Держспецзв’язку: В Україні тимчасово обмежили використання Starlink

Держспецзв’язку: В Україні тимчасово обмежили використання Starlink

11:20,
19 Квітня 2022
3125

Держспецзв’язку: В Україні тимчасово обмежили використання Starlink

11:20,
19 Квітня 2022
3125
Держспецзв’язку: В Україні тимчасово обмежили використання Starlink
Держспецзв’язку: В Україні тимчасово обмежили використання Starlink
Автори:
Це не стосується об’єктів критичної інфраструктури.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що в Україні тимчасово обмежили масове використання супутникового інтернету Starlink. Зняти обмеження для споживачів мають найближчим часом, після розрахунків та низки досліджень, які повинні підтвердити безпеку використання терміналів та оцінити їхню сумісність із наявними радіозасобами.

Раніше Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК) повідомила інтернет-провайдерів, що обмежує використання супутникового зв’язку Starlink цивільними користувачами.

Фото: AIN.ua та з фейсбук-сторінки члена «Українського кіберальянсу» Андрія Барановича (відомого як Шон Таунсенд) 

Як пише AIN.ua, це рішення розкритикували, адже Starlink використовують IT-компанії, купляючи термінали власним коштом; волонтери, що возять допомогу та допомагають біженцям; журналісти, що працюють у гарячих точках; правозахисники, які прямо зараз фіксують злочини російської армії в Україні тощо.

«Розпорядження Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) дало можливість використовувати обладнання для доступу до супутникового інтернету на об’єктах критичної інфраструктури, від яких залежить нормальне функціонування держави та життя тисяч українців», — кажуть у Держспецзв’язку.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко та Державна служба спецзв'язку та захисту інформації пояснили, що масове використання Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових, тому споживачам, окрім об’єктів критичної інфраструктури, обмежили доступ в мережу від компанії SpaceX. За словами Федієнка, поки Starlink не використовували масово — проблем не було.

Тепер Український державний центр радіочастот (УДЦР) має провести заміри та розрахунки, щоб виявити сумісність із наявними радіозасобами. Поки триває перевірка масове використання Starlink неможливе. «Ця проблема є тимчасовою і пов’язана з новизною техніки від SpaceX. Для зняття цих обмежень потрібно провести розрахунки та низку досліджень, які продемонструють, наскільки робота терміналів на частотах, які вони використовують, може вплинути на роботу інших користувачів. Після підтвердження безпеки використання терміналів Starlink, вони можуть бути допущені до масового використання», — уточнили в Службі та заявили, що про «будь-які штучні заборони і обмеження у користуванні інтернетом за допомогою Starlink не йдеться».

У Держспецзв’язку кажуть, що громадяни й бізнес отримають можливість доступу до супутникового інтернету після завершення всіх необхідних процедур. НЦУ та Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку мають завершити цю роботу найближчим часом.

Нагадаємо, 27 лютого засновник компанії SpaceX Ілон Маск погодився надати Україні доступ до супутникового інтернету та активував сервіс Starlink в Україні, а 28 лютого в Україну привезли термінали глобальної супутникової системи Starlink. Маск також адаптував станції для супутникового інтернету Starlink до українських потреб: було оновлено програмне забезпечення для зниження споживання енергії та увімкнено мобільний роумінг. Ілон Маск також попередив, що станції Starlink можуть стати цілями російських військ.

Starlink — це платформа, яка представляє собою мережу супутників, які на орбіті взаємодіють між собою на частоті понад 10 тисяч ГГц завдяки лазерному променю. Швидкість такого інтернету — до 1Гбіт/с для кожного абонента, а користуватися ним можна у будь-якій точці землі.

Фото: Михайло Федоров

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду