Європейські журналісти опублікували мапу злочинних російських атак в Україні

Європейські журналісти опублікували мапу злочинних російських атак в Україні

17:20,
14 Квітня 2023
2354

Європейські журналісти опублікували мапу злочинних російських атак в Україні

17:20,
14 Квітня 2023
2354
Європейські журналісти опублікували мапу злочинних російських атак в Україні
Європейські журналісти опублікували мапу злочинних російських атак в Україні
На карті представлені близько 6 тисяч атак, які відповідно до міжнародного законодавства, можуть трактуватися як воєнні злочини.

Громадська організація журналістів-розслідувачів Disclose разом з журналістами видань Die Welt, Investico, Le Soir, Le Temps, L'Espresso та Telex.hu створили мапу російських ударів, здійснених в Україні за рік повномасштабної війни. На інтерактивній мапі відображено 5834 випадки, які можуть трактуватися як воєнні злочини, повідомили в Disclose.

Дослідники проаналізували 32528 випадків російської військової агресії, інформація про які занесена у базу даних, створену неурядовою організацією ACLED, яка спеціалізується на зборі й аналізі даних про озброєні конфлікти у світі. З цього масиву відібрали 5834 випадки агресії за участі військових Росії, які можуть трактуватися як воєнні злочини, відповідно до Женевських конвенцій, та відобразили на інтерактивній мапі.

Зокрема, розслідувачі відобразили 35 фактів, включаючи зґвалтування, свавільні викрадення, а також страту багатьох цивільних осіб під час «Бучанської різанини».

За їхньою оцінкою, серед звірств, скоєних проти мирного населення України за минулий рік, сексуальне насильство мало місце в контексті щонайменше 24 подій.

Це розслідування показало, що евакуація цивільного населення, гуманітарні коридори та операції з гуманітарної допомоги були порушені або припинені російськими військовими атаками 121 раз.

У 109 випадках українці були поранені або вбиті через протипіхотне мінування, а через касетні боєприпаси — 59 разів.

Також розслідувачі відображено За минулий рік бомбардування, артилерійські обстріли, ракети та ракети обрушилися на Україну 26 024 рази, переважно в містах країни.

Втікаючи чи просто пересуваючись рідними місцями, українці були поранені чи вбиті через протипіхотні мінування. Ми виявили 109 подій такого типу з початку війни. Наше розслідування також показує, що касетні боєприпаси, заборонені Конвенцією Осло з 2010 року через їх неточність, застосовувалися російськими військовими 59 разів.

За минулий рік українські населені пункти, здебільшого міста, зазнали26 024 бомбардувань, артилерійських обстрілів та ракетних обстрілів, зазначено у публікації. Масштаби руйнувань підтверджено аналізом супутникових знімків, проведеним Супутниковим центром ООН Unosat.

Розслідувачі відобразили на мапі 123 факти руйнувань медичної інфрастуктури: лікарень, пологових будинків, медичних центрів та автівок швидкої допомоги.

Школи зазнали вогню з ворожї артилерії та авіаударів 184 рази.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, якого підозрюють у військових злочинах.

Фото: disclose.ngo, 360war.in.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду