В Австралії суд вирішив, що ЗМІ несуть відповідальність за коментарі своїх читачів у соцмережах

В Австралії суд вирішив, що ЗМІ несуть відповідальність за коментарі своїх читачів у соцмережах

14:40,
8 Вересня 2021
2003

В Австралії суд вирішив, що ЗМІ несуть відповідальність за коментарі своїх читачів у соцмережах

14:40,
8 Вересня 2021
2003
В Австралії суд вирішив, що ЗМІ несуть відповідальність за коментарі своїх читачів у соцмережах
В Австралії суд вирішив, що ЗМІ несуть відповідальність за коментарі своїх читачів у соцмережах
Автори:
Експерти кажуть, що це рішення може мати наслідки для всіх, хто має велику кількість користувачів у мережі, а не тільки для видавців новин.

Вищий Суд Австралії 8 вересня вирішив, що медіа відповідальні за коментарі користувачів на своїх сторінках у соціальних мережах. Про це повідомило ВВС.

Згідно з ухвалою суду, австралійські медіа можна притягнути до відповідальності за наклепницькі коментарі, розміщені читачами під їхніми матеріалами в соцмережах. Від такого рішення збитків можуть зазнати News Corp Australia та Nine Entertainment.  

Суд ухвалив таке рішення в справі колишнього в'язня-підлітка Ділана Воллера. У 2016 році вийшов телерепортаж про жорстоке поводження з 17-річним ув’язненим Воллером. Кадри прикутого до стільця хлопця з мішком на голові викликали суспільний резонанс та призвели до розслідування щодо жорстокого поводження з ув'язненими.

У 2017 році Воллер вийшов на свободу та подав до суду на Sydney Morning Herald, якій належить Nine Entertainment, News Corp The Australian та Sky News Australia. Позов він подав через коментарі у Facebook, розміщені під статтями про жорстоке ставлення до нього під час ув'язнення, які, на його думку, були наклепницькими.

Протягом чотирирічної юридичної боротьби медіакомпанії стверджували, що вони не несуть відповідальності, оскільки їх не можна вважати видавцями коментарів своїх читачів. Однак у 2019 році Верховний Суд Нового Південного Уельсу відкинув ці аргументи. Тоді новинні групи подали апеляцію до Вищого Суду Австралії, який 8 вересня 2021 року залишив у силі попереднє рішення.

У постанові йдеться, що, створюючи загальнодоступну сторінку в Facebook та розміщуючи там новинний контент, видавці «сприяли, заохочували і тим самим сприяли публікації» коментарів користувачів.

ЗМІ стривожені масштабами нового прецеденту. «Ми, очевидно, розчаровані результатом... оскільки це матиме наслідки для того, що ми зможемо опублікувати в соцмережах у майбутньому», – сказав представник компанії Nine.

Деякі медіагрупи, включаючи національного мовника ABC, вже тестують функцію Facebook, яка автоматично вимикає коментарі до публікацій.

Експерти кажуть, що це рішення може мати наслідки для всіх, хто має велику кількість користувачів у мережі, а не тільки для видавців новин. Зокрема, це рішення порушує питання щодо відповідальності приватних осіб та підприємств в інтернеті. «Це надзвичайно важливе рішення для будь–кого – воно не стосується лише великих медіагруп», – сказала професорка права з Сіднейського університету Барбара Макдональд.

Нагадаємо, 28 травня 2020 року президент США Дональд Трамп підписав спеціальний указ, що має врегулювати діяльність соціальних мереж та подолати «онлайн-цензуру» з боку технологічних корпорацій у США. Зокрема, президент США пропонує відмінити дію розділу 230 закону, що надавав технологічним компаніям широкий імунітет від цивільних позовів на основі публікацій користувачів.

Фото: fakti.bg

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду