Зеленського закликали попросити Facebook і Google відкрити офіси в Україні

Зеленського закликали попросити Facebook і Google відкрити офіси в Україні

11:43,
16 Листопада 2021
2370

Зеленського закликали попросити Facebook і Google відкрити офіси в Україні

11:43,
16 Листопада 2021
2370
Зеленського закликали попросити Facebook і Google відкрити офіси в Україні
Зеленського закликали попросити Facebook і Google відкрити офіси в Україні
Автори:
Авторка петиції зазначила, що московські офіси компаній намагаються просувати проросійські наративи через соцмережі, блокуючи проукраїнські наративи.

Президента Володимира Зеленського закликали звернутися до компаній Google та Meta і попросити їх відкрити офіси соціальних мереж YouTube, Facebook, Instagram в Україні.

Відповідну петицію на сайті президента створила виконавча директорка Благодійного фонду «Бібліотечна країна» Люсьєна Шум 12 листопада. На момент публікації новини петиція зібрала понад 3800 голосів. Для того, щоб петицію розглянув президент України, вона має набрати 25 тисяч голосів протягом 90 днів.

«Активна громадськість звертається до президента щодо питання створення загрози національній безпеці України через відсутність українських офісів соціальних мереж YouTube, Facebook, Instagram та впливу, який чинять російські адміністративні офіси зазначених компаній на контент соціальних мереж для українських користувачів», — написала Шум у петиції.

Люсьєна Шум закликала об'єднати зусилля держави та громадських активістів задля створення незалежного українського адміністративного офісу соціальних мереж YouTube та Facebook. Вона нагадала про спроби РФ впливати на роботу великих компаній.

«Московські офіси компаній намагаються просувати проросійські наративи через соціальні мережі. На перших шпальтах за замовчуванням пропонується контент з Російської Федерації, зазначені соціальні мережі, блокуючи проукраїнські наративи, просувають проросійські, — йдеться в петиції. — Відомі випадки, коли цілі українські канали в YouTube закривалися через звернення російських держорганів (Роскомнадзор) до російського офісу YouTube. Таке може статись з будь-яким українським каналом, поки вони в юрисдикції російського офісу YouTube. Така ситуація неприпустима, враховуючи, що Росія є країною-агресором».

Крім того, ведуча Яніна Сколова розповіла, що в 2019-му ютуб-канал «Вечір з Яніною Соколовою» заблокували через скарги про нібито «розпалювання міжнаціональної ворожнечі», а влітку 2021 року фейсбук-сторінка цього проєкту отримала «останнє попередження, після якого сторінка буде видалена». Це спонукало команду проєкту відмовитися від трансляцій у фейсбуці та перенести «Вечір з Яніною Соколовою» виключно на ютуб-канал. Соколова додала, що під загрозою блокування її особистий ютуб-канал, який «завалений скаргами та не має монетизації». Тому ведуча Яніна Соколова закликала підписати петицію. 

 

Нагадаємо, Міністерство цифрової трансформації 31 серпня повідомило, що запропонувало компанії Google залучити незалежних українських редакторів, щоб вони підбирали контент і рекомендації для головної сторінки українського YouTube Music і YouTube. Міністр Михайло Федоров також попросив віцепрезидента Google додати Україну в перелік країн, які можуть скористатись YouTube Shorts. 3 вересня Міністерство цифрової трансформації запропонувало компанії Apple створити українську музичну редакторську команду Apple Music. Це питання міністр цифрової трансформації обговорив із директором Apple Тімом Куком і його командою.

4 листопада експерт з інновацій, інвестицій та стартапів Міністерства цифрової трансформації Антон Мельник повідомив MediaSapiens про зустріч з командою Apple Music, під час якої українська сторона презентувала ринок української музики. Під час зустрічі також обговорили необхідність створення команди українських редакторів. Українська сторона під час зустрічі розповіла про проблеми Apple Music для України, серед яких, на думку міністерства, неефективна робота поточної редакторської команди та погана робота зі спецпроєктами. Мельник додав, що з компанією Google ситуація інакша: відомство сконцентрувалося над проєктом додатку «Дія» для Google Play, з яким виникли ускладнення при затвердженні останньої версії. 

Колаж з фото unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор
18:43 / 16.11.2021
Естественно узаконивать деятельность глобальных операторов. FB - безсмысленный, зачастую - негативный ресурс. Это мнение многих ИТ-личностей. Горе СМИ
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду