020
4057

Погляд у майбутнє. Чого досягли окуляри доповненої реальності

10:32,
15 Грудня 2020
4057
Погляд у майбутнє. Чого досягли окуляри доповненої реальності
Погляд у майбутнє. Чого досягли окуляри доповненої реальності
Від будівництва літаків до вибору ідеального дивану. На що здатні окуляри доповненої реальності й чому всі ще їх не носять.

Вчені досі сперечаються про те, чи це нові винаходи змінюють суспільство, чи суспільні зміни спрямовують науковий прогрес. Але факт залишається фактом: історія людства нерозривно пов’язана з технологіями. Від каменя, примотаного до палиці, який колись поставив приматів на вершину харчового ланцюга. До смартфонів із мобільним інтернетом, що перевернули нашу комунікацію. Тім Кук, генеральний директор Apple, вважає, що «next big thing» стане доповнена реальність. І в його слова легко повірити, враховуючи, що над технологією працювали або працюють, серед інших: Microsoft, Amazon, Facebook, Google, Apple, Sony, Asus, Huawei, LG, Samsung, Lenovo. 

Що таке доповнена реальність? 

Не вдаючись до надмірних подробиць, доповнена реальність або AR (скорочено від augmented reality) — це метод накладання цифрових елементів на реальне зображення. Радше за все, ви особисто вже мали справу з цією технологією. Наприклад, якщо користувалися масками у відеочатах. У цьому випадку цифрові елементи накладалися на ваше реальне обличчя. Фанати футболу стикалися з доповненою реальністю під час повторів у матчах: лінії офсайду накладалися на реальне ігрове поле. А ще ви могли просто полювати на газових покемонів у музеї Голокосту. Важливо тільки не плутати доповнену реальність із віртуальною. В останній ви знаходитесь в повністю згенерованому світі. 

Доповнена реальність із фільму «Термінатор» та доповнена реальність сьогодні

Принцип роботи AR доволі простий. Спочатку камера знімає звичайне зображення. Потім програмне забезпечення проводить розпізнавання об’єктів у кадрі. І в фіналі ще одна програма, у залежності від того, що «бачить» ваш гаджет, доповнює зображення необхідними елементами. Складність ховається під капотом цих процесів.  

Під «камерою» мається на увазі пристрій, що може виміряти відстань до об’єктів, своє положення у просторі, освітленість та інколи геолокацію.  Розпізнавання може включати діапазон від сканування QR-коду до створення повної віртуальної копії приміщення. А доповнення всього цього цифровими зображеннями набуває нових барв, коли дізнаєшся про вимоги до деяких програм. Вони повинні не просто як фотошоп накласти одну картинку поверх іншої. А «закріпити» цифровий об’єкт за реальним так, щоб, якщо ви відведете камеру, а потім повернете її на місце, умовний віртуальний м’ячик лишився там, де ви його поклали. Одразу уточнимо, що формально взаємодія з цифровими об’єктами називається «змішаною реальністю», але в межах цього тексту ми не будемо ускладнювати термінологію. 

 

 Так ваша кімната виглядатиме для пристрою на основі технології SLAM (simultaneous localization and mapping) 

Наразі найпопулярніший гаджет для AR — це смартфон. Адже він невеликий і в нього є камера, екран та процесор. Проте справжнім проривом, за який сьогодні й борються технологічні гіганти, мають стати окуляри доповненої реальності. Цей формфактор настільки перспективний, тому що логічно продовжує всі чотири головні тенденції розвитку комунікаційних технологій — швидкість, зручність, ергономічність та функціональність.  

Що такого можуть окуляри доповненої реальності? 

Головна перевага окулярів доповненої реальності над, наприклад, смартфоном у тому, що вони проектують зображення прямо на ваше поле зору. Від цього вже звичні речі стають значно зручнішими. Наприклад, вам не потрібно поглядати на карту — віртуальні вказівники маршруту з’являтимуться прямо на реальних вулицях міста. Подібна функція сьогодні є в Google Maps, а компанія Solos продає окуляри з картою та спідометром велосипедистам. Проте справжня революція полягає в абсолютно нових функціях.

 

Деякі компанії вже впроваджують AR-окуляри, які визначають для працівників найбільш ефективні маршрути до товарів на складі. High tech low life.  

Наприклад, окуляри доповненої реальності дозволяють дизайнерам та будівельникам працювати не зі схематичними кресленнями, а з об’ємними моделями будівель у реальному часі. В ідеалі прямо як Тоні Старк, але поки що у виконанні Microsoft якось так. Схожу користь доповнена реальність може принести й іншим професіям. Наприклад, Boeing тестував Google Glass під час прокладання проводки в літаках і виявив, що, у порівнянні зі звичайними інструкціями, візуалізація в AR пришвидшує роботу працівників на 25% та на 50% зменшує кількість помилок. 

 

На будівництві космічного корабля NASA Orion 

Для тих, хто працює за комп’ютером, в окулярів доповненої реальності є ще більше пропозицій. Наприклад, можливість не перемикатися між різними вкладками та програмами на одному екрані, а просто «розвісити» їх всі в повітрі навколо себе. Подібно до цього. Також у цьому відео ви можете побачити ще дві обіцянки нової технології: відеочати з ефектом присутності (начальство у вас на кухні!:) та спільна взаємодія з віртуальними об’єктами.  

І це вже не кажучи про новий інтуїтивно зрозумілий метод введення інформації. Нам стане значно легше «пояснювати» комп’ютеру, що ми від нього хочемо. Наприклад, якщо сьогодні вам необхідно розтягнути зображення у Photoshop, зберігши його пропорції, вам знадобиться: натиснути клавіші Control та T одночасно, відпустити їх, перемістити курсор на потрібний кут зображення, затиснути ліву клавішу мишки, затиснути Shift і, не відпускаючи їх, розтягнути зображення. Але спочатку якимось чином дізнатися, що взагалі робити. У доповненій реальності достатньо буде «взяти» зображення руками й розтягнути. 

 

Розтягуємо собаку 

Зрозуміло, що нова технологія не залишить за бортом і побутових користувачів. Наприклад, під час онлайн-шопінгу ви зможете одразу приміряти до своєї квартири новий диван. Примітивну версію цього наразі пропонують IKEA та Amazon. Або отримати онлайн-урок гри на піаніно. Хоча поки інструмент у доповненій реальності виглядає трохи незграбно. Величезні можливості AR відкриває перед індустрією реклами. Це ще не акула з «Назад у майбутнє», але Спілберг щиро старається. І, звісно, просто уявіть домашній перегляд кіно з елементами доповненої реальності. 

 

Правило 34 дотримане. Приємного ґуґлу

Де це все? 

На жаль, прямо зараз ми знаходимося на тому етапі будь-якої нової технології, коли вона ще дивна й незграбна. Навіть не Nokia 3310, а скоріше Motorola з 90-х. Винні у цьому здебільшого технічні обмеження.  

Для початку задумайтеся про те, що ні ви, ні жодна інша людина не зможете сфокусуватися на написі, якщо хтось нанесе його прямо на окуляри. Через це Microsoft Hololens проектують зображення на задню частину очей. Виробництво оптики для цього процесу потребує точності до пікометра: у сто разів менше за атом водню. У підвалах країн третього світу таку мануфактуру не запустиш. 

Друга проблема — це обчислювальна потужність та запас енергії. Хоча вже сьогодні наші транзистори у 12 разів менші за коронавірус, вони все ще недостатньо компактні. Тому для роботи з «важкою» графікою й окуляри повинні важити від півкілограма. Ще більшими їх роблять акумулятори для автономної роботи. Ніхто ж не хоче мати стильну нову технологію, але бути підключеним до розетки? 

 

Зліва направо: Hololens 2, Magic Leap та Meta 2. Нам навіть не треба чекати, щоб вони почали виглядати громіздкими 

І це все не кажучи про складнощі з технологіями трекінгу: рук, голови, очей. Остання дозволяє скролити поглядом. Чи технологіями розпізнавання зображень у світі, де, щоб довести, що ти не робот, використовують капчу. Також є проблеми з нагріванням пристрою на голові. Та недостатньою доступністю швидкого інтернету. Адже теоретично більшу частину роботи та розміру окулярів можна було б перенести у хмару. Та ж Microsoft уже підтримує такий вид рендерингу. Але для цього вам знадобиться максимально швидко передавати зображення на сервер, обробляти його та повертати інформацію назад. Microsoft стверджує, що провертає весь цей процес за 9 мілісекунд — менше десятої частини кліпання очима.  

Якщо недосконалість технології вас не зупиняє, час познайомитися з ціною. Усі вищеперераховані та інші складнощі призводять до того, що Microsoft Hololens 2 коштує 3500 доларів —  як сім найновіших ігрових приставок чи майже квартира в Ірпені. Навіть найпримітивніші варіанти окулярів доповненої реальності, які показують хіба що час, швидкість та серцебиття, будуть коштувати в межах 500 доларів. За ці гроші можна купити десять фітнес-браслетів, які вміють робити те ж саме.

 

Пограти в гоночки на Hololens 2 коштує так само, як купити Ланос у гарному стані 

Начебто цього замало, окуляри доповненої реальності піднімають ще й безпекові та етичні питання. Через те, що в Google Glass була камера, пристрій свого часу заборонили в деяких кінотеатрах, банках, лікарнях, роздягальнях, казино, школах та навіть барах. Також на нас чекатиме нова битва з регулювання «доповненої» вуличної реклами в містах. Визначення межі користування доповненою реальністю для дітей. Дискусія про AR-пристрої під час водіння. Врешті, завжди є шанс, що взаємодія з нереальними об’єктами образить почуття віруючих. 

При цьому, мабуть, найбільша проблема окулярів доповненої реальності, хоча після всього вищеописаного в це може бути складно повірити, — це наразі відсутність у них «кіллер-фічі». Тобто, якоїсь унікальної працюючої особливості, яка привабить споживачів. Як і всі нові технології на перших етапах свого життя, AR-окуляри зараз просто перекладають старі механіки на нову платформу. Подібно першим сенсорним телефонам, що мали функціонал кнопкових телефонів, але були дорожчими й сенсорними. У доповненої реальності ж є Twitter, який можна повісити на стіну.  

Хоча автори AR-гаджетів обіцяють багато унікальних новацій, сьогодні мало з них можна купити. І ще менше мають сенс для вас, якщо ви не будуєте «Боїнги». Аби дібратися до пересічних користувачів, доповненій реальності ще тільки належить впровадити зрозумілу та якісну бізнес-модель. Яка змусить цю технологію виглядати  не приємним бонусом, а цілковитою необхідністю.

 

Колись діти почнуть просити купити їм якомога потужніші AR-окуляри «для навчання»

***

У 2020 році ринок доповненої реальності за різними оцінками був утричі меншим за ринок розумних годинників. І про провали великих проектів було чутно частіше, ніж про успіхи. Але, разом із тим, дослідження прогнозують AR-сегменту в середньому пятикратне здорожчання за наступні п’ять років. 

Адже, якщо чесно, наразі ми точно знаємо про доповнену реальність лише одне — це перший із часів домашнього комп’ютера принципово новий тип споживання та роботи з інформацією. І так само, як сучасники перших ПК, ми навіть не уявляємо, чого ще за нашого життя досягне ця технологія. 

Фото:  uamotors.com.ua, technologyreview.com,wired.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду