Мінцифри обговорило з Apple Music створення команди українських редакторів та презентувало ринок української музики

Мінцифри обговорило з Apple Music створення команди українських редакторів та презентувало ринок української музики

20:47,
4 Листопада 2021
3413

Мінцифри обговорило з Apple Music створення команди українських редакторів та презентувало ринок української музики

20:47,
4 Листопада 2021
3413
Мінцифри обговорило з Apple Music створення команди українських редакторів та презентувало ринок української музики
Мінцифри обговорило з Apple Music створення команди українських редакторів та презентувало ринок української музики
Українська сторона під час зустрічі розповіла про проблеми Apple Music для України, серед яких, на думку міністерства, неефективна робота поточної редакторської команди та погана робота зі спецпроєктами.

Експерт з інновацій, інвестицій та стартапів Міністерства цифрової трансформації Антон Мельник повідомив MediaSapiens, що минулого тижня відбулася зустріч з командою Apple Music, під час якої українська сторона презентувала ринок української музики. Під час зустрічі обговорили необхідність створення команди українських редакторів.

Над ідеєю співпраці з Apple Music Антон Мельник працював із березня 2021 року. На початку вересня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зустрівся з директором Apple Тімом Куком і його командою, а на минулому тижні відбулася онлайн-зустріч представників Мінцифри, працівників Apple Music з Лос-Анджелеса, Дубая й Лондона, а також українських музикантів та продюсерів, серед яких, зокрема, музикант, продюсер, засновник гурту The Gitas Олександр Чемеров та фахівець з digital marketing в музичній індустрії з платформами Apple Music, Spotify, YouTube Music Леонід Горяйнов.

«Такого прогресу ще ніколи не було. Вони вперше побачили презентацію про ринок української музики. Вони здивувалися, дізнавшись, що український музичний ринок такий активний та стрімко зростає, — сказав Мельник. — Ви не очікуйте результату за кілька тижнів — його не буде. Це процес, який триває».

Українська сторона під час зустрічі розповіла про проблеми Apple Music в Україні, серед яких,  на думку представників міністерства, неефективна робота редакторської команди та погана робота зі спецпроєктами.

«Наприклад, це спеціальні плейлисти — на Apple Music могли б створити плейлист, приурочений тридцятій річниці Незалежності України, де виконавці перезаписують старі хіти на новий лад в сучасній манері, а також готують спеціально новий контентМогли б випустити цей плейлист, який би тримався в топі українського Apple Music пів року. Таке робиться в багатьох країнах. Інший варіант цього спецпроєкту — "Різдвяний". Також у різних країнах переспівують старі або популярні пісні на різдвяний лад тощо. У нас такого немає. У нас лише два плейлисти з українськими виконавцями. І то, до них є питання, — розповів Мельник. — Знову ж таки, пропаганда російських виконавців в Україні. Ще навесні було 20 російських плейлистів, які називалися Russian Pop, Russian Hip-Hop, Russian Rock — їх прибрали. Покращення відбувається, але воно завжди точкове».

Антон Мельник також звернув увагу, що лише нещодавно двоє українських виконавців — Wellboy і Лилу45 — увійшли в проєкт «Народження зірки» (Rising Star).

«Це через те, що ми почали з Apple активно співпрацювати. Коли Wellboy запустився, то на головній сторінці Apple Music був вписаний заголовок "Russian Pop" чи щось на кшталт, нижче написано Wellboy — "Народження зірки". Тобто було серйозне нерозуміння українського музичного ринку», — сказав експерт з інновацій, інвестицій та стартапів Мінцифри та додав, що самі музиканти та артисти не мають нормальної комунікації з командою Apple — їм доводиться працювати з московською командою компанії.

У Мінцифри висловили готовність допомогти Apple з підбором команди для України. «У нас є розуміння, хто це може бути. Ми можемо запропонувати та порекомендувати, щоб вони самі обрали, хто їм буде кращий», — уточнив Антон Мельник.  

Він зазначив, що загалом в Apple позитивно налаштовані щодо ідеї створення української команди Apple Music. «Apple відповідально ставляться до співпраці з нами. Усі речі, про які ми в них просимо, вирішуються», — розповів експерт .

Він каже, що відомству вдалося досягти прогресу щодо залучення допомоги Apple до перепису населення в 2023 році. «У нас також є гарний прогрес щодо цього, все в роботі. Деталі не можемо зараз озвучити. Єдиний момент, який нас зараз стримує, — складна державна зарегульованість», — сказав він, але не уточнив, про які саме обмеження йдеться. 

Крім того, Антон Мельник повідомив, що з компанією Google, якій також пропонували залучити незалежних українських редакторів до підбору контенту й рекомендацій для головної сторінки українського YouTube Music і YouTube, ситуація інакша: відомство зараз сконцентрувалося над проєктом додатку «Дія» для Google Play, з яким виникли ускладнення при затвердженні останньої версії.

«Зрештою нам виділили персонального менеджера для додатку "Дія". Ми робили останні оновлення, довго не прувили додаток, було багато питань щодо різних сертифікатів. Тоді вже особисто втрутився Каран Бхатія (віцепрезидент Google — MS), нам виділили менеджера й допомогли з додатком. Ми займалися цим, а всі інші питання поки що не піднімали, щоб сконцентруватись на основному», — розповів Мельник та додав, що пізніше в міністерстві планують повернутися до питання незалежних українських редакторів для YouTube.

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації 31 серпня повідомило, що запропонувало компанії Google залучити незалежних українських редакторів, щоб вони підбирали контент і рекомендації для головної сторінки українського YouTube Music і YouTube. Міністр Михайло Федоров також попросив віцепрезидента Google додати Україну в перелік країн, які можуть скористатись YouTube Shorts. 3 вересня Міністерство цифрової трансформації запропонувало компанії Apple створити українську музичну редакторську команду Apple Music. Це питання міністр цифрової трансформації обговорив із директором Apple Тімом Куком і його командою.

Фото: Антон Мельник

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду