ms.detector.media
MediaSapiens
27.01.2022 15:04
Китай змінив фінал фільму «Бійцівський клуб»
Китай змінив фінал фільму «Бійцівський клуб»
Чак Поланік саркастично відреагував на китайську цензуру, написавши, що тепер «у Китаї в усіх щасливий кінець».

У Китаї відцензурували фінал фільму «Бійцівський клуб». На китайській стримінговій платформі Tencent Video стрічка завершується перемогою поліції, яка заарештувала героя-оповідача (Едвард Нортон) та зірвала його план. Про це пише Variety.

Насправді «Бійцівський клуб» завершився перемогою головного героя над власним альтер-его Тайлером Дерденом (Бред Пітт). Після цього герой Нортона спостерігає за вибухом кількох будівель, що свідчить, що його план знищити сучасну цивілізацію вдався.

Натомість у китайській версії фільм переривається до вибуху будівель: замість останньої сцени — чорний екран із поясненням: «Поліція швидко розгадала весь план і заарештувала всіх злочинців, успішно запобігши вибуху бомби. Після суду Тайлера відправили в психлікарню, де він проходив лікування. У 2012 році його виписали з лікарні».

Китай після виходу в 1997 році драми «Сім років у Тибеті» заборонив до показу фільми, у яких грає актор Бред Пітт. У драмі «Сім років у Тибеті» персонаж Пітта дружить з Далай-ламою незабаром після вторгнення Китаю в Тибет. Китай припинив блокувати фільми з голлівудським актором лише в 2016 році після виходу частково профінансованого Китаєм фільму «Союзники».

Автор роману «Бійцівський клуб» Чак Поланік саркастично відреагував на китайську цензуру, написавши, що тепер «у Китаї в усіх щасливий кінець». Tencent Video і Disney (володіє 20th Century Fox, оригінальним дистриб’ютором «Бійцівського клубу») цю ситуацію поки не коментували.

Have You Seen This Sh*t?
This is SUPER wonderful! Everyone gets a happy ending in China!

https://t.co/saVA2yro9B pic.twitter.com/20UzTi1nyI

— Chuck Palahniuk (@chuckpalahniuk) January 25, 2022

Це не єдиний випадок китайської цензури. Наприклад, китайські цензори вирізали сцени, де присутні одностатеві поцілунки, натяки на подібні стосунки чи оголення: із 3D-версії «Титаніка» прибрали сцену малювання Рози; з фільму «Богемна Рапсодія» прибрали всю ЛГБТ+ лінію та кліп I Want to Break Free. У Китаї фактично заборонені злодії-китайці чи вбивство китайців на екрані: з третьої частини «Піратів карибського моря» вирізали лінію Сяо Феня; із фільму «Скайфол» прибрали сцену, у якій Джеймс Бонд убиває тілоохоронця. У американо-китайському фільмі «Мег» велика акула або не атакує китайських персонажів, або вбиває їх значно менш жорстоко. Фільм «Одного разу в Голлівуді» заборонили до прокату в КНР, тому що Квентін Тарантіно відмовився прибирати сцену, яка буцімто ображає Брюса Лі. Детальніше про цензуру в Китаї читайте в матеріалі MediaSapiens

Фото: стопкадри з відео на Variety та YouTube

ms.detector.media