Сила соцмереж. Як анекдот про «москаля і бандерівця» спровокував бойкот товарів YARO

Сила соцмереж. Як анекдот про «москаля і бандерівця» спровокував бойкот товарів YARO

15:20,
19 Жовтня 2021
7646

Сила соцмереж. Як анекдот про «москаля і бандерівця» спровокував бойкот товарів YARO

15:20,
19 Жовтня 2021
7646
Сила соцмереж. Як анекдот про «москаля і бандерівця» спровокував бойкот товарів YARO
Сила соцмереж. Як анекдот про «москаля і бандерівця» спровокував бойкот товарів YARO
Автори:
Блогерка Юлія Привалова вважає, що її «втягують в скандал» через «вирвану з контексту ситуацію», однак допис з «жартом» видалила і вибачилася. Попри це, її продукція почала зникати з онлайн-магазинів.

Засновниця українського бренду цукерок YARO, блогерка Юлія Привалова опублікувала в Instagram фото з чоловіком Даніїлом Пріваловим, сином покійного мера Харкова Геннадія Кернеса, на Червоної площі в Москві. Один з користувачів звинуватив їх у сепаратизмі, натомість блогерка у відповідь надіслала анекдот про «москаля і бандерівця».  

З фейсбук-сторінки Сергія Стерненка

На цей допис 17 жовтня звернув увагу активіст Сергій Стерненко, який розкритикував блогерку за «українофобський анекдот». Допис Привалова видалила, але активісти та українські користувачі соцмережах закликали бойкотувати продукцію YARO.

Цукерки та печиво YARO продають, зокрема, «Сільпо», «Ашан», «Мегамаркет», «Епіцентр», WineTime та інтернет-магазин Rozetka. Однак після бойкоту ця продукція зникла з онлайн-магазинів Rozetka та «Сільпо».  

Як пише Vector, у соцмережах бренду також почали писати негативні коментарі. Натомість компанія YARO відключила коментарі та 18 жовтня оприлюднила заяву, у якій заклики до бойкоту назвала «вірусними інформаційними атаками». «Ідея компанії YARO з самого першого дня її заснування була суто українською. Ми ніколи не мали сумнівів у тому, що хочемо робити продукт в Україні, для України, з українськими підрядниками, сировиною і т.д. YARO — це український бізнес, і ми пишаємося цим. Ми розвиваємо мережу партнерств по всій країні, і головний фокус нашої уваги був і залишається націленим на сталий розвиток на ринку України», — сказали в компанії та вибачилися «перед тими, чиї почуття були ображені».  

Сама Юлія Привалова вважає, що її «втягують в скандал» через «вирвану з контексту ситуацію». Однак контекст ситуації вона не пояснила. «У мене не було і немає бажання брати в цьому участь, проте залишатися осторонь я також не можу, адже стосується моєї держави, і мене особисто, як громадянки та як людини, — зазначила вона. — Що стосується анекдоту, то я не переслiдувала мети образити ним будь-кого. Я приношу щирі вибачення, якщо це обурило чиїсь почуття. Але також хочу наголосити: людину не визначають анекдоти, які вона розповідає. Людину визначає те, що вона робить, де вона живе і як вона живе».

Водночас на заяву YARO відреагувала фахівчиня з комунікацій, директорка з корпоративних комунікацій «АрселорМіттал» Ярина Ключковська: «І що ми думаємо про цю заяву і те, що вона означає? Мене цікавлять, насамперед, чотири питання: 1. Що таке позиція компанії? Це позиція власника? Менеджменту? Консолідована позиція колективу? Чи може власник чи топ дотримуватись однієї позиції у приватному житті та іншої — на роботі? "Ми любимо Україну": ми — хто саме?  2. Чому кожен негатив на адресу компанії чи людини автоматично називають атакою? Хіба атака не передбачає скоординованості? 3. Чому українські бізнеси завжди шукають винного поза своїми межами і так неохоче визнають своїх помилок? 4. Чи будуть реальні наслідки у цих усіх історій? Чи власникам бізнесів, які потрапляють під вогонь cancel culture у поляризованому суспільстві, реально фінансово боляче, чи просто особисто неприємно?».

Нагадаємо, в серпні 2021 рок в українському сегменті соцмережі Facebook запустили флешмоб, у межах якого закликають бойкотувати продукцію компанії Red Bull. Невдоволення користувачів викликала зйомка «Red Bull Україна», під час якої посеред пішохідної зони на Софійській площі влаштували дрифт, наслідком якого стало пошкоджене покриття та сліди від шин на бруківці.

Фото: інстаграм-сторінка Юлії Привалової 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду